Salut, tocmai ai aflat si tu de airsoft si iti place ce vezi. Vrei sa iti cumperi si tu ceva echipament, sau poate chiar o arma de airsoft/replica. Te-ai uitat pe aici, te-ai interesat, dar parca totul e prea complex, auzi lumea ca ai nevoie de Paypal, de nu stiu ce conturi prin Asia, de vami, taxe, si tot felul de prostii. Si usor-usor.. ti se ia, si cel mai probabil fie apelezi la un prieten sau la cineva care face o comanda comuna, sau alegi sa cumperi ceva mult mai scump, dintr-o gama mai putin diversa de produse, dar din piata locala.
Eu sunt aici si fac postul asta acum ca sa te lamuresc 100% asupra ce ai nevoie sa faci ca sa poti sa iti cumperi singur produse de airsoft. In ordine crescatoare a complexitatii o sa listez toate metodele prin care poti sa faci rost de replici sau echipament de airsoft, iar la sfarsitul fiecarei categorii o sa scriu plusurile si minusurile fiecaruia.
CAPITOLUL 1 – Inainte de toate
CAPITOLUL 2 – Piata interna
*2.1) Magazinele din Romania
*2.2) Comanda comuna
CAPITOLUL 3 – Cardul si Paypal
*3.1) Crearea unui card
*3.2) Paypal
CAPITOLUL 4 – Ne extindem aria de cumparare
*4.1) Magazine din Uniunea Europeana
*4.2) Magazine din Asia/International
CAPITOLUL 5 – Terminat-am
***************************************************
CAPITOLUL 1 – Inainte de toate
Inainte sa incepem, vreau sa ofer un mic studiu de caz. Airsoftul este originar din Asia, si astfel, Asia (China/HK/Japonia) este centrul mondial al productiei majoritatii chestiilor de airsoft. Pretul produselor de airsoft este asfel impartit in trei bucati mari si late. Pretul de produs, pretul de transport, si taxele aplicate. Cu cat cumperi ceva dintr-o sursa cat mai locala, dar mai indepartata de Asia, cu atat scade varietatea produselor, si creste pretul produsului.
Pretul produselor variaza foarte mult in diferite puncte ale lumii. Daca pretul unei replici in Asia este de 100$, nu e ciudat sa o vezi la un magazin din Polonia la 250$, si in Romania la 300$. Acest lucru se intampla datorita pretului de transport si a numarului de maini prin care trebuie sa treaca o replica. Cu cat un produs trece prin mai multi distribuitori, cu atat e mai scump. De asemenea cu cat stocul este mai mic, cu atat pretul e mai mare, crescut datorita pretului, crescut de transport, de taxe si impozite ce trebuie achitate catre stat. E mai ieftin sa aduci un container de pepeni decat 1 kg. Deci daca vezi o replica la un magazin din tara Soarelui-Rasare la un pret incredibil, nu e chiar asa. Cu taxele nu aveti de-a face decat daca comandati din afara Uniunii Europene, si o sa revenim la ele cand o fi cazul.
Hai sa incepem cu cele mai usoare si cele mai simple metode de a pune mana pe o replica/produs de airsoft dpdv al cumparatorului.
***************************************************
CAPITOLUL 2 – Piata interna
Cel mai aproape de casa e cel mai bine. Multi care se apuca fie cumpara de la magazinele romanesti, sau prin prieteni. Oricum ar fi, primul influx de bani ajunge pe piata romaneasca de obicei.
