>The Hurt Locker

>
Ma chinui sa scriu despre filmul asta de cam o luna, mai exact de cand l-am vazut. Cu 6 premii BAFTA si inca 6 Oscar, pot spune ca e o porcarie.

Nu sunt anti-war, nici pacifist, nici nu am vreo ceva cu romanasii nostri care pleaca in misiuni prin Irak si Afganistan. La naiba, as pleca si eu chiar maine  daca as putea.

Asta ca sa stabilesc de la inceput ca ce vreau sa zic eu aici nu e o repetare a unor frustrari prezente pe tot internetul despre glorificarea razboiului and stuff.

Stiu la fel de bine ca orice om destul de open-minded ca americanii sunt acolo pentru petrol, nu din cauza democratiei si capitalismul cu care vor sa „infecteze” orice tara. Problema mea se refera la realismul filmului.

Filmul e plin de clisee care nu sunt vizibile pentru civilul de zi cu zi. Nu ma apuc acum sa comentez fiecare faza din film, insa pot spune ca cea mai aiurea si mai sefe e faza cand dupa niste distrugeri de munitie, se intalnesc cu „Za British SAS”.
Cred ca toti baietii din SAS care au vazut filmul pana la faza asta, au iesit din sala scarbiti de pozitia jenanta in care regizoarea filmului i-a pus prin intermediul curajoasei echipe EOD. Au mai fost momente in care am plescait dezgustat de irealitatea prezentata, insa acesta a fost cel mai jenant. De la precizia cu care tragea sniperu insurgent cu un Dragunov de 7.62mm la distante imense, iar baiatu din SAS cu ditamai Barret de calibrul 50 mai trebuia sa mai faca si reglaj (chiar trebuia, dar daca ala cu Dragunovul poate, el de ce nu???)…Ca sa nu mai vorbesc despre tehnica spray and pray a tipului de la mitraliera de calibrul 50 care tragea ca prostul, si de baietii din SAS care stateau in fund si-si plangeau de mila in timp ce baietii din EOD le salvau vietile.

Am citit pe undeva ca Avatar a fost doar un proof of technology, fara nici o poveste profunda. Bullshit. Avatar m-a „miscat” cu mult mai mult decat The Hurt Locker, si nu prin grafica avansata sau peisajele 3D (L-am vazut de 2 ori, in ambele cazuri fiind pe calculatorul propriu cu ecran de 19inch si o varianta CAM care se vedea de-amboulea) ci prin poveste.

Ce mi-a placut in The Hurt Locker? Faza cand specialistu lu peste, trage de un fir, si in jurul lui, din pamant, incep sa apara vreo 7 proiectile…EPIC SHIT. In rest, bullshit-uri gen „gheorghe fuge – masina eplodeaza foarte frumos”, etc, etc…

Latest Comments

  1. mihaela popa 27 martie 2010

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.