Desi m-am nascut in aceiasi perioada cu internetul, eu personal nu am avut acces pana tarziu cand intram in liceu, si am fost nevoit sa imi satisfac setea de cunoastere si curiozitatea prin citirea a foarte multe carti. Cred ca am mai spus-o pe aici, consumam cate 2-4 carti pe saptamana, aveam rafturi intregi citite la biblioteca comunala. Apoi am inceput sa citesc din ce in ce mai putin, in liceu citeam doar unele lecturi obligatorii pe care le uram din tot sufletul. Yup, in afara de cativa pe care eu personal le gasesc o sclipire de geniu, nu mi-au placut deloc autorii romani, majoritatea operelor studiate in scoli sunt dupa neavizata mea parere sunt acolo pentru ca nu am avut altceva pentru perioada aia. Internetul, jocurile si alte chestii au luat usor usor locul cartilor. Mai citeam, in liceu a fost perioada cand am dat de Asimov, de Frank Herbert, de Tom Clancy si altii, practic am trecut de la multe carti despre stiinte, la putine nuvele si romane.
In ultimii ani, am ajuns sa citesc foarte putin, probabil sub 5 carti pe an, anul acesta terminand ultimele 2 romane din seria Expanse si m-am apucat de Hollywood la Phenian de Paul Fischer. E foarte putin. Asta pana cand am realizat ca desi nu-mi mai iau portia de antrenament pentru neuroni prin citit, eu practic nu m-am oprit din acumulare si actualizare de informatii, am schimbat doar mediul prin care se fac acestea.
Si ma refer la partea de podcast-uri si clipuri pe youtube. Am o lista extinsa de creatori de continut pe care ii urmaresc si ma uit sau ascult acest continut zilnic, cand mananc, cand spal vase, cand astep sa se intample ceva intr-un joc, cand ma bag in pat, etc. Toate sunt in limba engleza, iar chestia asta imi antreneaza neuronii si pentru a ma mentine fluent in engleza si a-mi imbogati vocabularul, iar daca sunteti in cautare de creatori de continut de calitate m-am gandit sa incropesc o lista cu canale de YouTube, care nu sunt puse intr-o anumita ordine, si sunt in principiu un amestec colorat de filosofie, politica si geopolitica, futurism, inginerie, curiozitati, astronomie, tehnologie, istorie, stiri, analize, etc.
Vlad Vexler – A philosopher’s take on our world.
Science and Futurism with Isaac Arthur.
PBS Space Time – Our universe explained.
Last Week Tonight with John Oliver.
Desi este o lista destul de mare si cantitatea de continut disponibila pe toate aceste canale este probabil imposibil de urmarit in totalitate, sunt intotdeauna deschis la alte surse asa ca daca aveti un canal de youtube, sau un podcast, sau twitch, ceva interesant, puneti un link in comentarii.