2.1) Magazinele din Romania
Asta e cam primul popas pe care il face majoritatea celor care pornesc pe drumul cumpararii unui produs. Multi prefera sa cumpere de la magazine romanesti fiindca le vine rapid (daca produsul e pe stock), nu e nevoie de card majoritatea optand pentru plata ramburs, si pentru faptul ca e mai usor sa comunici cu cineva in aceasi limba. O problema e ca nu multe au stoc mare, iar cele care au multe produse, cel mai probabil sunt disponibile doar la comanda. Ai multe optiuni aici, dar o sa listez magazinele principale (din perspectiva mea).
http://www.airsoft.ro – Magazin situat la Piatra Neamt cu stoc foarte mare de produse de airsoft, dar si produse de securitate. Transport gratuit la comenzi peste 100 de ron, si personal calificat sa-ti raspunda la orice intrebari ai avea. Daca totusi cauti ceva specific, un model exact de replica sau ceva buzunare MOLLE.. nu o sa le gasesti aici din pacate. Dar daca vrei sa cumperi ceva de pe site, in mod sigur o sa le ai sub 3 zile, dat fiind stocul impresionant de produse. Nu lucreaza pe baza de comanda in general, deci daca nu gasiti la ei, cautati in alta parte. Au si magazin fizic, unde puteti vizita si pipai chestii.
http://www.militarytrend.ro/ – Fostul Wolfy.ro, este un magazin cu reprezentanta in Bucuresti, cu un stoc nu foarte mare, dar cu o gama foarte diversa de produse legate nu numai de airsoft. Situatia e aceeasi, avand aceleasi mici neajunsuri dar si mari avantaje ca si airsoft.ro-ul. Merita mentionat ca ofera acces direct la o croitorie, avand abilitiatea de a face pe comanda echipament din materiale foarte bune. Dupa cum am zis, au si magazin fizic, aproape de buricul Bucurestiului, unde puteti vizita si cumpara treburi.
http://airsoft.mygmc.ro – Un magazin online ceva mai vechi si deja verificat, initial cu sediul operational in Iasi, de curand deschis si fizic la Bucuresti. Are o varietate mare de produse pe stoc, combinate cu o plaja imensa de produse disponibile la comanda la preturi foarte accesibile. Daca esti rabdator de fel si nu te “arde buza” sa ai obiectul dorit in mana “ieri”, recomand pentru raportul calitate-pret! Produsele sunt separate pe ‘livrare imediata’ si ‘livrare la comanda’ ceea ce face clara determinarea asupra a cat o sa asteptati pentru comanda voastra. Transport gratuit la comenzi peste 500 ron.
http://www.magazinpacpac.ro – Desi e un magazin proaspat deschis, are ca avantaj asupra restului de magazine din Romania varietatea mare de produse la preturi foarte bune. Magazinul nu lucreaza pe baza de stoc, dar pe baza de comanda unitara. Odata pe saptamana se face o comanda la diferite magazine din strainatate in care se aduc toate produsele comandate de clienti de-a lungul saptamanii. Acest lucru face ca durata unei comenzi sa fie doar cu ceva mai mult de o saptamana, dar face disponibila clientilor o plaja larga de produse. Nu este un ‘magazin’ in adevaratul sens al cuvantului.. ci mai mult un ‘intermediar’. Ofera transport gratis la comenzi peste 150 ron.
http://www.comando-store.ro – Nu e un magazin propriu-zis de airsoft, dar are destule chestii in materie de echipament care se folosesc la jocul nostru drag. Distribuitor oficial Camelbak, 5.11, ESS si Surefire printre alte.. pe langa multele alte chestii in materie de veste tactice si echipament tactic, Comando Store chiar merita cel putin o vizitare. Livrare in toata tara.
Astea sunt dupa mine, principalele magazine online din Romania. Mai sunt foarte multe altele, si nu zic ca restul sunt proaste. Interesati-va, comparati, umblati.. nu a zis nimeni ca ce am listat mai sus sunt singurele variante posibile. Totusi.. uneori vreti sa pipaiti o replica inainte sa o cumparati, si din pacate, sunt foarte putine magazine cu reprezentata fizica. Adica un magazin in care puteti sa intrati si sa puneti mana pe chestii. Eu, bucurestean fiind, nu stiu decat ce este in Bucuresti, rog persoane din alte orase sa imi dea un PM ca sa pot sa actualizez lista cu alte orase din Romania. Nu o sa le detaliez, dau doar un link catre siteul lor, unde puteti sa gasiti adresa si alte detalii de contact.
