Am vrut sa scriu de mai de mult despre toata tarasenia cu aurul din Rosia Montana, gazele de „shusta” din Vaslui, Basarabia, tinutul Harcov (termen inventat de Vadim, care intr-un moment de inspiratie divina a unit niste silabe din denumirea judetelor Harghita si Covasna), dar si ce se intampla in Ucraina cu peninsula Crimeea, si ce s-a intamplat in 2008 in razboiul de 5 zile din Ossetia de Sus (Georgia). Poate o sa ziceti ca nu au legatura toate aceste chestii – ei bine au, si o sa explic in randurile urmatoare de ce. Ar fi fost si pacat sa nu scriu, in conditiile in care tot ce am enumerat mai sus sunt subiecte de baza dezbatute again and again cand sunt cu prietenii la o bere. (a se citi „mai multe”)
N-am sa le iau pe fiecare in parte acum, le-am amintit doar pentru faptul ca aceste subiecte sunt interconectate si totodata, intr-un echilibru precar. Orice decizie luata intr-o directie afecteaza echilibrul celorlalte si sunt multe variabile de care trebuie sa tinem cont, de care politicienii nostri trebuie sa tina cont ca sa nu ne trezim in afara NATO, UE, sau cu teritoriul national ciopartit. Si aici poate exagerez, insa asa vad eu situatia. Poate ma insel, si nu este inca atat de grav si de periculos baletul acesta al politicii externe in conditiile geopolitice actuale. Sa nu ma intelegeti gresit, sunt doar un tip care nu se uita la tv, dar care citeste si se mentine la curent cu informatiile din surse multiple si sarace. Un om care nu e pe statul de plata a nimanui poate e mai indreptatit sa spuna adevarul, nu-i asa?
Vineri, 7 martie 2014, la summitul PPE presedintele Traian Basescu a declarat urmatoarele:
„Toate tarile din fosta URSS au o puternica opozitie la curentul pro-european – Ucraina, Moldova, Armenia, probabil si Georgia. Toate aceste tari au o puternica opozitie la tarile din vest, iar Moscova se deprinde cu greu ca aceste tari, nu ii mai apartin si nu mai sunt controlate. Avem obligatia acum sa spunem prietenilor nostri de la Moscova ‘Lasati fiecare tara sa-si stabileasca singura, in conformitate cu vointa poporului sau, drumul pentru viitor’„
Am subliniat ultima fraza a presedintelui pentru ca mi s-a parut a fi de un curaj si o verticalitate de care Romania nu a mai avut parte de ceva ani buni, probabil din secolul trecut. Mi-ar fi placut sa fi fost bun la istorie si sa va dau o data si un nume, dar poate o sa ma ajute altcineva cu aceasta informatie. Si cand zic curaj, nu arunc cu simple cuvinte. Ca presedinte al Romaniei, sa afirmi in mod public unui mastodont, unei superputeri nucleare, unui lider in furnizarea de energie, sa-si vada de treaba e lucru mare. Mai ales intr-o situatie in care USA si UE si-au dovedit incapabilitatea de a reactiona intr-un fel. De fapt, toata situatia asta cu Rusia si Ucraina suna un pic ca blitzkrieg-ul dus de Germania in Polonia in septembrie 1939. Ce s-a intamplat atunci? They stood and watched. Toti cei care puteau sa ia o decizie si sa actioneze au stat si s-au uitat, sperand ca Adolf Hitler o sa se opreasca acolo. Stim cu totii ca nu s-a oprit. Ce se intampla acum? Putin a primit confirmarea ca in afara de vorbe, nimeni nu va trece la actiuni militare. Barrak Obama a afirmat ca aceasta actiune „il va costa:” pe Vladimir Putin, insa cum si in ce fel, nu ne-am dat inca seama.
Conform viziunii lor, Ucraina se afla undeva la granita dintre pussies, evil-doers si communists. Nu sunt in „gradina” lor, de ce s-ar implica? La urma urmei, e usor sa condamni din vorbe cand toata administratia Obama s-a dedicat terminarii razboaielor. Apoi mai avem 2 tari vestice capabile de a interveni militar in Ucraina, si anume Franta si UK, ambele cu o armata numeroasa, bine inzestrata si capabila de dislocare imediata, dar asa cum n-au intervenit in Georgia, nu o s-o faca nici acum. In 1994 s-a semnat The Budapest Memorandum on Security Assurance de catre Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia (observati ironia!), de a proteja teritoriul si suveranitatea Ucrainei dupa ce aceasta a reuntat la arsenalul nuclear. Poate o sa ziceti de Germania? Ei bine, Germania isi duce razboaiele altfel. Toate au acum o latura economica, si Germaniei ii convine mai mult ca Rusia sa fie un partener de comert si un furnizor de energie, cu sau fara Crimeea. De fapt, daca ati citit Dune de Frank Herbert, Rusia este acum ca Arakis sub conducerea Harkonnen. Asa cum „the spice must flow” asa e si cu gazul si petrolul rusesc. Nimeni din Europa nu o sa impuna sanctiuni Rusiei pentru simplul fapt ca de la rusi vin 30% din resursele energetice ale Europei. Si o sa va ganditi – asta e tot? Sau mai este ceva important la peninsula aia? La momentul actual, Ucraina este unul din cei mai mari producatori de grane si porumb, cu 50% din economia Crimeei dedicata productiei de cereale si exportului. Ca sa nu mai zicem de faptul ca in Sevastopol, Marina Ruseasca are stationata Flota Marii Negre.
De ce ne intereseaza pe noi? Pentru ca o parte din Romania, desi se numesc moldoveni si vorbesc moldoveneste sunt tot romani. Rusia ar putea veni peste Republica Moldova, sa ne foreze pe sub granita si sa ne ia gazele de sist din Vaslui. In propozitia anterioara am exagerat doar de la virgula spre final. Si revenind la afirmatia facuta de presedintele Traian Basescu, a mai facut una jurnalistilor de la adevarul, referitor la Republica Moldova, ceva mai putin curajoasa, mai cu capul cu umeri:
„Pentru mine ce s-a întâmplat în Crimeea e o proiecţie a ce se poate întâmpla în Republica Moldova. Acest lucru nu-l putem privi la rece, e o chestiune sentimentală. În niciun caz România nu va interveni militar în Republica Moldova, să tăiem din capul locului că România invadează Republeca Moldova. (UE) atâta poate să facă. Nu avem o politică externă comună, nu avem o armată comună. Interesele diverg în raport cu Rusia de la stat la stat „
Nu suntem capabili sa ne impotrivim, sunt slabe sanse sa ne tina cineva spatele asa ca hai sa mai indulcim macar un pic politica externa cu cineva care inca nu ne-a facut nimic. Nu-l condamn, nu-l preamaresc. Numai pentru afirmatiile care le-a facut, a dovedit mie care are quaie cat presedintele unei superputeri. Si pot sa respect asta. Dar atat, daca Putin decide ca vrea sa mai anexeze vreo palma de pamant, pana nu se termina resursele, nimeni si nimic nu o sa-l opreasca. Stiti care e melodia care o fluiera liderul Rusiei in timp ce voi cititi articolul asta?
Pam pam.