Cand au aparut primele mobile cu Android OS, orice conectare la un pc se facea prin UMS (USB Media Storage) care avea avantajul ca mergea bine, transferul se facea rapid indiferent de numarul de fisiere sau de dimensiunea lor. Totusi, pentru ca Android OS este la baza un sistem de operare Linux, orice conectare in modul UMS inseamna ca memoria trebuia “demontata” din sistemul de fisiere al android-ului, iar un alt dezavantaj era ca fiecare telefon trebuia sa aiba macar 2 partitii diferite ca dimensiune si structura, care de obicei se transpunea in realitate prin memorie foarte mica pentru aplicatii si un spatiu destul de generos pentru fisiere media (muzica, poze, etc). Nu ma pricep la programare, insa am inteles ca si din punct de vedere a unui dezvoltator era cam aiurea aceasta solutie.
De la versiunea 4.0 Ice Cream Sandwich, UMS a fost inlocuit cu MTP (Media Transfer Protocol) care nu mai necesita demontarea memoriei in timpul conectarii dispozitivului (tableta/telefon) la pc pentru transferul de fisiere. Dezavantajul este ca merge prost, se misca foarte lent, da erori si cateodata nu merge de loc, cum mi s-a intamplat mie cu Nexus 7, care nu ma lasa sa transfer mai mult de 100-150 de imagini pana sa se blocheze, nu ma lasa sa redenumesc fisiere, iar din cand in cand, pe langa deja obisnuitul “Not responding” din Explorer sa-mi dea eroare si pe tableta “Media Storage Service has stopped”. Am tot cautat o metoda sa reactivez UMS insa nu am gasit, si mai mult ca sigur, era necesar sa-mi instalez alceva decat sistemul de operare stock, care mie imi chiar place.
Salvarea a venit in momentul in care am descoperit AirDroid, o solutie de management si transfer de fisiere care functioneaza mai fain si mai repede decat MTP si nu necesita fire pentru ca transferul se face prin WiFi. E de ajuns ca laptopul si si dispozitivul sa fie conectate la aceiasi retea wireless. Singurul inconvenient este ca e necesar si o conexiune la internet pentru a realiza autentificarea dintre aplicatia AirDroid si pagina web in care se face managementul. In mod normal, chestia asta se face super usor insa eu am avut cateva mici probleme, si nu puteam sa ma conectez si cu tableta la aceiasi retea WiFi cu acces la internet asa ca a trebui sa fac ceva in plus.
Mi-am conectat telefonul (conexiune 2.5G) la laptop si am pornit thethering-ul prin fir, apoi cu ajutorul aplicatiei Virtual Router Manager am pornit o retea wireless pe laptop (Windows 8 are functia dar trebuie pornita din cmd, ceea ce e oarecum a pain in the ass) la care am conectat tableta Nexus 7. Tot din Virtual Router Manager am dat share la conexiunea de internet a telefonului astfel incat sa aiba parte de conexiune si tableta. M-am logat cu contul de Google si pe pagina Airdroid dar si in aplicatia instalata pe tableta din motive de lene iar in cateva secunde aveam in browserul meu preferat toate optiunile care le ofera aceasta aplicatie, printre care si transfer de fisiere.
Alte functii are le ofera este posibilitatea de a primi si trimite mesaje SMS direct din browser, localizarea si blocarea/stergerea unui dispozitiv pierdut, acces la camera direct din browser, managementul aplicatiilor, etc. Aplicatia este gratuita si permite conectarea simultana la 2 dispozitive, pentru 6 trebuie sa cumparati varianta Premium.
Sincer, nu stiu cum am putut sa stau fara aplicatia asta pana acum.