Review la Nokia Lumia 930

Sending
User Review
2.5 (4 votes)

N-am avut niciodata Nokia, nici macar in perioada in care Nokia era o companie iubita si profitabila. Nokia avea o baza de fani foarte variata, de la cei care stiau sa foloseasca un telefon la maxim dar si fani care vroiau Nokia doar pentru ca „se aprind butoanele”. True story. Eu am ramas cu Ericsson si mai apoi joint-venture-ul Sony Ericsson pentru simplul motiv ca meniurile erau mai intuitive, mai ergonomice… Practic ce ma tinea departe de Nokia nu erau designul extern sau functiile, ci faptul ca rula un sistem de operare care il consideram (o fac si acum) foarte prost – Symbian.

„Nokia care ruleaza Windows Phone” insa a sunat interesant inca de la primele modele asa ca in acest articol o sa-mi dau cu parerea despre modelul Nokia Lumia 930 care l-am avut in teste saptamana asta.

Telefonul a fost lansat in iulie 2014 si se gaseste la Orange la pretul de 435 EUR in variantele de culoare alb sau negru.

IN PACHET

Din pacate, modelul care l-am testat eu n-a venit in pachetul orginal asa ca nu pot sa-mi dau cu parerea despre calitatea ambalajului sau accesoriile incluse in pachet.

FINISARE

Vorbind despre exterior, pot spune ca Nokia Lumia 930 mi-a placut de la prima atingere.

Poate nu merita un 10 cu coronita insa un 9 din partea mea tot primeste, pentru simplul fapt ca se incadreaza in liniile de design care ma atrag in mod deosebit: forma rectangulara mono-bloc, simetrie, culori inchise. Toata fata este acoperita de sticla Gorilla Glass 3 cu un profil care se subtiaza spre margini, cu doua fante, una alungita pentru difuzor, in dreapta difuzorului se afla camera frontala si logo-ul nokia iar in partea de jos se afla tastele touch specifice windows 8 si o fanta mica si circulara pentru microfon.

Marginea laterala pare sa fie metalica si chiar este (aluminiu), cu 3 butoane pe partea dreapta (tasta de volum, cea de deblocare/pornire si tasta pentru camera). In partea de jos se afla mufa microUSB, iar in partea de sus, exact pe mijloc se afla mufa audio jack de 3.5mm iar in stanga „sertarul” pentru cartela nanoSIM. Spatele este un plastic aderent placut la atingere cu lumina foto si camera in partea de sus, pe mijloc, logo-ul Nokia chiar in centru si speaker-ul in partea de dreapta jos.

In cele cateva zile utilizare am aflat ca daca il tin cu mana stanga, uneori speakerul telefonului este acoperit de mana si nu mai suna la putere maxima. Un lucru care-mi place la acest model este ca modulul de camera este „ingropat” in carcasa telefonului si nu iese cu nimic in exterior. Per total, telefonul pare un pic cam greu si cam masiv pentru zilele noastre insa acest lucru nu este neaparat un detaliu negativ.

HARDWARE

Telefonul are dimensiuni de 137 x 71 x 9.8 mm si o greutate de 169g.

Ecranul AMOLED cu 16 milioane de culori are diagonala de 5 inchi, cu o rezolutie de 1080 x 1920 pixeli (adica o densitate de 441 ppi), acoperind aproximativ 71% din suprafata telefonului. AMOLED-ul prezent pe Lumia are si functia ClearBlack care se foloseste de proprietatile luminii polarizate pentru a reflecta cat mai putina lumina ambientala, pe langa culorile vii si contrastul puternic specifice acestei tehnolgii.

Ca specificatii, Lumia 930 este un model de top si vine echipat cu chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, procesor Quad-core tactat la 2.2GHz Krait 400 si GPU Adreno 330. Memoria RAM este de 2GB iar ca stocare interna, avem 32GB fara slot pentru extinderea memoriei prin carduri microSD insa ofera acces la 15GB de stocare pe serviciul de cloud al Microsoft, si anume OneDrive.

Camera PureView de 20MP (4992 х 3744) are optica Carl Zeiss, autofocus, lumina foto si stabilizare optica. Senzorul are pixelii cu marimea de 1.12 µm, geo-tagging, detectarea fetei, modul panorama. Camera filmeaza (dupa update-ul Lumia Denim) 2160p la30fps adica 4K, 1080p la 30fps cu stabilizare optica, si sunet Dolby Surround. Camera frontala are 1.2 MP si poate filma la  720p. Aveti mai jos cateva poze ca sa va faceti o idee, insa nu-s prea concludente pentru ca nici cu DSLR-ul nu scoteam ceva mai de doamne ajuta pe vremea aia.