Magazine cu reprezentanta fizica:
BUCURESTI:
Gunshop – http://www.gunshop.ro
MyGMC Bucuresti – http://airsoft.mygmc.ro
Military Trend – http://www.militarytrend.ro
Air Shop – http://www.airshop.ro
Magazinele din Romania au:
PROS:
– Comanda rapida la produse pe stoc (2-3 zile)
– Oferta de plata ramburs
– Posibilitate de discutie si cerut informatii cu magazinul in limba nativa
– La magazinele cu reprezentata fizica, accesul la stoc pentru pipaire
– Nu necesita card sau efectuarea de tranzactii online
CONS:
– In general stoc putin, dar concentrat
– Gama nevariata de produse disponibile pentru expediere rapida
2.2) Comanda comuna
Pentru cei care cauta ceva mai special si nu gasesc in listele magazinelor din Romania, dar nici nu vor/nu stiu sa faca comanda singuri, exista o singura varianta. Comanda comuna. O comanda comuna este o comanda facuta de o persoana, pe un anumit magazin online de airsoft, care din varii motive, fie ca nu vrea sa plateasca pretul initial de transport singur, sau ca vrea sa adune puncte de loialitate/discount ( ), accepta sa introduca si alte persoane in acea comanda. Cand se ajunge la momentul cand s-a ‘inchis’ comanda, el spune celorlalti suma exacta care trebuie platita, care include produsele, transportul, si eventual taxele.
Comanda comuna pune presiunea si operatia logistica de cumparare a produselor din strainatate asupra unui singure persoane, cel care face comanda. ‘Colegii de comanda’ stiu doar ca o sa dea o suma ‘x’, calculata de cel care face comanda, si ei o sa primeasca produsul in mana sau prin posta/curier.
Pentru cel care face comanda, toata treaba asta e mult mai complicata. Nu o sa scriu aici cum se face o astfel de comanda sau cum se calculeaza dar o sa zic doar atat: Comenzile se fac pe baza a ‘ia-mi si mie X, si Y’, nu e o comanda ferma, si romanu cum e schimbator.. atunci cand cineva se retrage, toate calculele trebuiesc refacute, si sume de bani deja date, reactualizate. Daca va bagati la o comanda comuna, recomand pentru sanatatea mentala a celuia care o face, sa fiti 100% siguri pe ea.
Comenzile de gen, datorita faptului ca efectuarea lor depinde de mai multe persoane, pot dura foarte mult pentru a se da mai departe si pentru a se finaliza. Pentru comenzi mari, de 10+ persoane, fara o legatura stransa si fara comunicare rapida, poate sa dureze chiar si 1-2 luni pentru a se completa si trimite. Daca comenzile sunt cu un numar limitat de persoane gen 4-5, care pot vorbi si rezolva in timp adecvat treburile logistice, in cateva zile totul poate fi rezolvat.
Mentionez ca la o comanda comuna o sa iesiti mai ieftin, dar nu in mod major, cum crede multa lume. Dau doua exemple. In primul rand taiwangun.com. Orice comanda pana in 10 kg, costa 24 de euro transportul. Deci fie ca iei o piesa de 2 grame, sau un AEG de 4 kg, tot 24 de euro platesti. Acei 24 de euro sunt ‘costul de transport initial’. Odata ce apare a doua persoana, sa zicem ca vrea un AEG de 4kg, si transportul e tot 24 de euro, atunci se imparte la 2. Acest transport initial, se imparte la numarul celor care fac comanda. Daca sunt 24 de persoane care vor fiecare un arc de 1 gram, toti o sa plateasca 1 euro transportul doar. Odata ce se trece de limita de 10 kg data in acest exemplu, pretul transportului creste.
