Fara sa fur curent, dupa aproape doi ani de folosire a telefoanelor (si mai nou a tabletelor) ce ruleaza sistemul de operare Google Android am descoperit tot felul de trucuri pentru a maximiza durata de viata a bateriei, si o sa incerc sa incropesc o lista pentru toti cei carora le moare telefonul la sfarsitul zilei.
1.Sistemul de operare.
Daca folositi ROM-uri custom, cum ar fi Cyanogen, s-ar putea din start sa plecati cu un dezavantaj. Din experienta cu Samsung Galaxy Spica pe care am testat o gramada de ROM-uri custom (versiuni de Android 2.2 si 2.3 care nu erau suportate nativ), pot spune ca cea mai mare autonomie o pot obtine doar cu sisteme de operare originale/oficiale. Din acest motiv, pe actualul smartphone Samsung Galaxy S nu mi-am facut nici macar root. 馃槈
2.Setarile de ecran.
Renuntati la luminozitatea automata, si setati-o singur pe nivelul corespunzator. Micsorati perioada de intrare a ecranului in standby, stati departe de fundaluri Live si alegeti unul static de preferat de culoare inchisa. Inclusiv culoarea neagra din meniul sistemului de operare Android este gandita pentru cat mai putin curent consumat. Daca vreti si mai mult curent, cei care aveti telefoane cu ecrane AMOLED (si versiunile mai noi) puteti instala din Market aplicatia Screen Filter (recomand s-o folositi doar pe timp de noapte, si nu la valori de filtering mai mici de 15% pentru ca s-ar putea sa nu mai vedeti nimic)
3.Servicii wireless.
Toate (sa-mi spuneti daca ma insel) telefoanele cu Android OS vin din fabrica cu Bluetooth, WiFi, GPS, 3G, etc, si se intampla uneori sa nu le folositi. Sunt mari consumatoare de energie si atunci cand nu e nevoie de ele, ar trebui oprite.
4.Trafic de date.
Android OS e foarte „comunicativ”, si are pentru fiecare cont de Gmail, Twitter, Facebook, Yahoo, o optiune numita Autosync. Pe langa faptul ca s-ar putea sa va treziti cu facturi imense din costuri suplimentare pe partea de date, actualizarea papa bateria de numa-numa. Intradevar, daca o dezactivati sau mariti intervalele de timp, n-o sa mai fiti la curent, dar o sa aveti curent in baterie…
5.Aplicatii.
Din zecile si zecile de mii de aplicatii din Market, nu toate sunt facute cu cap, si multe din ele raman in memorie folosind resurse. Daca simtiti ca bateria telefonului nu mai face fata imediat dupa ce ati instalat o aplicatie noua, probabil e scrisa prost, si ar fi mai bine sa alegeti o alternativa mai prietenoasa din punct de vedere al consumului. Widgeturile de pe ecran poate arata bine dar consuma multa energie, mai ales cele care aduna informatii despre telefon sau cele care isi iau informatii de pe internet. Limitati-va la doar ce-i cu adevarat necesar. Nu folositi managere de aplicatii, Android OS are asa ceva implementat care va invata modul de folosire a telefonului dupa ceva timp. Un manager separat ruleaza in fundal si tot inchide aplicatii care se deschid singure, consumand mai multa energie decat daca ar sta acolo, in memorie.
Pe tine cat te tine bateria?