Cum sa fii legal cu drone sub 250g gen DJI Mini 2 – Categoria C0 in 2022

In primul rand trebuie sa va inregistrati ca operator UAS pe site-ul celor de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana – sectiunea Operatiuni UAS.

„Conform Ordin nr. 1280/2021 din 30 septembrie 2021, emis de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii CAPITOLUL 111 Certificări/Autorizări specifice domeniului aeronavelor fără pilot, disponibil si la adresa https://www.caa.ro/formulare-ssa/pages/continut-omti, Înregistrarea online a operatorilor UAS se tarifeaza cu 20€.”

Zice ca e 20 de euro dar de fapt, cand vrei sa platesti iti ia 117.79 RON cu tot cu TVA. Daca vi se pare o idiotenie ar trebui sa luati in considerare ca era o perioada, nu cu mult timp in urma, cand costa 90 de euro si trebuia sa pierdeti vreo 2 saptamani pe la Bucuresti.

Anyway, dupa ce reusiti sa va faceti cont, trebuie sa va logati, sa intrati pe Operator UAS la Cerere Inregistrare si acolo sa introduceti numele producatorului, modelul, seria unica, poza cu seria (ei le-am trimis poza cu Certificatul de Conformitate pe care l-am primit de la eMAG), greutatea, si o poza cu drona. Recomand sa puneti o banana langa drona sa se vada ca-i d-aia mica si legala. Just kidding.

Butonul de trimitere a cererii nu e foarte foarte clar denumit, sau pozitionat, dar e fix sub cerere si campurile pentru o noua drona. Din pacate nu am facut screenshot. Daca nu va descurcati, sunati la numerele de telefon aflate pe pagina de contact drone. Sa nu va puna naiba sa sunati direct la AACR, ca cel putin cand am sunat eu am dat de o femeie care mai degraba vroia sa-mi bea sangele prin telefon decat sa ma asculte ce problema am cu site-ul lor comunist. In fine, e Romania, e de asteptat.

Codul primit trebuie afisat vizibil pe dronele declarate, fara ultimele 3 caractere. Eu mi-am facut un word cu font de 9, taiat bucatica de hartie si-am lipit-o sub un scoci, taiat corespunzator cat sa nu afecteze la gramaj dar sa fie lizibil, si l-am lipit pe pe spatele bratului dreapta-fata la jucaria mea.

Important. Daca vreti sa zburati in una din zonele marcate de pe aceasta harta (se actualizeaza continuu) o sa trebuiasca sa aveti cel putin aprobare de survol de la MApN.

art. 5, alin. (1), lit. e) din HG nr. 859/2021); e) zborurile pentru activități de fotografiere, filmare și cartografiere, conform legislației naționale privind protecția informațiilor clasificate, pot fi executate numai în condițiile obținerii unui aviz din partea Ministerului Apărării Naționale prin Secția survol, relații și reglementări aeronautice din cadrul Centrului național militar de comandă (nucleu); zborurile de fotografiere și filmare efectuate cu aeronave civile fără pilot la bord care execută operațiuni din categoria deschise, în afara zonelor restricționate pentru operarea aeronavelor fără pilot la bord, nu necesită obținerea avizului Ministerului Apărării Naționale;

Daca vreti sa zburati in afara lor, puteti s-o faceti respectand totusi reglementarile categoriei de drona – C0 si categoriei de operatiuni „OPEN” cu subcategoriile A1 si A3.

  • Operata la distanta de vedere (VLOS);
  • Altitudine maxima de 120 metri;
  • Fara sa transporte sau sa arunce nici un fel de material.
  • Aproape oriunde, exceptie facand ariile deasupra grupurilor de oameni, sau asupra ariilor interzise de catre lege.

Din nou, repet. Verificati zona in care vreti sa zburati pe aceasta harta (se actualizeaza continuu)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.