Inteligenta artificiala ne ia painea de la gura. Sau poate ca nu.

In 2015 tocmai aparuse albumul A Thousand Suns de la Linkin Park, pe care l-am ascultat de la cap la coada, si-am ramas un pic un pic curios cand am ajuns la Wretches and Kings, care incepe cu un discurs, care suna cam asa:

There’s a time, when the operation of the machine becomes so odious
Makes you so sick at heart, that you can’t take part
You can’t even passively take part
And you’ve got to put your bodies upon the gears and upon the wheels
Upon the levers, upon all the apparatus
And you’ve got to make it stop

Si-am cautat sa vad ce-i cu discursul ala, ca prea suna a ceva activism impotriva muncii mecanizate de la inceputul Revolutiei Industriale care a anulat pur si simplu slujbele oamenilor, nu in totalitate, dar indeajuns incat sa existe o nemultumire. Well, I was fucking wrong. Discursul a fost tinut in decembrie 1964 de un tip numit Mario Savio si era despre „aparatul politic”. In orice caz, o reactie negativa la noi tehnologii s-a manifestat pe internet, unde castigatorul unui concurs de arta digitala a fost descoperit ca folosise o Inteligenta Artificiala ca sa genereze acea imagine dupa anumite cuvinte cheie. Am impresia ca nici nu s-a ascuns, ba chiar a recunoscut singur, dupa castigarea premiului.

Te astepti ca unele activitati sa dispara, ba chiar traiesti de ceva timp cu roboti telefonici care iti vorbesc si iti fac modificari de abonament, boti de instagram care te atrag sa te abonezi la site-uri porno, sau conturile bisniz de whatsapp care vor sa-ti ofere livrarea cu olx, toti acestia sunt mai mult sau mai putin Inteligente Artificiale, si nici macar alea constiente de sine. Deci oameni care in trecut trebuiau sa faca toate chestiile alea, au trebuit sa faca altceva, pentru ca nu poti sa fii ieftin si eficient ca un bot.

Dar mi se pare ca lumea nu se astepta sa dispara artistii.

Ma rog, nu au disparut inca dar in momentul in care orice om cu skill-uri minine de operare a unui PC e in stare sa genereze imagini dupa o insiruire de cuvinte mai mult sau mai putin originale, au disparut din start aia care faceau grafica pentru coperte de carti, albume, reviste, carti de copii, pliante plus aia care vand stock images sau videos. Imaginati-va un scriitor care vrea o coperta misto pentru cartea lui. Arunca niste cuvinte, ca la astea se pricepe, intr-un IA ca Midjourney sau DALL·E 2 si dupa cateva minute de rafinat cuvintele cheie, pac, deodata are o imagine mai mult decat decenta pentru coperta. De ce ar da bani la un artist? Cand poti sa pictezi tu, pentru ca asta e calitatea, de pictura. Eu m-am bagat un pic pe Discord la Midjourney care au un bot, care face imagini. Arata superb. Imaginile presarate in acest articol sunt facute cu Midjourney. Eu nu mai caut imagini pe net care sa fie pentru articolele acestea, mi le generez singur, in functie de ce am nevoie.

Inca ceva amuzant pentru treaba asta, show-ul lui John Oliver AI Images, va recomand cu drag.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.