Cum sa deblochezi legal zonele albastre „Authorization Zones” pentru drone DJI.

Producatorul de drone DJI se foloseste geo-fencing pentru a se asigura ca dronele produse de ei nu zboara in zone in care nu ar trebui. Si asta e misto, pentru ca o drona pilotata necorespunzator poate pune in pericol siguranta traficului aerian care se poate solda in cel mai rau caz cu incidente si accidente, si in cel mai bun cu intarzieri si pierderi de natura financiara. Not cool.

Aceste zone se impart in 4 categorii:

  • Restricted Zones, alea rosii, unde nu aveti ce cauta cu drona. Caz de puscarie. Punct.
  • Authorization Zones, alea albastre unde in principiu e mai bine sa nu fiti, chiar daca nu se lasa cu puscarie, tot nu-i intelept sa zburati.
  • Enhanced Warning Zones si Warning Zones. Galbene ca lamaia, o sa primiti numai o notificare ca nu-i ok.

Problema e ca uneori, geo-fencing-ul, aceste NFZ (No Fly Zone) de la DJI nu „bat” cu realitatea. Cu alte cuvinte, legislatia locala/nationala iti permite sa zbori intr-o anumita locatie doar cu notificarea celui mai apropiat turn de control, sau chiar fara notificarea nimanui, dar aplicatia nu te lasa.

In randurile urmatoare nu o discut despre solutiile ilegale, cum ar fi Spoof GPS/Fake Location, firmware modificat, chei de deblocare NFZ generate aiurea, placi de baza modate, etc. Varianta legala e la indemana oricui se gaseste in situatia de legal la el acasa, din punctul de vedere a tuturor autoritatilor locale/nationale insa DJI considera in mod gresit ca se afla undeva unde nu ar trebui sa zboare. De exemplu, majoritatea oraselor din Romania care au un aeroport in imediata apropiere sunt cel putin partial acoperite de NFZ de culoare albastra, numite Authorization Zones, desi din punct de vedere a ROMATSA, nu e nici o problema.

Ca in pozele de mai jos. Prima e din aplicatia DJI, a doua situatia cu zonele nu e voie, unde e voie doar cu anuntarea turnului de control apropiat, sau unde ai voie doar anuntat si doar cu aprobare de la MApN.

O sa dau un exemplu clar. Se observa in prima poza unde o buna bucata din municipiul Iasi e acoperit de o zona de culoare albastra. Pe de alta parte, legal vorbind, tot ce e in afara dreptunghiului mov e ok atata timp cat se raporteaza la turnul de control al aeroportului din Iasi, numele operatorului uav, numar de telefon la care sa fie contactati in cazul in care prin zona circula alte chestii mai importante, intervalul orar si locatia unde se va executa zborul. Cel putin, asta mi-au cerut mie. M-am oferit sa le dau si codul de operator UAS dar nu l-au vrut. Mai fac o paranteza aici, chiar daca nu sunteti anuntati de catre turn si observati altceva zburand prin zona, drona cedeaza prioritatea la absolut orice zboara, avioane, elicoptere, planoristi, parasutisti, extraterestri, etc. Aprobarea turnului de control e doar verbala, nu aveti nimic la mana, luati aminte.

Acum, ca ati rezolvat din punct de vedere legal, exista doua variante de debloca zona albastra.

  1. Prima varianta, se poate face in avans pentru perioade de zile, saptamani si aveti posibilitatea de a selecta zone poligonale, cercuri, pe care sa le desenati pe harta cu mouse-ul sau chiar sa introduceti coordonate zecimale si o raza in metri sau picioare, aplicatia calculand singura zona de deblocat. Din pacate formularul cere completarea si a unui motiv pentru necesitatea de a debloca zona impreuna cu actele doveditoare, in engleza sau chineza. Aparent, aprobarea dureaza maxim o ora, cei de la DJI lucrand 24 de ore pe zi pentru aprobarea acestora. N-am de unde sa stiu ca nu am folosit. O sa revin cu o completare la acest articol cand o s-o fac, daca o sa mi se intample vreodata. Link-ul e aici https://fly-safe.dji.com/unlock/unlock-request/list, trebuie sa va logati cu contul DJI, sa bagati niste date minime si sa va confirmati numarul de telefon, apoi puteti cere deblocarea zonelor albastre.
  2. A doua varianta, te duci cu tupeu in zona in care stii sigur ca ai voie sa zbori dupa ce in prealabil ai anuntat la turnul de control, incerci sa o lansezi, dai pe unlock, bagi numarul tau de telefon si in cateva secunde vei primi un cod si vei fi pus sa bifezi mai multe afirmatii, cum ca tu esti singurul responsabil, ca DJI o sa culeaga niste date de telemetrie probabil cat sa se acopere legal. Etc. Si asta e tot, in scurt timp o sa poti sa lansezi drona.

Daca aveti vreo completare, o nelamurire, etc, astept in comentarii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.