>Neam de tampiti.

>

Sunt momente in viata cand ajungi sa te gandesti ca lumea asta o ia razna mai tare decat ar trebui, si tot ce poti face e sa asisti neputincios la manipularea, indobitocirea si alienarea oamenilor. E o anumita tentdinta a noilor generatii sa calce in picioare valorile trecutului. Pe de o parte, aceasta profanare ne-a scos din Evul Mediu, the famous Dark Ages…Nu mai exista respect. Nu mai exista onoare. Nu mai exista intelegere. Poate nici n-a fost vreodata si doar mi se pare. Nu e vorba (numai) de Romania, desi Romania ma doare cel mai tare, pentru ca aici traiesc. De 20 de ani, s-ar zice ca am scapat de comunism. Neah, comunismul traieste in fiecare dintre noi. Suntem o tara de tarani (fara referire la taranii cinstiti care se rasculau pe la Bobalna sau luptau la Calugareni) , de prosti, de salbatici si ignoranti. Suntem lenesi si fatalisti. Si asta se vede acum cum s-a vazut si acum 2000 de ani. Cum asa? Cine n-a trecut ca voda prin loboda prin scoala isi aduce aminte de la isorie de o vorba de-a lu’ Herodot.
Acesta în Cartea a IV-a e, în paragraful 93 (ediţia de la Ed. Ştiinţifică, din 1961, traducator Felicia Vanţ Ştef):
(…)”Geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”.(…)
In Cartea a V-a, paragraful 3:
(…)”După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrînt”.
Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi”.
„La ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă”.
„La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare”(..)

Asa-i ca daca va amintiti vreo ceva, va aduceti aminte doar de prima parte? Aia cu viteji si drepti? Nimic nu s-a schimbat, suntem la fel de nenorociti, de lenesi ca si acum 2 milenii. Nu suntem ultimul popor din lume, insa in mod sigur nu suntem nici primul. Tot timpul ne amagim cu stereotipuri. Ca nu stiu ce roman a spart serverele de la NASA, ca la Microsoft sunt foarte multi romani, ca Nikola Tesla era roman, etc, etc. Si totusi, cum suntem vazuti din afara? Dracula, Nadia Comaneci, Gica Hagi, saracie, hoti, tigani si comunism. Stiti ce e mai nasol? Ne furam unii pe altii intr-o tara care ar putea fi cea mai puternica tara din estul Europei. Avem resurse, avem mana de lucru…Ce ne lipseste? Implicarea. Lipseste simtul datoriei. Si cat lipsesc astea o sa ne lipseasca si noua de toate. Stateam si ma gandeam intr-o zi la muntii nostri. Daca nu-i aveam, nici noi nu mai existam ca popor…pun pariu. Toata lumea din tara asta se crede destept, nimeni nu traieste cu ideea ca „Bah,eu asta stiu sa fac, si fac bine, nu ma bag in altele…” Nu, toata lumea se pricepe la sport, politica, si la toate doameniile absolut posibile. Toata lumea, absolut toata lumea, isi da cu parerea, chiar daca habar nu are despre subiect. Zilele treute ma contraziceam cu cineva despre lansarea Windows 7. Eu ziceam ca se lanseaza, ca e un sistem de operare nou. El zicea ca Windows 7 e facut de niste baieti,asa de proba, ca n-o sa se lanseze, etc. Cand l-am invitat sa intre pe site-ul Microsoft, ca sa se convinga, mi-a raspuns cu emfaza: „Eu am facut facultate de informatica, bla, bla, tu nu”. Corect. Asta insa nu-l face pe el destept sau pe mine dezinformat. Sau am facut eu o referire undeva despre o replica de airsoft ca e „faina”. Comentariul lui a constat intr-o jignire si afirmatia ca (citez) „jucariile de airsoft nu sunt faine”. Iarasi, bunul simt a invins. NOT! Daca mie imi plac carabusii de mai, atunci nimeni nu are de ce sa ma judece. Dar, stai, traim in Romania… Zilele trecute un cunoscut de-al meu era sa fie dat afara dintr-un magazin din cauza preferintelor politice. Apropo de politica, maine-poimaine sunt alegeri. Si ce e de plans acum, e ca in zilele noastre, la sfarsit de an 2009, la 20 de ani de la Revolutie (numai revolutie n-a fost, dar asa a ramas botezata), pun pariu ca se gasesc in toata Romania, macar 100 de babe senile care daca le intrebi cu cine voteaza iti raspund senin: „CU TOVARASU ILIESCU, MAICA”

Doamne ajuta…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.