O lege proasta afecteaza dronele DJI.

UE face in general chestii misto cand e vorba de tehnolgie, cum e faptul ca nu trebuie sa platesti taxa de fraier taxa de reziliere abonament la Adobe, sau cum au reusit de curand sa-i oblige pe cei de la Apple sa puna USB-C in iPhoane ca in restul electronicelor din lume, inclusiv produsele lor din categoria laptop-uri si pc-uri. Dar, din cand in cand o mai dau si nasol.

Exemplul cel mai recent este ca DJI Mini 4 Pro, ultima drona din seria Mini, seria cu drone sub 250g si care nu necesita decat inregistrarea operatorului, fara obtinerea certificatelor A1/3 si/sau A2, vine cu o limitare hard de 120m. Si chiar daca legislatia europeana zice ca 120m AGL (above ground level) este limita legala in majoritatea zonelor unde se poate zbura cu o drona, si sincer o consider o regula de bun simt, din pacate, aceiasi legislatie europeana scrie in alta parte, ca pentru ca o drona sa primeasca clasificarea C0, trebuie sa aiba o limita de inaltime de zbor de 120m, dar nu fata de AGL ci de home point, de punctul de lansare.

Cu aceasta limitare se confrunta nou lansata DJI Mini 4 Pro, si in curand, printr-un update firmware, acelasi tip de limitare va veni la toata dronele din seria Mini. Si o sa explic de ce e gresit.

Dronele nu stiu care este distanta fata de sol atunci cand zboara, ci doar distanta pe verticala fata de punctul de lansare, fata de homepoint. Sau, ma rog, am eu una la serviciu care-i mai desteapta si stie, dar e scumpa si mare parte din pret o reprezinta DTED2.

Poza asta e furata de pe site-ul EASA care explica foarte clar ce si cum, cand ne punem intrebarea cat de sus putem sa zburam legal? Când operați în medii colinare, înălțimea dronei deasupra suprafeței pământului ar trebui să se afle în zona gri din imaginea de mai sus: trebuie să mențineți drona la o distanță de cel mult 120 de metri față de cel mai apropiat punct al terenului. Acest lucru înseamnă că pot exista condiții în care, chiar dacă mențineți drona la 120 de metri de marginea dealului, de fapt zburați la o înălțime mai mare de 120 de metri deasupra fundului văii. Deci, atâta timp cât mențineți drona la cel mult 120 de metri de umărul dealului (așa cum este în zona gri din imagine), zborul dumneavoastră este legal.

Daca lansezi drona de pe cea mai mare colina din zona unde vrei sa zbori, e ok si pentru tine ca dronist, si din punct de vedere legal, pentru ca zona in care ai voie sa zbori, coincide cu zona in care te lasa si drona. Insa daca esti intr-o depresiune, intr-o vale, cu Mini 4 Pro, sau in curand, cu oricare dintre dronele din seria Mini, limita maxima de 120m nu tine cont de altitudinea terenului, ci de homepoint, asa ca desi legislatia UE va permite sa zburati mai, sus, sa pastrati cei 120m regulamentari fata de sol, dronele din clasa C0 si cele asimilate (adica seria Mini de la DJI) nu o sa va lase sa faceti asta, pentru ca o sa calculeze cei 120 de la punctul de lansare.

Ce putem face in cazul asta? Azi m-am gandit la cateva solutii, si o sa le impartasesc cu voi.

  1. Schimbarea legii. Putin probabil sa se intample in timp util, dar pe de alta parte ce-au implementat cei de la DJI e o limitare in plus fata de ce se cere prin lege, deci exista o sansa.
  2. Misca-ti fundul. Adica vrei sa ai cea mai okay zona in care sa zbori cu o drona din clasa C0, misca-ti fundul si urca-te pe cea mai inalta cota.
  3. Nu-ti cumpara DJI Mini 4 Pro, sau scapa de drona ta Mini dintr-o serie anterioara. Zboara ceva dintr-o clasa superioara.
  4. Nu-ti fa update la firmare daca esti posesor de drona sub 250g pana la Mini 3 Pro.
  5. Hackuieste-ti drona, ce-i cu atatea limitari pentru un lucru pe care ai dat bani? Foarte ilegal, don’t do it.

Eu personal am deja certificatele A1/3 si A2 care imi permit sa zbor drone civile cantarind pana la 25kg. Si ala militar care imi permite pana la 150kg. Asa ca probabil o sa scap de Mini 2 si o sa-mi iau ceva mai mare si mai bun decat astea din seria Mini. Numai ca Air 3 is scumpe. Si o Avata. Sau, doar o Avata.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.