Sotia zice sa „bring smart people in”. Are dreptate, dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum. In schimb vreau sa ma refer la dotarea caminului cu diferite tehnologii care nu numai ca fac viata mai usoara, dar o schimba cu totul.
Tehnologiile Smart home care pot fi reunite si sub numele de Home automation se refera la folosirea dispozitivelor dintr-o gospodarie care sunt conectate intre ele printr-o retea, locala sau internet, printre dispozitive gasindu-se electronice, electrocasnice si senzori care se folosesc de Internet of things (IoT) si care pot fi monitorizate, controlate si accesate din interior sau de la distanta si/sau care ofera servicii care raspund la nevoile percepute ale utilizatorilor.
Hub-ul
Una din componentele cele mai importante ale unei case smart este hub-ul. Acel dispozitiv care si prin care se controleaza si sincronizeaza toate celelalte dispozive smart. Pe langa Google, Amazon si Apple sunt o gramada de producatori mai mici care ofera astfel de solutii, insa din punctul meu de vedere, acestora le lipseste o componenta vitala pentru o experienta cu adevarat de science fiction, si anume asistentul virtual. Dintre cei enumarati mai sus, fiecare firma are propriul asistent, respectiv Google Assistant, Alexa si Siri, dar din motive de securitate, functionalitate si performanta, eu am ales Google Assistant.
Google Assistant in cea mai buna forma se gaseste pe smart speakers, cum ar fi Nest Hub, Nest Mini, Google Home, Google Home Max, Google Home Mini si alte boxe smart de la alti producatori. Acestea sunt dotate cu microfoane de calitate care se activeaza doar cand aud comenzile de activare cum ar fi „Ok Google” sau „Alexa” dupa care executa ce le cere utilizatorul.
Din pacate, limba romana nu este printre limbile suportate de aceste dispozitive, eu folosind acest serviciu in limba engleza. Dupa recunoasterea comenzii de activare, comanda vocala data este trimisa catre serverele google unde o inteligenta artificiala va analiza fragmentul audio, va recunoaste comanda si va trimite inapoi comenzile catre dispozitivele in masura sa le execute. Cel mai probabil in viitorul apropiat (1-2 ani) pe dispozitive compatibile (telefoanele mai noi ca Google Pixel 4 si seria Nest) toata aceasta procesare se va face local, fara a mai fi nevoie ca inregistrarile comenzilor sa paraseasca reteaua locala. Pentru o mai usoara folosire a casei smart, este necesar ca majoritatea incaperilor sa fie dotate cu un astfel de dispozitiv care pe langa functionalitatea de control prin voce a celorlate dispozitve smart, poate sa redea muzica, streaming radio, sa raspunda la intrebari, sa seteze alarme sau timere, sa iti aduca aminte de un anumit lucru, sa aprinda, stinga si sa schimbe culoarea la becuri, sa porneasca si sa inchida televizoare, sau sa fie folosit pentru jocuri sau sa spuna povesti la copii.
Iluminat smart
Una din cele mai interesante functionalitati ale unei case smart este iluminatul care poate fi controlat prin voce, din interiorul caminului sau de la distanta, reglat in luminozitate sau culoare. Optiunile pentru aceste dispozitive sunt foarte variate, trebuie verificata doar compatibiliatea acestora cu sistemul de control aka Hub, eu am ajuns sa folosesc marca Tellur, atat RGB cat si albe, dar am si niste becuri smart wifi RGB ieftine luate de pe aliexpress care functioneaza la fel de bine.
Media – Video/Audio/Streaming
Desi un televizor smart cu Google Assistant incorporat ar fi mai convenabil din punct de vedere a functionalitatii, nu e neapart nevoie de investitii masive. Faptul ca un televizor are android nu inseamna nici ca e smart, nici ca are parte de functiile de baza. Dintre marii producatori doar Sony, Philips si Sharp au televizoare smart cu Android TV si Google Assistant incorporat. Dar nu e totul pierdut atata timp cat televizorul tau are intrare HDMI, se poate pune in aceasta un dispozitiv numit Chromecast, care este capabil sa faca streaming de pe internet sau fisiere locale prin wifi si transforma orice televizor normal in unul destept. Mai exista si un dispozitiv numit Chromecast Audio care nu se mai produce dar se mai gaseste prin unele magazine, care e destinat conectarii unui sistem audio performant la internet.
Alte dispozitive smart
Ce-am scris eu mai sus sunt dispozitive pe care le detin, dar posibilitatea de extindere este incredibil de mare si variaza de la termostate pentru centrala termica, pentru aerul conditionat, jaluzele, cafetiere, aspiratoare, prize, senzori de fum, gaz, umiditate, purificatoare si umidificatoare, telecomenzi IR pentru dispozitive non-smart, sisteme de alarma si efractie, sisteme de supraveghere, interfoane si incuietori, ca sa nu mai lungesc, se aplica un fel de regula 34, pentru orice dispozitiv imaginabil, exista si varianta „smart”.