Trecem la urmatorul exemplu. Daca un site are pretul transpotului initial de.. sa zicem 10 euro pana in 1 kg. Si sunt doua persoane cu doua AEGuri de 4 KG, nu o sa se plateasca doar 5 euro transportul, desigur, acum siteul afisand un estimativ 110 euro de transport. Tot ce e peste acel 1KG, creste pretul transportului. Asa ca se plateste pretul de 4 KG de transport normal PLUS acei 5 euro de transport ‘initial’. Daca mai vine cineva cu o piesa de 1 gram, pretul de transport total ramanand la 110 euro, fiecare persoana cu aegu va plati 53.3 de euro, iar ultimul, doar 3.3 euro. De ce? Cred ca ar trebui sa fie evident.
Repet, comanda comuna nu e un bilet spre un produs incredibil de ieftin, doar ‘oleaca’ mai ieftin decat daca ar fi sa-l iei singur. Am intrat cam mult in teoria din spatele facerii unei astfel de comenzi, si imi pare rau, dar am considerat vital ca lumea sa stie la ce sa se astepte. Mai mentionez ca anumite produse gen rucsaci sau sacuri de dormit, desi nu sunt grele, sunt voluminoase, si posibil sa arda la transport, chiar si comun.
Bun, bun, comenzi comune, comenzi comune, dar unde se gasesc astea?
Fie pe forum aici, la sectiunea oraselor voastre respective sau La Bere, fie prin auzirea la diverse persoane la jocurile saptamanale, dar cel mai des, de la persoana la persoana. Multi fac comenzi singuri, sau au impulsuri de moment de ‘vreau asta acum’.. depinde de voi sa fiti in relatii bune cu ei ca atunci cand o fac, sa se gandeasca ‘ba.. poate vrea si amicu asta al meu ceva’.
Comenzi comune:
PROS:
– Puteti iesi ieftin sau chiar gratis la transport pentru anumite piese mici
– Gama variata de produse, depinzand de unde se face comanda
– Discutati direct cu omul responsabil si aveti feedback in timp real asupra starii comenzii
– Nu necesita card sau efectuarea de tranzactii online
CONS:
– Uneori poate dura foarte mult o comanda mare
– Trebuie sa stati cu urechile ciulite, ochii deschisi si Yahoo Messengerul deschis
***************************************************
CAPITOLUL 3 – Cardul si Paypal
Daca nu ati gasit produsul in Romania, si daca nu cunoasteti sau nu se fac comenzi comune in momentul asta, nu aveti alte optiuni decat sa intrati in magnificul univers de cumparaturi online din strainatate. Nu va ingrijorati, nu e chiar asa de greu pe cat pare. Totusi, va trebui sa faceti doua lucruri inainte de a va arunca pe piata aplicarii de comenzi online in strainatate. Crearea unui card, si crearea si activarea unui cont de Paypal.
3.1) Crearea unui card
O sa incep de la cea mai simpla premisa, cea ca nu aveti card, si ca nu ati avut de a face cu banca deloc pana acum. Daca aveti card sariti la pasul 2.
Alegeti o zi insorita, luati-va la voi buletinul si vreo 100 de ron, si porniti spre o reprezentanta de banca. Sunt pe toate drumurile astazi, si sunt tone de optiuni disponibile. Eu recomand foarte calduros sa alegeti un ING, datorita facilitatilor oferite si datorita unei compatibilitati crescute Paypal ale cardurilor lor. Daca nu aveti unu in orasul vostru, Raiffeissen Bank/Banca Transilvania/BCR, toate merg. Procesul e foarte asemanator la toate, dar eu o sa explic exact procesul prin care am trecut eu cu cardul.
