>Despre Ubuntu Netbook Edition

>
Am mai scris pe blog despre UNR, varianta special gandita pentru netbook-uri a distributiei Ubuntu, laudand si blamand modificarile suferite de aceasta. Anul acesta, mai exact pe data de 29 aprile, s-a lansat varianta oficiala. In acel moment am impresia ca eram cam rup de internet, la nivel de mail si blogger, ce sa mai zic de download-uri de sute de mega. Zilele trecute am reusit sa descarc o imagine de cd si folosind Unetbootin, acum cateva minute am „ars” imaginea pe un stick usb. N-a mers. Am luat apoi un cd cu Ubuntu 9.10, l-am bagat in PC, am bootat in live mode, am pornit USB cReator si voila, am reusit sa ard 10.04 pe stick. N-am avut de gand sa il instalez pe eee-ul meu, Windows 7 ruland inca acceptabil (chiar si fara antivirus) de cateva luni bune deci am folosit varianta live pentru test.
Lucid Lynx booteaza foarte repede, chiar mai repede decat Karmic Koala, adugandu-ne foarte repede in fata unei ferestre in care alegem intre instalare si incercare. Deja butoanele de minimalizare, maximizare si inchidere se gasesc in partea stanga. Acest lucru, impreuna cu wallpaperul mov se spune ca aduce prea mult cu MAC OS.
De indata ce se termina de incarcat, UNE ne intampina cu interfata tipic netbook cu mici modificari de design (iconita de la NetworkManger, cea de la baterie, etc) si o chestie de care am auzit pentru prima data intr-un brainstorming pentru Gnome 3.0, referitor la ce vrea de fapt utilizatorul unui PC, in sensul ca de fapt nu vrea sa porneasca Firefox, vrea sa navigheze pe net. Nu vrea sa porneasca Word, vrea sa editeze un document. Aceasta schimbare de idee se gaseste in meniul Mesagerie (pliculetul din dreapta sus), si sincer mie mi se pare o prostie, care nu-si are locul intr-un sistem de operare complex. Intr-un device mobil simplu (gen telefon fara OS) mi se pare o alegere inspirata insa intr-un sistem de operare pe pc, aceasta depersonalizare, paradon – debranduire imi suna cam ciudat.
Alt lucru ciudat este si dezinformarea privind aceasta versiune si editie a Ubuntu. Ori facuta cu buna stiinta, ori din lipsa de profesionalism (in cazul celor care scriu pe site-uri de stiri), ori din lene (pe blog-uri) internetul e plin de prostii dupa cum urmeaza:
Wikipedia zice ca exista Desktop Switcher la fel ca in fostul 9.04. Prostii, l-am cautat acum si nu l-am gasit.
De pe laptopnews aflam ca dispare Open Office, Brasero, Tomboy…Ei nah, OpenOffice si Tomboy sunt la locul lor, iar Brasero n-a fost niciodata in UNR ca sa poata disparea…
Pe osdir.com aflam ca aplicatia default pentru documente este Google Docs. Numai prostii.
De fapt ,ce a mai disparut? Jocurile. In UNE avem doar AisleRiot Solitaire, Mahjongg, Quadrapessel si Sudoku.
Ce e in plus? Gwibber si Transmission.
Ce-am mai observat? In interfata de netbook butonul de close e tot in dreapta ca mai inainte, nu s-a gandit nimeni sa-l mute ca in Desktop Edition in partea stanga.
Tragand linie, aceasta versiune care este un LTS si va beneficia de suport timp de 3 ani e destul de simplista. Nu-mi dau seama daca e si stabila insa un lucru stiu sigur: nu voi instala UNE pe netbook-ul meu atata timp cat nu va reaparea Desktop Switcher. Eu vreau un desktop normal, nu o interfata minimalista. Din acest punct de vedere 10.04 e un FAIL.

Latest Comments

  1. sorin 20 mai 2010
  2. McMaster 21 mai 2010

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.