La capitolul conectivitate telefonul dispune de 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 cu profilele A2DP, EDR, LE/ apt-X, A-GPS si Glonass, NFC si radio FM.

Bateria LiPo de 2420 mAh se lauda cu 7.5 ore de convorbire si 86 de ore in standby. Eu am scos telefonul de la incarcat saptamana trecuta, luni pe la 06.30 si si-a dat obstescul sfarsit abia joi in aceiasi saptamana spre dupa-amiaza, pe la ora 15.00, timp in care am jucat Candy Crush, am stat pe internet (WiFi pornit tot timpul), am verificat retelele de socializare si m-am uitat prin meniuri, am testat aplicatii fara sa-l forjez prea mult. (Datele dvstra pot varia in functie de o gramada de factori)

SOFTWARE

Sistemul de operare cu care vine Nokia Lumia 930 este Windows Phone 8.1 si se afla pe lista de upgrade pentru Windows Phone 10 iar in momentul cand l-am primit am fost notificat pentru instalarea ultimei versiuni, numita Lumia Denim.

Venind de pe Android OS, WP pare un pic ciudat, mai ales ca multe servicii Google nu sunt suportate pe deplin de aplicatii specifice Windows Phone insa sistemul de operare este usor de invatat, simplu de folosit si se misca ireprosabil. Aplicatii similare pentru majoritatea nevoilor de zi cu zi se gasesc in Marketplace.

Fata de versiunile anterioare WP 8.1 are si niste optiuni care permit o customizare mai puternica, inlocuind tiles-urile colorate (patratelele – icoane/widgeturi) cu tiles-uri transparente, prin care se poate vedea un wallpaper sau ceva de genu’, plus aranjarea tiles-urilor in foldere ca sa nu mai zic apicatii ca TileArt.

Peste sistemul de operare, exista suita de aplicatii Lumia, dintre care cea mai notabila este Nokia Here care ofera navigatie fara a fi nevoie de o conexiune de internet. Disponibila si pe Android, wink wink 😉

Un lucru care mi se pare fain este prezenta asistentului personal Cortana. Pentru cine nu stie, Cortana a fost initial un fel de AI in jocul Halo Combat Evolved care apoi a dat numele si vocea asistentului personal (un fel de Siri sau Google Now) din telefoanele cu Windows Phone. Raspunde la tot felul de intrebari si e disponibil din tot sistemul de operare.

Singurul lucru care nu mi-a placut a fost faptul ca cei de la Microsoft au copiat organizarea proasta a setarilor, sunt peste 40 de subcategorii in meniul Setari. A durat o gramada pana am gasit o anumita optiune.

PLUSURI/MINUSURI

Plusuri Minusuri
  • Ecran AMOLED
  • Hardware de varf
  • Camera foto
  • Nokia Here
  • Personalizare redusa la minim
  • Greu.
  • Fara slot sdcard

CONCLUZIE

Cand Nokia a mizat pe Windows Phone cred ca a facut o greseala din punct de vedere a vanzarilor pentru ca desi telefoanele au aceiasi constructie hardware de calitate si un software competitiv ca multe modele apartinand competitorilor, n-au reusit sa mai atinga cotele de piata care le detineau cu ani in urma sau cotele actuale detinute de Samsung. Asta nu inseamna ca fac telefoane naspa. De fapt, acest Nokia are toate calitatile sa concureze cu Galaxy S5 sau iPhone. Anul acesta se va lansa Windows 10, update care va fi disponibil pe modelul testat de mine, sistem de operare care va deveni o platforma comuna pentru pc, telefoane, tablete, etc si consider ca o sa fie un pas in fata daca il implementeaza corect. Singurul lucru care ma opreste pe mine personal sa folosesc un telefon cu Windows Phone este suportul subtire pentru serviciile Google, pe care le folosesc destul de mult. Un Chrome pentru WP, o aplicatie de Youtube facuta de developerii google, nu cei Microsoft, etc si cred ca mai multa lume ar alege acest telefon.

Latest Comments

  1. Cronicarul 24 februarie 2015
    • Mack 24 februarie 2015
  2. Adi Durai 24 februarie 2015
    • Mack 24 februarie 2015
  3. Dani 25 februarie 2015
    • Mack 25 februarie 2015

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.