>Daca tot piratati filme, macar s-o faceti in cunostinta de cauza.

>

Nu incurajez pirateria, insa, sa fim seriosi, majoritatea aveti un client de torrente instalat pe calculator, poate chiar si un cont pe vreun tracker privat mai acatarii, ca doar de asta v-a dat RDS-ul internet de mare viteza si suntem pe locul 3 in lume dupa Coreea de Sud si Japonia, sa descarcati, intr-o veselie, filme.

Numai ca atunci cand cauti un film s-ar putea sa gasesti mai multe rezultate, denumite diferit, pentru ca baietii care le pun, folosesc un anumit tipar la denumirea fisierelor.

Mai exact sunt cuvinte cheie care iti spun de la bun inceput cam care e calitatea la care sa te astepti:

Iar cuvintele cheie sunt urmatoarele:

CAM
Sau CAMRip, sunt filme piratate in conditii grele, cu camere video normale, in sali de cinema, in cele mai bune cazuri e montata pe un tripod. Sunetul e ala care vine de la boxe in microfoane. Se mai intampla sa se vada naspa, sa fie imaginea stramba sau sa lipseasca vreo bucata din ea, iar din cand in cand sa mai treaca cate o silueta prin fata ecranului. De descarcat doar daca esti disperat sa vezi acel film, dar din motive de neinteles, nu vrei sau nu poti sa te duci la cinema. Se gasesc mai ales in perioada de lansare a unui film, cand alte surse nu exista.

TS
Cunoscute si sub numele de Telesync, nu reprezinta neaparat o calitate video mai buna decat CAM-urile ci mai degraba un sunet mai bun, luat dintr-o alta sursa sau direct din sistemul audio al cinematografului. Sunt destul de comune, si multa lume descarca TS-uri.

WP
WP vine de la Workprint, sunt foarte rare, si sunt filme piratate dupa o copie neterminata a filmului. Poate avea o calitate video/audio destul de buna dar sa-i lipseasca unele efecte speciale si unele sunete. Deasemenea, ori ii lipsesc scene, ori are bucati care in versiunea oficiala sunt „taiate”. M-am uitat la un film d-asta si e foarte frustrant sa vezi firele de care sunt legati actorii cand zboara prin aer si sabiile sa se miste prin aer fara fasaitul caracteristic.

TC
Filmele care au TC sau Telecine, sunt raritati, eu personal n-am vazut pana acum asa ceva, si reprezinta o copie digitala facuta dupa o rola de film. Calitatea e destul de buna, dar nu se compara cu un DVDRip.

PPV
Sau PPVRip, care vine de la Pay Per View Rip sunt release-uri destul de rare, care devin din ce in ce mai populare. Sunt filme atat de noi incat n-au fost scoase pe dvd. Calitate destul de buna.

SCR
Mai apar sub titulatura de SCREENER, DVDSCR, DVDSCREENER, BDSCR si se refera la faptul ca sunt versiuni foarte timpurii ale filmelor, care sunt de obicei trimise investitorilor, membrilor Academiei de Film, criticilor. E de o calitate foarte buna, numai ca din cand in cand, filmul devine alb-negru si textul „The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.” Sunt destul de des intalnite.

R5
Sunt copii piratate dupa dvd-uri destinate Regiunii 5. Aceasta misterioasa regiune cuprinde subcontinentul Indian , Africa, Coreea de Nord ,Russia si Mongolia. Pentru ca de obicei acestea nu au sunet in limba engleza, sunetul e atasat din alte surse (si se adauga in numele fisierului textul „LiNE”), rezultand o copie cu un sunet nu asa grozav ca un DVDRip.

DVD-Rip
Calitate foarte buna si la video si la sunet, apar la ceva timp de la lansarea unui film insa sunt foarte cautate. Odata lansat un DVD-Rip, cursa dintre diferite echipe de piraterie (warez groups sau scenes) inceteaza. Sunt foarte des intalnite  iar daca ai gasit si unul facut de aXXo, poti sa te astepti la calitate maxima.

DVD-R
Copii identice dupa dvd-urile originale, la care nu s-a umblat deloc, fisierele sunt destul de mari ajungand la 4.37 sau 7.95 Gb. Sunt des intalnite.

HDTV
Majoritatea serialelor sunt lansate sub aceasta eticheta, (sau una din urmatoarele: TVRip, DSR, PDTV, DVBRip, DTHRip, care-s oarecum aceiasi chestie) E posibil ca uneori sa aiba aceiasi calitate sau chiar mai buna ca un DVDRip. Foarte des intalnit.

BDRip
Sau BRRip, Blu-Ray, BDR, BD5/BD9 sunt la fel ca DVDRip-urile numai ca sursa sunt discurile Blu Ray. In ultima vreme au inceput sa devina din ce in ce mai comune.

Un sfat de final, pe langa panaramele de filme la care te uiti, mai sunt si alea care merita sa le vezi in cinema, deci du-te si le vezi cu o sticla de suc si-o punga de popcorn in mana, ca senzatia nu se compara, oricat de mare o fi diagonala la monitorul tau.

Latest Comments

  1. lucian 11 iunie 2011
  2. Mack 12 iunie 2011

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.