Oak’s Residence devine din ce in ce mai misto si ca mobila (am reusit sa termin cu mobilatul ultimei camere) dar si ca tehnologie smart-home.
Ultima aditie este un Nest Learning Thermostat generatia 3, cumparat de pe OLX cu 650 de lei. Aveti grija ce cumparati si de unde, e posibil sa va luati teapa cu varianta pentru US in loc de cea pentru UE, cum vand aia de la Quickmobile. Varianta de Europa contine o piesa in plus fata de cea pentru US, si anume HeatLink-ul, absolut necesar. Il poti gasi si din surse mai credibile dar la pret dublu, dupa cum puteti vedea aici. O sa pun mai jos niste poze gen unboxing ca sa stiti cum trebuie as arate. Cam asea.
Anyway. Inca o precizare, daca aveti de gand sa va luati o centrala si sa o cuplati cu ceva mai destept, cautati ceva care sa suporte standardul OpenTherm, nu o sa intru in detalii dar sunt mai destepte impreuna cu un termostat smart decat ce am eu, si anume VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2. Nest Learning Thermostat v3 insa se descurca si cu astea mai salbatice, pentru ca are si circuit inchis-deschis, fara un control finutz al arderii, cum ar fi capabil de fapt astea cu standard OpenTherm.
Motivul pentru care am fost capabil sa imi instalez singur a fost destul de simplu. Inginerul care a facut PIF (punerea in functiune) pentru centrala mea, mi-a pus si un termostat fara fir, ceva ieftineala de la Salus, dar asta a insemnat ca firele de alimentare si pentru circuit-ul de control erau deja trase, practic am schimbat termostatele intre ele.
IMPORTANT. Daca nu stii ce faci, nu o face. E vorba de curent, e vorba de gaz si echipamente scumpe, etc. Chemati un profesionist.
Anyway, eu am scos din priza centrala sa fiu sigur ca nu umbla curent prin ea, apoi am deconectat firele de la termostatul vechi, atat cele de alimentare cat si alea de la circuitul de control, le-am marcat ca sa nu le incurc si le-am conectat la HeatLink. Ca sa ai acces la conexiunile de pe Heatlink, trebuie desfacut un surub din partea de jos, apoi se poate scoate capacul. Alimentarea merge pe contactele N si L, apoi firele de control merg pe conexiunile 2 si 3. Eu le-am conectat fix asa cum au fost puse si pe termostatul vechi dar din cate stiu, la alimentare e 220V AC si la circuitul de control nu prea conteaza ordinea, doar sa fie pe bornele 2 si 3.
Termostatul in sine are baterie interna insa daca o sa incercati sa il setati o sa ceara alimentare separata, eu l-am pus la un incarcator fast charge no name cu mufa microUSB si asta a fost tot din punct de vedere hardware. Pe partea de soft e alta problema, produsele Nest sunt in proces de „mutare” de pe aplicatia lor Nest pe Google Home, iar asta a insemnat pentru mine ca setarea termostatului din Google Home a fost imposibila, a trebuit sa il setez in aplicatia Nest initial, conectat cu acelasi cont de google care imi controleaza tot ce inseamna smarthome, apoi sa adaug serviciul/dispozitivul in Google Home.
As minti daca as spune ca tot ecosistemul Google merge ca uns, si ca nu sunt mici probleme care pot sa nu pot fi remediate intr-un fel sau altul, dar per total, sunt foarte multumit cu ce-am facut facut pana acum cu implementarea tehnologiei smart-home.
Miha
Suna f interesant, mai ales ca tocmai mi s a stricat un Salus simplu. Asta vad ca are mai mulți senzori și vad în pozele tale dormitor, sufragerie. Controlează cumva mai multe camere sau care e ideea? Dacă da, cum? Ce avantaje faine și găsit la el?
Merci mult în avans
Mack
Comunica wireless cu HeatLink-ul si poti sa-l muti unde vrei, destul de usor. Necesita intradevar si alimentare separata dar nu face scandal daca il muti dintr-o parte in alta.
Nu controleaza mai multe camere, avantajul este ca spre deosebire de Salus acest termostat chiar merge pe wireless si nu s-a deconectat nici o data, desi se afla in camera cu cel mai slab semnal wifi. Poate fi programat foarte usor, ori din meniul lui, ori din aplicatia Nest, ori din Google Home, se controleaza prin voce daca ai ceva cu Google Assistant. E de ajuns sa ii spui „mie frig” in engleza si porneste caldura, poti sa opresti centrala de oriunde, sau sa dai drumul la caldura inainte de a ajunge acasa.
Ca sa fiu sincer, sunt si alternative mai ieftine, dar din tot ce am facut smart pana acum, am ajuns la concluzia ca produsele google „se pupa” foarte bine intre el, la fel cum o fac si cele de iluminat de la Philips Hue.
Aurel
VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2. Este compatibil direct cu opentherm?
Mack
Din ce-am gasit pe net, VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2 nu are standardul opentherm. Nici un VAILLANT de altfel.
Florin
Buna ziua. Am citit articolul Dvs. Felicitari.
Vreau sa-mi achizitionez un termostat smart Nest.
Va rog sa-mi dati cateva sfaturi. Mersi anticipat.
Mack
Ce nelamuriri aveti?
Bogdan
Înțeleg ca ai tras firele AC direct în el, de ce mai are nevoie de curent pe microusb in condițiile astea?
Mack
Pentru ca asa cum se vede si in poze, si cum am explicat si in articol, termostatul vine cu 2 chestii. doua aparate in cutie.. Una e modulul care vine conectat la centrala, si celalalt este termostatul in sine. Modul se conecteaza la centrala cu firele maro si albastre iar termostatul in sine, desi are baterie interna, cere alimentare pe mufa microUSB.