Si-am sa va explic in randurile urmatoare exact de ce. Toata lumea care are carnet de sofer stie, sau ma rog ar trebui sa stie, pentru ca observ ca nu se prea pune in practica, ca atunci cand „invarti de covrig” atentia ta trebuie indreptata numai si numai la condus. De aia au soferii de autobuze semne cu „palavrageala cu soferul este interzisa”, de aia se dau amenzi pentru vorbit la telefon in trafic.
Pe langa faptul ca atunci cand folosesti un telefon fara handsfree (pe fir, bluetooth, sau conectat la sistemul audio al masinii) ai o mana ocupata, mana care in mod normal ai folosi-o la semnalizat, tras de volan, schimbat viteze sau frana de mana, atentia ta e in cel mai bun caz 50% indreptata la drum. Dar, in caz de necesitate, arunci telefonul, pui mana pe volan si atentia ti se concentreaza la trafic. Telefonul e doar o bucata de plastic sticla si metal, nu conteaza ce se intampla cu el.
Ce te faci insa cand in masina ai un pusti?
Copii mici au prostul obicei ca atunci cand nu dorm sa fie hiperactivi, si oricat de mult le-ai spune tu ca parinte sa stea cuminti, si oricat de bine crescuti ar fi, pana la urma tot o sa te trezesti cu ei agatati de bradutul odorizant ca Spiderman. Exagerez, dar ati inteles ideea.
Desi multa lume nu stie, si nici n-am vazut sa se impuna prea mult, exista o hotarare de guvern din 2002 care specifica urmatoarele:
Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
Ce inseamna dispozitive de retinere omologate? Inseamna scaun auto copii, un dispozitiv ca cel din imagine. Ideal ar fi ca atunci cand calatoresti cu masina, unul din parinti sa fie in spate cu ala micu’, insa realitatea bate filmul de cele mai multe ori si de multe ori se intampla ca doar un parinte sa fie in masina cu copilul, ceea ce face absolut necesar un „ham” care sa-l tina fixat. Un astfel de scaun, daca e de calitate si daca e montat corect garanteaza maximum de protectie pentru un copil mic. Testele de impact au aratat ca un scaun montat cu spatele spre directia de mers ofera de 5x mai multa protectie decat unul care este pus invers. In primii ani de viata, copii au capul mare in raport cu restul corpului care nu este suficient dezvoltat (la nivel de musculatura si coloana) pentru a suporta un impact la fel ca un adult. Plus, ca e mult mai usor de aruncat o privire la bebe astfel, fara sa iti muti atentia (prea mult) de la drum.
Si daca se intampla ca sofer sa mai raspunzi la telefon in trafic, cand e vorba de copii n-ar trebui sa existe situatii cand acestia nu sunt asigurati intr-un scaun special, ca un simplu sticker cu Baby on board da bine la imagine, dar nu te-ajuta cu mare lucru.
PS: Daca n-ai bani de un bolid Ferrari, macar un scaun de copii rosu ca focu’ tot poti sa-ti montezi in dacie :))