Odata intrati in reprezentanta, dati bunaziua, luati un loc, si incepeti sa povestiti d-soarei/d-nei/tipului d-acolo ca vreti sa va faceti un card pentru cumparaturi online, cu cont in RON. Eu sugerez VISA Electron International. Daca zic ca nu au, mai umblati la alte reprezentante, chiar si ale acelorasi banci, ca posibil sa aiba acolo. In caz ca nu, merge si Mastercard. O sa va ceara buletinul, si o sa semnati cateva acte. Anumite banci cer o taxa cand faceti aceste acte, deci recomand sa aveti o suma la voi. Incercati sa nu picati in plasa sa luati prea multe ‘extra-optiuni’.. gen 3D secure si alte abureli. Singura optiune pe care as recomand-o ar fi orice serviciu de banking de acasa. Abilitatea de a face tranzactii, de a verifica contul sau de a lua extrase de cont direct din confortul casei devine foarte utila de-a lungul timpului si care se face cu un mic aparat pe care vi-l da ei. La ING treaba asta se numeste Homebanking.
In 5 minute ar trebui sa rezolvati toate foile, si o sa va zica ca o sa primiti pinul prin posta in termen de o saptamana. Duceti-va acasa si vedeti-va de viata pana vine. Odata ce a ajuns, mergeti si ridicati-va cardul de la reprezentata unde ati facut actele. O sa va faca un mic tutorial asupra cum puteti sa il folositi si treburi de gen, si daca sunteti la ING, o sa va puna sa folositi si SelfBankul. Nu intru in detalii, ca nici nu e greu, si oricum, va rezolva ei.
In momentul in care aveti cardul si pinul.. sunteti gata. Aveti card. Acu puteti sa il puneti in portofel si o sa sclipeasca frumos cand il dechideti.
3.2) Paypal
Paypalul este un serviciu third-party de securizare a tranzactiilor online, accesibil la http://www.paypal.com
Majoritatea (95%) magazinelor mari functioneaza prin Paypal pe buna dreptate. Este un serviciu care acopera si vanzatorul si cumparatorul impotriva fraudei. Nu intram aici in polemici procontra dar pe scurt, aveti nevoie de el.
Asa ca faceti-va un cont la ei. Dati New Account/Register si urmati procedura listata. Introduceti date CORECTE, si NU „asdfasfsfdasdf”, la toate campurile pe care vi le cere. Daca aveti doi neuroni sa ii frecati impreuna, o sa puteti sa terminati procesul in mod victorios. Odata facut asta, logati-va si o sa aveti optiunea sa adaugati un card la acel cont. Dati click, si introduceti numarul de pe cardul d-voastra precum si CCVul. Aveti grija ca toate datele sa corespunda EXACT.
Daca ati facut totul exact asa o sa aveti cardul acceptat de Paypal. Daca nu se intampla asta.. atunci aveti o mica problema. Sper sa nu se ajunga aici, dar daca va da reject la card, rezolvarea simpla e.. faceti-va alt card, poate de la alta banca.
Bun ati dat add la card.. dar nu ati terminat. Cautati acu un buton de „Verify card”. Acest proces practic va ‘unlockeaza’ cardul pe Paypal sa-l puteti folosi fara restrictii. Ce se intampla facand asta? O sa va taxeze Paypalul contul cu vreo 1.5 euro. Ce trebuie voi sa faceti? Peste vreo 1-2 zile, sa verificati la banca (sau prin online banking sau Selfbank daca sunteti la ING), extrasul de cont, si sa vedeti tranzactia facuta de Paypal. Ar trebui sa fie gen patru cifre la numele tranzactiei, gen 1989PAYPAL. Acele patru cifre.. retineti-le. Logati-va pe contu vostru de Paypal, duceti-va la verificarea cardului iarasi, si o sa va ceara alea 4 cifre. Le introduceti, si felicitari, aveti cardul unlockat complet in Paypal.
Acum sunteti total pregatit pentru a face cumparaturi online de oriunde si pentru orice, nu numai de airsoft.
***************************************************
CAPITOLUL 4 – Ne extindem aria de cumparare
Deci aveti card, aveti Paypal, acu.. strainatate, strainatate, dar de unde?! Ca de obicei, aveti doua variante, cu grade crescatoare de complexitate, cumparaturi din Uniunea Europeana, sau de ceva mai departe gen Asia/America. Diferenta vine din faptul ca pachetele trimise intre tari membre UE nu se vamuieste si astfel nu se aplica nici un fel de taxa. Va vine direct la usa, fara nici o problema, ca si cum ati fi comandat din Romania, de obicei in sub 4-5 zile.
