Cum sa calculezi Dept of Field la camere foto DSLR

Am un prieten care si-a luat o camera DSLR de curand, exact ca a mea. Tot mie mi-a cerut o recomandare si initial am fost impotriva ideii de DSLR pentru ca eu cred ca e pacat ca sa dai banii pe o camera de acest gen si sa o folosesti doar in modul Auto. Desi are un mod Auto, Auto fara blitz, plus o gramda de moduri de fotografiere specializate pe anumite conditii care ajuta orice noob sa faca o poza expusa teoretic corect, asta nu inseamna ca o sa fie si o poza faina. Pentru ca un aparat vede dar nu intelege. Si mai sunt inca cativa factori care contribuie la calitatea unei fotografii care nu o sa le enumar aici ca sunt destule carti care o fac. Dar omul a vrut sa invete si acum cateva zile ma intreba de ce nu reuseste sa incadreze in zona de focus doi prieteni. Are doar doua obiective, 18-50mm cu care nu ar fi avut astfel de probleme, si un 50mm f1.8. Ei, mi-am dat seama ca e vorba de cel din urma pentru ca doar la diafragme foarte deschise apare problema asta. El incerca sa traga la f1.8.

Problema e ca atunci cand deschizi diafragma foarte mult, zona in care detaliile apar in focus este foarte ingusta, ce este mai aproape si mai departe de aceasta zona fiind blurate. In multe cazuri acesta este un efect cautat pentru ca pune accent pe subiect si il diferentiaza clar de fundal. Aveti mai jos o imagine care sa va faca sa intelegeti asta.

Si incercand sa rezolv problema asta am ajuns la o chestie foarte faina care se numeste HyperFocal Pro si e moka in Google Play, calculand zona de focus in functie de camera si de lentile.

Sweeeeeet!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.