Cum mi-am pus Nest Learning Thermostat pe centrala Vaillant. De unul singur, in Romania.

Oak’s Residence devine din ce in ce mai misto si ca mobila (am reusit sa termin cu mobilatul ultimei camere) dar si ca tehnologie smart-home.

Ultima aditie este un Nest Learning Thermostat generatia 3, cumparat de pe OLX cu 650 de lei. Aveti grija ce cumparati si de unde, e posibil sa va luati teapa cu varianta pentru US in loc de cea pentru UE, cum vand aia de la Quickmobile. Varianta de Europa contine o piesa in plus fata de cea pentru US, si anume HeatLink-ul, absolut necesar. Il poti gasi si din surse mai credibile dar la pret dublu, dupa cum puteti vedea aici. O sa pun mai jos niste poze gen unboxing ca sa stiti cum trebuie as arate. Cam asea.

Anyway. Inca o precizare, daca aveti de gand sa va luati o centrala si sa o cuplati cu ceva mai destept, cautati ceva care sa suporte standardul OpenTherm, nu o sa intru in detalii dar sunt mai destepte impreuna cu un termostat smart decat ce am eu, si anume VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2. Nest Learning Thermostat v3 insa se descurca si cu astea mai salbatice, pentru ca are si circuit inchis-deschis, fara un control finutz al arderii, cum ar fi capabil de fapt astea cu standard OpenTherm.

Motivul pentru care am fost capabil sa imi instalez singur a fost destul de simplu. Inginerul care a facut PIF (punerea in functiune) pentru centrala mea, mi-a pus si un termostat fara fir, ceva ieftineala de la Salus, dar asta a insemnat ca firele de alimentare si pentru circuit-ul de control erau deja trase, practic am schimbat termostatele intre ele.

IMPORTANT. Daca nu stii ce faci, nu o face. E vorba de curent, e vorba de gaz si echipamente scumpe, etc. Chemati un profesionist.

Anyway, eu am scos din priza centrala sa fiu sigur ca nu umbla curent prin ea, apoi am deconectat firele de la termostatul vechi, atat cele de alimentare cat si alea de la circuitul de control, le-am marcat ca sa nu le incurc si le-am conectat la HeatLink. Ca sa ai acces la conexiunile de pe Heatlink, trebuie desfacut un surub din partea de jos, apoi se poate scoate capacul. Alimentarea merge pe contactele N si L, apoi firele de control merg pe conexiunile 2 si 3. Eu le-am conectat fix asa cum au fost puse si pe termostatul vechi dar din cate stiu, la alimentare e 220V AC si la circuitul de control nu prea conteaza ordinea, doar sa fie pe bornele 2 si 3.

Termostatul in sine are baterie interna insa daca o sa incercati sa il setati o sa ceara alimentare separata, eu l-am pus la un incarcator fast charge no name cu mufa microUSB si asta a fost tot din punct de vedere hardware. Pe partea de soft e alta problema, produsele Nest sunt in proces de „mutare” de pe aplicatia lor Nest pe Google Home, iar asta a insemnat pentru mine ca setarea termostatului din Google Home a fost imposibila, a trebuit sa il setez in aplicatia Nest initial, conectat cu acelasi cont de google care imi controleaza tot ce inseamna smarthome, apoi sa adaug serviciul/dispozitivul in Google Home.

As minti daca as spune ca tot ecosistemul Google merge ca uns, si ca nu sunt mici probleme care pot sa nu pot fi remediate intr-un fel sau altul, dar per total, sunt foarte multumit cu ce-am facut facut pana acum cu implementarea tehnologiei smart-home.

Latest Comments

  1. Miha 8 septembrie 2021
    • Mack 8 septembrie 2021

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.