4.1) Magazine din Uniunea Europeana
Cea mai simpla gama de cumparaturi, dupa cum am zis mai sus, datorita faptului ca nu se vamuieste, deci nu trebuie sa faceti nimic altceva in afara de a deschide usa si a lua pachetu de la curier/postas, sau in caz de ceva pachete mai mari, sa le ridicati de la of. postal de are apartineti. Problema e ca anumite siteuri din UE pun niste preturi de transport fenomenale uneori, deci fiecare magazin trebuie ‘probat’. Ca la variantele locale, o sa listez principalele magazine din spatiul European de unde se merita sa cumparati.
http://sklep.airsoftguns.pl / http://www.gunfire.com – Ele sunt doua magazine din Polonia care apartin aceleiasi firme, care importa o gama foarte variata de produse, majoritar ACM (all-china-made/chestii ieftine si uneori bune), dar si lucruri de firma gen Prometheus si Systema. Transportul e destul de ok ca pret, pornind de la 13 euro pana in 5 kg, si raspund repejor la mail. Sistemul de comandare e usor aiurea totusi. Faceti comanda, dati checkout, dati Pay with Paypal, va duceti apoi pe mail cu Paypalu deschis, si o sa aveti un anumit mail cu „confirmarea comenzii”. Faceti asta, apoi intorceti-va la Paypal si platiti. Va scuteste de o mica problema. Daca nu ati facut asta, dati-le mail cu numele comenzii si transaction ID la Paypal si se rezolva. Ajunge in 4-5 zile de obicei, cu tracking prin UPS.
http://www.taiwangun.com – Tot un site polonez, de data asta bazat complet pe ACMuri, majoritar importator de la RSOV. Costa 24 de euro transportul pana in 10 kg si trimit prin DPD, cu tracking. La fel, dureaza vreo 4-5 zile. Daca vreti un item sub 10kg, si nu vreti sa platiti 24 de euro transportul, vedeti http://www.magazinpacpac.ro, ei aduc de aici, la preturi mai mult decat decente pentru iteme unitare.
http://www.airsofthq.at – Un magazin de data asta din Austria, care are destul de multe chestii rare, care nu prea le gasiti prin Europa, si pentru care de obicei trebuie sa faceti comanda din Asia. Transportul incepand de la 18 euro via Posta sau 28 de euro via curier pana in vreo 5 KG face ca preturile sa fie mai mult decat accesibile.
http://airsoft.cz/shop – Siteul asta din Cehia e alaturi de Gunfire si Begadi unul dintre cei mai mari importatori Europeni (in afara de UK). Gasiti aici si piese de firma, dar si chinezarii, in general chestii de replici. Pretul unitar de 36 de euro pana in 10 kg fix, o sa cam anuleze multe comenzi, mai ales din faptul ca peste 10kg nu mai trimit, si pentru ca folosesc Posta, si nu curier. Totusi, recomand pentru replici specifice gen SRCuri, care se gasesc greu la noi.
http://www.royaltigergear.com/ – Magazin din UK cu multe bunatati de echipament bun, original Flyye si Multicam original. Preturi de transport incepand de la 10-15 lire. Nu are shipping quote instant din pacate.
Sunt extraordinar de multe, si la fel ca cele romanesti, recomand sa cautati si alte siteuri ca e posibil sa mai fie o bijuterie de magazin pe undeva cu niste preturi exceptionale. Imediat dupa ce o gasiti.. ziceti-ne si noua. Oricum, ce am pus aici ar trebui sa va acopere in materie de cumparaturi de airsoft.
