Majoritatea lumii vii vede, intr-un fel sau altul. Euglena verde, organism ciudat, si unicelular pe deasupra, „vede”. Pana si in Avatar, albastreiii se salutau cu „i see you”. Ramele, fara ochi specializati, sunt in stare sa recunoasca lumina indata ce scot capul (vorba vine) din tarana. Unele fiinte n-au nevoie de ochi ca sa vada, altele au ochi simpli sau compusi, altele au 2 sau 8 ochi. Melcii nu merg pe motocicleta pentru ca le flutura ochii. Si totusi, minunea nu se petrece in ochi. Vederea se petrece in capul nostru. Se modifica in capul nostru. Se completeaza in capul nostru. Se interpreteaza in capul nostru. Ochii, oglinzi ale sufletului, motiv de inec pentru defunctul boy-band Ozone, sunt doar un utilaj ingenios.
Si totusi…
In ochii nostri, exista doua tipuri mari de celule cu rol de senzori. Sunt conuri si bastonase. Bastonasele sunt cele mai intalnite in lumea animala, si ofera creierului nimic altceva decat tonuri de gri. E o vorba, ca pe intuneric, toate pisicile sunt gri. Majoritatea animalelor vad asa. Cainii si nici macar taurii nu vad culorile. Daltonistii nu le deosebesc. De ce?
In ochiul uman, pe langa bastonase, responsabile cu vederea pe timp de noapte, si periferica, exita conuri. De fapt nu numai in ochii oamenilor. Si primatele, si marsupialele sunt printre putinele animale care disting culorile. Si conurile, se impart in trei categorii: rosii, verzi si albastre. Acestea absorb fiecare o anumita parte din spectrul luminos, iar senzatia de culoare se realizeaza in creier, prin combinarea in diferite proportii a luminii perceputa de cele trei tipuri de conuri. Este interesant de remarcat ca noi avem si senzatia unor culori (de pilda maro) care nu exista in spectrul luminii (in curcubeu) – ele sunt create de catre creier si nu exista in stare „pura” in natura.
De curand s-a descoperit un fapt foarte interesant, in legatura cu marsupialele. Avand o evolutie diferita acestea s-au pricopsit cu altfel de conuri care nu percep rosu verde si albastru ci rosu, albastru si UV. Oare ce senzatii de culoare au aceste animale pentru radiatia UV?
Si ca sa extrapolez, ganditi-va ca spectrul luminii vizibile e doar o mica parte din totalitatea lungimilor de unda a undelor electromagnetice, mai exact ceva de genul asta:
Cum ar fi sa putem vedea undele radio, tasnind din telefoane si din radarele politiei, microundele din cuptoare, radiatia infrarosie de la calorifere…Si daca le-am vedea, cum ar arta acestea? Cum le-ar interpreta creierul nostru? Ce alte culori am fi capabili sa vedem?
mihaela popa
>chiar fain…stiam eu ceva de genu …
McMaster
>Mersi. Am mai discutat noi despre asta.