Daca folositi drone foarte usoare, cumparate sau construite privat cu o masa mai mica de 250g, nu e nevoie decat sa fiti familiarizati cu instructiunile producatorului. Insa daca zburati o drona cu masa mai mare de 250g, sunteti legal obligati sa va inregistrati pe https://uas.caa.ro/drone/,
sa parcurgeti instruirea necesara si sa finalizati cu succes o testare online a cunostintelor teoretice, care consta in 40 de intrebari pe durata a 60 de minute pentru certificatul A1/A3. Mie mi s-a parut destul de usor. Daca reusiti sa luati un punctaj de trecere, veti primi un certificat, ca cel de mai jos
si veti putea da examen si pentru categoria A2, unde vor fi 30 de intrebari din mai multe subiecte, si anume atenuarea riscurilor la sol, meteorologie, performanta zborului. La finalizare, AACR emite un certificat de competenta de pilot la distanta, care arata cam asa.
Acestea sunt valabile in orice stat membru EASA, pentru o durata de 5 ani din momentul obtinerii.
Testele nu sunt gratuite, fiecare examinare costa 10 euro, adica pentru A1/A3 si A2 trebuie sa platiti un total de 20 euro. Pentru fiecare certificat aveti dreptul la 3 incercari cu pauza de 24h daca ati picat. Testarea pentru A1/A3 e super usoara din punctul meu de vedere, insa cea pentru A2 e gandita special sa-ti dea dauna totala cu intrebari despre fronturi de aer continentale, despre baterii LiPo, despre ce trebuie luat in considerare vara, care-i treaba cu cablurile multe sau cand o da de ceasul mortii de la o baterie LiPo, ce inseamna CG, care e curentul maxim de incarcare la o baterie LiPo, daca ai voie sa zbori cu X drona in Y categorie, care sunt distantele de siguranta pentru drone in categoria A2 in modul slow si in modul normal, cum se schimba vantul cu altitudinea si trigliceridele, etc.
eBogdan
Eu mi-am luat pe Luxemburg pentru ca chestionarul din Romania e tradus din nush ce limba si nu pupa cu realitatea nimic…
Mack
Da, inainte sa dau examenul m-am interersat un pic ce presupune si multa lume zicea ca mai degraba il dai in alta tara, ca e mult mai usor, ba chiar scapi de partea de meteo, unde intrebarile sunt retarde tare, cu cicloni si anticicloni…
Radu
Salut, sunt putin confuz, daca am o drona cu masa sub 250 gr, dar are camera video/foto, tot nu trebuie sa iau certificarea pt A1/A3?
R
Salut, sunt putin confuz, daca am o drona cu masa sub 250 gr, dar are camera video/foto, tot nu trebuie sa obtin certificat pt A1/A3?
Mack
Exact. Poate sa aiba camera de platou de filmare, atata timp cat ca si masa, drona + sarcina utila nu depaseste 250g atunci nu ai nevoie de certificat.
Alexandru
Mack, ne poti ajuta cu raspunsurile la intrebarile pentru A2? 😀
Mack
Din pacate nu. 😀 Raspunsurile nu le am nici eu, ba chir si eu am picat cu brio de vreo 2 ori. Recomand sa citesti bibliografia bine, apoi sa stai pe langa ceva cu acces la internet in cazul in care gasesti ceva aiurea care nu-i prin bibliografie.
Faza e ca sunt mai multe intrebari, la test iti pica doar o parte din ele. Chiar daca cineva are inregistra testul sau ar face poze, nu-ti zice unde ai dat-o de gard, care sunt gresite si care raspunsuri sunt bune. Plus ca ar putea fi identificat cine a facut leak-ul, dupa setul de intrebari facut public.