Cumparaturi din UE:
PRO:
– Rapid, cam orice transport din Europa ajunge in maxim 5 zile de obicei
– Nu se vamuieste, nu trebuie stat la vama cu taxe si alte treburi
– Gama de produse ce cuprinde o buna parte din tot ce exista si pe plaiurile asiatice in materie de airsoft
CONS:
– Trebuie facut card si cont de Paypal
– Intimidant de a face cumparaturi ‘de afara’ primele dati
4.2) Magazine din Asia/International
Meccaul airsoftului, Japonia, dar zona asiatica in general, are cea mai variata plaja de produse, si le ofera la cele mai mici preturi. De fapt, la preturile ‘reale’, de strada, neincluzand transportul pana la noi, in celalat capat al Pamantului. Daca vreti ceva super-specific, sau ceva produs total nou aparut in lumea airsoftului, de aici trebuie sa va faceti cumparaturile. Pentru a reusi asa ceva, se includ noi variabile, si e nevoie de cunostiinte extra, dar fiind ca apare vama.
Hai sa o luam de la inceput. Principalul lucru care diferentiaza cumparaturile din International fata de cele din UE este vama. Asta e lucrul pe care ii sperie pe majoritatea cand se gandesc la ‘cumparaturi din strainatate’. Nu zic nu, e destul de complex si variabil de la oras la oras, de la oficiu la oficiu, si chiar de la persoana la persoana.
In mod normal procedura ar fi asa:
Daca coletul ar fi trimis via „Posta”, adica Airmail sau EMS (Speedpost in anumite tari), vamuirea se face de fata cu tine si trebuie sa dai niste raspunsuri daca e, eventual o foaie prezentata. Daca e trimis via curier gen TNT, lucru care se intampla destul de rar dat fiind optiunea de a alege EMS care e si mai ieftin, atunci vama se face in afara controlului tau si va trebui sa platesti cam cat decide vamesu d-acolo ca trebuie sa platesti taxe.
Taxele sunt doua. Taxa de valoare adougata, cunoscuta printre prieteni ca TVA, si taxa vamala/acciza. TVAul e static, 19% din valoarea coletului. Taxa vamala e variabila, oriunde de la 1-2%, pana la 40%, si se aplica depinzand de categorisirea coletului(cod TARIC), si de cheful vamesului. De obicei intre 10-20%, sau chiar deloc. Aceste taxe se aplica pe valoarea de pe invoice/factura. Grija sa cereti la magazin sa nu va puna taxa de transport pe aceasi factura. E indicat sa nu platiti taxe si pe transport, ca totusi.. platim destule taxe.
Sa luam un exemplu la cum se calculeaza taxele. Va ajunge un colet de 1000$ valoare, si 20$ transport. Fiindca transportu nu e pe aceasi factura, adica, nu se aduna la total, aveti 1000$ valoarea totala. Se aplica taxa vamala initial, sa zicem in cazul asta, 10%. 1000$*10%=100$. Apoi se adauga la valoare. 1100$. Intr-un final, se aplica TVAul, care vine 1100*19%, 20.9$. Suma total de taxe care trebuie platita e 100$+209$, 399$. Deci wow. Platiti cam jumate din valoare coletului ca taxa. Cam naspa.
Nu pot sa va explic exact cum sta cu vama, fiindca depinde extraordinar de mult, dupa cum am zis, de foarte multe chestii. Romania e corupta si noi avem firea aia latina de ‘lasa-o ca merge’, si de ‘mie’sti simpatic, te las’. Daca la un oficiu postal vamal e posibil sa nu platesti nimic si sa nu-ti ceara nici un act, ca vamesu stie ca esti de treaba, la altu e posibil sa te frece la cap sa-i aduci factura ca nu crede ce scrie pe cutie „Used Nylon, 4$” cand ai doua pouchuri MOLLE, si sa te taxeze pe 50$. Discutati cu persoanele care au mai facut comenzi la voi in oras, sau care au mai luat de la oficiul ala vamal, si trageti voi concluzii. Sau faceti o comanda mica de proba.
