Cum sa folosesti fotografiezi cerul instelat.

Unul din avantajele DSLR este faptul ca ai acces la toate setarile posibile, facand posibile fotografierea unor lucruri inaccesibile omului de rand. Unul din aceste lucruri este cerul noptii, cu stele si tot ce trebuie. Pentru a va apuca de fotografiat stelele va trebuie urmatoarele 3 piese de…

Echipament:

 • DSLR cu mod expunere Bulb
 • Trepied
 • Telecomanda

Deasemenea, recomand sa gasiti o zona nepopulata, neluminata, folosindu-va de harta de aici.

Exista 2 metode a fotografia cerul noptii, in functie de ce vreti sa obtineti. Una este fotografierea cerului astfel incat stelele sa-si pastreze forma punctiforma. Aici e nevoie de obiective rapide cu un f cat mai mic, focalizare manuala setata pe infint si regula de 500. Regula de 500 nu este batuta in cuie, insa e un punct bun de start ca sa nu pierdeti timp cu diferite expuneri pana va dati seama cam de cat aveti nevoie. Din cauza rotatiei Pamantului, la expuneri care depasesc o anumita valoare, stelele nu mai apar ca puncte luminoase ci ca arce de cerc, care nu e neaparat un lucru rau. Insa daca doriti ca stelele sa apara ca stele pe langa un ISO mare si un f cat mai mic e de ajuns sa impartiti numarul 500 la numarul ce reprezinta distanta focala la care planuiti sa faceti poza. V-am pus si un tabel cu valori insa cel mai usor e sa tineti minte ca e vorba de impartire si eventual sa rotunjiti cu minus.

Stelele isi pastreaza forma sub…
Distanta focala Full Frame Nikon 1.5 Crop Canon 1.6 Crop
10mm n/a 33s 31s
14mm 36s 24s 22s
16mm 31s 21s 20s
20mm 25s 17s 16s
24mm 21s 14s 13s
28mm 18s 12s 11s
35mm 14s 10s 9s
50mm 10s 7s 6s
70mm 7s 5s 4s
85mm 6s 4s 4s

A doua metoda este cu ISO 100, diafragma inchisa pentru a avea totul in focus dar si pentru a lasa mai putina lumina sa intre desi timpul de expunere este peste 30 de secunde. Cu aceste setari, stelele vor trasa arce de cerc iar Calea Lactee nu va fi vizibila.

Eu am optat pentru o telecomanda IR wireless Nikon ML-L3 pentru ca mi s-a parut mai convenabila ca una pe fir iar Nikon D5100 are senzori pentru telecomanda si pe fata dar si pe spate. Mult timp am crezut ca aceasta telecomanda este incompatibila cu modul Bulb pentru ca nu reuseam deloc sa declansez si sa tin obturatorul deschis pentru cat timp doream eu. In manualul care l-am citit de o gramada de ori nu am gasit nimic despre acest lucru, insa dupa sapaturi am aflat cum se foloseste modul Bulb impreuna cu telecomanda ML-L3.

 • Se deschide aparatul in modul M si se roteste de rotita spre stanga pentru a mari timpul de expunere, dupa ultima valoare de 30 secunde, aparatul va afisa textul Bulb. In acest mod, obturatorul va sta deschis atata timp cat tineti apasat pe declansator, lucru total nepractic si obositor.
 • Se apasa butonul Info si se selecteaza meniul Release Mode iar acolo trebuie sa alegeti Delayed Remote.
 • Acum puteti sa apasati o data pe butonul telecomenzii pentru a deschide obturatorul si inca o data pentru a-l inchide.

Observatii:

 • Trageti in format RAW.
 • Trepiedul e un musthave, credeti-ma, m-am trezit de cateva ori in situatia ca aveam o scena super si nu am reusit sa o surprind pentru ca desi aveam un suport (masa, stalp, bolovan, etc) acesta nu imi oferea destula stabilitate pentru fotografii detaliate. Dar asta nu e tot, degeaba aveti cel mai solid tripod daca nu aveti o metoda de declansare de la distanta.
 • Desi aparatele foto moderne au valori ISO foarte mari, de la anumite valori in sus apare noise, care strica imaginile. Incercati sa gasiti o valoare care sa ofere un echilibru intre luminozitatea stelelor si cantitatea de zgomot din imagini.
 • La expunerile cu durata mare, daca aparatul proceseaza foarte mult dupa ce ati facut o fotografie, dubland timpul inseamna ca aveti activata setarea de reducere a zgomotului la expunere cu durata lunga ceea ce se poate dezactiva apasand butonul de MENU, apoi SHOOTING MENU, Long Exposure NR, Off. Practic nu e un lucru rau, insa daca aveti un motiv sa va grabiti e bine sa stiti de unde se dezactiveaza.

Latest Comments

 1. AUGUSTIN CIUREA 4 februarie 2019
  • Mack 10 februarie 2019

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.