>Romania vs Rusia

>

Comform unei telegrame de pe WikiLeaks, intr-o intalnire cu senatorul Richard Lugar, la Bucuresti, pe 27 august 2008, Basescu si-ar fi exprimat parerea cat se poate de serios despre posibilitatea ca tarisoara noastra sa fie atrasa intr-un conflict de natura militara cu Rusia, in Transnistria, dupa modelul Georgiei.

Articolul care a dus la toata panarama asta in media cu iminentul razboi cu Rusia din 2008 a aparut initial in gandul, si dupa o consultare fugara aflu urmatoarele:
  • Recunoasterea independentei Kosovo (chestie nerecunoscuta de Romania) de catre NATO si ONU, a creat un precedent periculos.
  • O actiune similara celei rusesti in Georgia s-ar putea repeta si in cazul Transnistriei, practic obligandu-ne la o actiune militara pentru apararea celor 4.5 milioane de romani de peste Prut.
  • Romania isi va pastra implicarea in actiunile NATO, cerand in schimb protectie in caz de probleme.
  • Romania nu poate duce singura povara securitatii Marii Negre.
Chiar daca presa romaneasca a explodat cu tot felul de stiri care mai de care mai bombastice, cu invitati si analisti, toata treaba e chiar simpla. 
Contrar parerii unanime, presedintele nu-i nici prost nici paranoic, si pe langa asta, trebuie sa recunoasteti ca WikiLeaks a devenit mediul perfect pentru crearea de intoxicari, si daca intradevar este o intoxicare, nu stiu daca e mana serviciilor noastre (daca e asa, am tot respectul pentru rezultate) sau a celor americane, insa e cel mai elegant mod de a face publice niste idei care in alt mod ar deranja tare anumite persoane. 
E ca si cum ai fi undeva in societate si te-ai abtine sa vorbesti porcos, dar din greseala, scapi un „pula mea„, sau te da careva in gat ca ai fi zis, si lumea se scandalizeaza mai putin ca, nah, n-ai facut-o chiar inadins, te-ai scapat, doar uameni suntem, nu?
Chestia cu adevarat interesanta e ca un feeling de realitate are si stirea asta in ea, ba chiar si telegramele. 
Clar, Basescu bate oarecum campii cu Kosovo si Transnistria dar se gandeste la Kosovo si asa-zis-ul „tinut secuiesc ” care se indreapta usor, usor, spre separarea de Romania, insa actiune militara impotriva fortelor rusesti de peste Prut?!?
Hai sa fim seriosi! 
In acest moment, exact cum a zis si presedintele, avem cu doua prastii mai multe decat in 2008 cand s-ar fi intamplat toata treaba. Noi nu avem cum sa rezistam prea mult in fata masinii de razboi rusesti, nici macar cu spatele asigurat de USA si ceilalti. 
Eu tare ma tem ca daca o sa fie vreo chestie nasoala o sa patim cum s-a intamplat cu Polonia cand a fost invadata de Germania cu tot cu implicarea noastra in toate cruciadele aliantei nord-atlantice. Ca rusii e multi, si mananca oile cu tot cu blana, si nimeni nu vrea sa se puna efectiv cu ei. Da, se schimba priviri dure, se arta degete, dar toata lumea stie ca daca s-ar apuca de cafteala, nimeni n-ar iesi fara splina sparta si cu ochi de caine Huski. Si nimeni nu vrea sa se sifoneze.
Toata chestia asta cu telegrama, a fost doar afirmarea unor principii, cacealma sau nu, nu mai conteaza, sa stie si aliatii nostrii din NATO, cat si vecinii de la est, de ce e in stare tarisoara noastra. Si nu le-a convenit nici americanilor, nici rusilor. Dar macar am demonstrat ca avem ceva coaie.
*Articolul acesta e parerea mea personala si nu are nici o legatura cu nimic altceva, gen serviciu, etc…

Latest Comments

  1. Coca Marcel 22 septembrie 2011

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.