Cand am auzit prima data de youtube era cand Google a achizitionat Youtube. Era prin 2006, eu terminasem liceul de un an, singura optiune ca sa am acces la internet era un modem Zapp care nu functiona tocmai grozav ca viteza pentru video streaming, de fapt nu prea functiona pentru nimic. Nu mai tin minte ce-am vazut insa imi aduc aminte cum stateam in laboratorul de informatica si ma gandeam ca e o prostie de site, de ce si-ar dori cineva sa se uite la filmulete facute de altii pe internet.
Si iata-ma acum, 13 ani mai tarziu, platind pentru Youtube Premium si consumand in proportie de 90% numai continut de pe Youtube, restul fiind Prime Video si Netflix. Dar nu e tot timpul usor sa gasesti continut de calitate asa ca m-am gandit sa impartasesc o parte din canalele pe care le urmaresc de ceva timp, organizate pe categorii. Astazi
Stiinta, Tehnologie, Futurism, Curiozitati
Canal gazduit de Michael Stevens, o figura importanta in popularizarea stiintei si educatiei, trateaza teme de stiinta, filosofie, cultura si iluzie. Daca esti abonat la Premium o sa ai acces si la Mindfield, un canal asemanator dar care trateaza subiecte mai sensibile.
Tipul e o fabrica de continut, scoate cel putin un clip pe saptamana, cateodata chiar doua, despre o gramada de subiecte, majoritea fiind legate de stiinta si tehnologie in ultimii ani, dar mai are si clipuri despre curiozitati, totul intr-un pachet usor digerabil.
SFIA – Science & Futurism With Isaac Arthur
Isaac Arthur vorbeste in clipurile sale despre civilizatii extraterestre, colonizarea spatiului in toate formele sale, megastructuri, Fermi paradox, civilizatii avansate, in proportie de 99% din perspectiva tehnologiilor posibile si cu matematica/fizica la zi. Majoritatea clipurilor dureza 30+ minute si conteaza mai mult partea audio, dar merita ascultat fiecare secunda. Aveti mai jos unul din cele mai lungi video-uri ale lui.
Derek, gazda canalului are o poveste foarte interesanta iar clipurile de pe canalul lui sunt si mai si. Cred ca le-am vazut pe toate. Aveti mai jos povestea lui si a canalului de Veritasium care trateaza preconceptii, experimente si curiozitati.
Acest canal se concentreaza pe povesti despre fortele naturale si inovatii care au impact asupra vietilor noastre, a planetei sau a intelegerii universului.
Raspunsuri interesante la intrebari simple dupa cum se auto-descriu ei. De la ei poti afla cum functioneaza 3d printing, tranzistoarele sau fibra de carbon.
Clipurile sunt cumva similare cu celelalte canale care ofera explicatii scurte despre anumite curiozitati si fenomene insa se diferentiaza prin faptul ca grafica folosita este unica si foarte interesanta, chiar si fiica mea de 3 ani le gaseste interesante, chiar daca nu intelege multe din explicatiile prezentate. Mai jos aveti unul din cele mai recente clipuri.
Daca mai aveti astfel de canale, dati-mi de stire intr-un comentariu, daca v-a placut lista si o gasiti folositoare dati un share pe facebook sau twitter.