Romanii si Visul American

In seara asta am auzit ultima melodie scoasa de Puya cu Connect-R – Americandrim. Ca-i comercial, ca nu mai canta cum canta o data, chestii d-astea nu au valoare pentru mine, insa ati ascultat versurile? Ati inteles mesajul?

Eu am facut asta, si mi-am dat seama (de fapt, mi-am dat seama de mai de mult, insa doar acum am gasit inspiratia sa si scriu) ca romanul, ca individ, e in majoritatea timpului destul de destept, insa ca popor, e atata de indobitocit, de ma mir ca inca mai existam ca natiune, ca avem un stat al nostru. Probabil si muntii Carpati isi au partea lor de „vina” insa asta deja e alta treaba.
Mie nu mi-a placut istoria atat de mult insa atata stiu si eu: inca din cele mai vechi timpuri, am fost niste papa lapte, niste fraieri, niste trestii jenante batute de toate vanturile posibile, care n-am avut destula verticalitate incat sa ne pastram valorile proprii ci am copiat, ca niste, nici nu stiu cu ce sa ne comparam (cameleoni? xerox-uri? mimi?), valorile si cultura altor popoare. Iata cum.

Dacii, cei mai drepti si mai viteji dintre traci, care s-au luptat cu romanii si au castigat de vre-o cateva ori, de au plecat saracele legiuni cu coada intre picioare, au ajuns pana la urma sa fie cuceriti, si din impletirea limbii latine cu limba daca, a aparut limba romana. N-am studii de lingvistica, insa nu-s atata de incuiat incat sa-mi dau seama ca din vechea limba a dacilor s-au pastrat doar cateva cuvinte gen branza, barza, brusture. Hai sa fim seriosi, chiar niste cuvinte mai ok nu puteau sa ramana? C’mon…

Apoi, mai tarziu, prin Evul Mediu, am imprumutat o groaza de cultura si limbaj de la turci. Am impresia (sa-mi spuneti daca gresesc) ca inclusiv cuvantul si conceptul de „spaga” provin din perioada domniilor fanariote. Am adoptat chestia asta atat de bine ca am ajuns naibii in secolul 21 si tot degeaba, oriunde te-ai duce, daca vii cu trenul si nu cu un pachet de cafea esti mancat.

Apoi, in perioada aia din jurul primului razboi mondial, ne-am dat noi cu francofonia, si toata lumea buna se imbraca si se comporta ca la Paris, si toata lumea manca cu furculision, si dai cu franceza de am devenit, desi nu eram colonie franceza, tara francofona. De ce, nu stiu. Toti au adoptat franceza ca veneau francezii peste ei si transformau in colonii, noi am facut-o pentru ca era cool. Mno, poftim verticalitate.

Apoi a venit al 2-lea razboi mondial, si nu mai zic ca noi ca popor am fost un fel de curva, scuzati-mi taria limbajului, dar cum poti sa spui altfel la o tara care ba e cu Axa, ba cu Aliatii? Si-au venit rusii peste noi, si sa zic ca macar de data asta a fost o chestie oarecum impusa, de-am inceput sa invatam rusa in scoli, sa laudam utopiile, pardon – prostiile lui Lenin si Stalin.

Acu e anul de gratie 2010, iarna, si ascult piesa asta despre cum americanismele ne-au invadat viata: bro, juice, (blow)job, flow, undeground, cool, etc…toti viseaza sa vina sa ne salveze americanii. Si-i ciudat, ca romanii nostrii castiga o groza de bani de la Microsoft, ca regular army a lor vorbesc despre militarii nostrii din Afganistan ca-s Special Forces, si ei sunt doar niste tipi ok, din „our regular army”. Uite ca vorbesc tot in expresii americane…Mda, am un anume respect pentru ei ca popor, de oportunisti, de cutezatori, care desi au o istorie de 10 ori mai scurta ca romanii si-au cultivat anumite valori si au reusit sa le impuna si lor si altora, cu forta (pe unde au avut ei razboaie) sau, mai pervers, prin American Dream-ul la care au ajuns sa viseze toti.

Si ma gandesc, cu groaza, ca peste vreo 50 de ani, cand o sa se termine rezervele de combustibili fosili si chinezii o sa invadeze Europa, noi, ca niste pupincuristi care n-am avut nici macar bunul simt sa ne stabilim la o singura chestie, o sa ne tragem fetitele exagerat de codite ca sa aiba si copii nostrii ochii oblici, o sa ne botezam copii aruncand cu tigaia pe scari si o sa mancam la fel de mult orez ca acum. Ca suntem romani, si la noi, carnea e scumpa.

Latest Comments

  1. Mihaela Popa 20 noiembrie 2010
  2. taz 20 noiembrie 2010
  3. taz 20 noiembrie 2010
  4. Cipri.S 20 noiembrie 2010
  5. Mack 20 noiembrie 2010
  6. ripaila 23 noiembrie 2010
  7. Mack 23 noiembrie 2010

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.