Pe vremea cand Counter Strike inca era FPS-ul de baza in orice sala de jocuri, am dat peste niste filmulete facute de campionii de la World Cyber Games la CS, si dupa un pic de sapat prin tenebrele internetzilor am dat de Fraps, un programel departe de a fi gratuit care pe langa afisarea numarului de frame-uri pe secunda intr-un colt al ecranului, era capabil si de inregistrare a ceea ce se petrecea pe ecran. Din cate tin minte, nu era capabil sa inregistreze decat din jocuri, neavand nici o gara cu folosirea lui la creearea de tutoriale gen „Cum sa-ti scoti negii in photoshop”. Problema era ca inregistra fisiere necomprimate din momentul in care ii dadeai drumul pana cand se oprea sau ramanea fara spatiu. Si de multe ori, tot fisierul rezultat nu continea nimic epic sau demn de aratat la prieteni. Deci un fel de munca multa, bani putini.
Anii au trecut si au aparut placile video Nvidia din seriile 600 si 700 care pe langa niste performante demne de lauda in ultimele jocuri aparute, dispun si de functia Shadowplay. Ce-i aia si ce ma intereseaza pe mine o sa va intrebati. Ei bine, Nvidia Shadowplay (vine impreuna cu Nvidia Experience) e un utilitar de screen recording accelerat hardware care mai si comprima fisierele video in timp real.
But wait, there’s more. Aplicatia ruleaza in fundal si foloseste un buffer de memorie care nu e transpus in fisier video decat daca se intampla ceva deosebit care merita inregistrat, prin combinatia de taste Alt si F10. Toata captura asta se face cu o suprasarcina de maxim 5% asupra placii video, vizibil mai mica decat in cazul unor solutii software gen Fraps care ingreuneaza sistemele si la placa video, si la procesor dar si la hdd.
Mai jos aveti un clip video capturat cu Shadowplay in Battlefield 4 si editat la repezeala ca sa nu includa momentele jenante in care mor 馃榾