Bun, si totusi, cum scapam de taxe? Avem trei variante.
Prima varianta e sa cerem magazinelor sa puna valoarea pe invoice mai mica. Adica un colet de 500$ sa aiba valoare de 200$. Teoretic e ilegal. Practic e o chestie obisnuita day-to-day. Teoretic daca te frigi cu transportul (un caz intr-un miliard), iei inapoi doar 200$ in loc de 500$. Practic nu te frigi. In cazul asta, platesti taxe pe 200$, in loc de 500$, scapand mult mai ieftin.
A doua implica optiunea de mai sus, doar ca punem valoarea sub 150 de euro. O noua reglementare data acu ceva timp zice ca orice colet sub 150 de euro (variaza de la luna la luna, de la oficiu la oficiu) este supus DOAR la TVA nu si accize. Scapam mai ieftin iarasi.
A treia optiune, folosibila doar pentru chestii mici, optiunea de Gift. Ziceti expeditorului sa puna coletu ca Gift, si valoarea pe invoice sub 10$. Nu o sa platiti nici o taxa.
In anumite cazuri, la anumiti vamesi, va trebui sa va prezentati voi cu o factura, fiindca cum am zis mai sus, e posibil sa nu ia in considerare ce scrie pe colet. Nu a zis nimeni ca nu o puteti doctora pe calculator, ca tot de acolo ii dati print dintr-un mail sau ceva, sa scrie mai putin, dar aveti grija cu coletele care pun factura in colet, ca daca aveti un vames mai destept, le compara.
V-am speriat destul pana acum?
Nu ar trebui sa fiti speriati de bombe.. foarte mult. La prima sau a doua comanda cand te vede la fata, te cam lasa, si vezi si tu cum se misca treburile, d-abia cand vii de 3-4 ori pe luna incepe sa te dileasca si sa iti ceara X si Y. Repet, intrebati lumea care a mai cumparat, ce si cum se misca treburile p-acolo. Daca sunteti din Bucuresti sau alte orase mari, e posibil ca pentru coletele din Europa sa va duceti la oficiul local, pachetele prin airmail la alt oficiu, iar EMS la altul.. deci cel putin 2 sedii vamale diferite.
Marog, se trece si peste asta, cu putina atentie si romanism.. trecem. Hai sa revenim la oile noastre.
Coletele din strainataturi se trimit prin trei moduri clare, indiferent de denumire.
Airmail/USPS Priority International – Dureaza intre 1 saptamana si 3 saptamani, de obicei se da tracking number la ele. Vamuiti la posta. E cel mai ieftin serviciu de coletarie.
EMS/Speedpost/USPS Express Mail International – Dureaza vreo 5 zile, e legat de companiile de posta, serviciu express. Ridicati de la posta, vamuiti la posta. Serviciu mai scump decat airmail, aproape dublu sau chiar triplu.
Curier – Aici intra TNT/UPS/DPD/DHD si alte acronime din 3 litere. Foarte scumpe de obicei, se vamuiesc la intrare in tara, vi se comunica un cont unde trebuie platita taxa si apoi va ajunge acasa.
Tracking numberele la EMS/Airmail se verifica in doua transe. Prima data se verifica pe siteul tarii de origine, pana cand apare ca „Left for xxxx on yyyy”, dupa care dupa un anumit timp, incepeti sa verificati pe siteul Postei Romane. Primul notice la noi ar trebui sa fie „Primit de la expeditor”. Odata ce coletele intra in „In prelucrare la Of. XXX” puteti sa mergeti sa il luati de la acel oficiu, chiar si fara aviz, doar cu tracking numberul si cu data intrarii in oficiu, adica data la care e trecut ca „In prelucrare”. E util cand va vine ceva, duminica e joc, si vineri intra in Of la prelucrare. De ce sa pierdeti o zi de joc fara sa puneti luneta noua pe replica sau chiar sa testati replica noua? De ce ati lua coletu mai devreme? Ca Posta Romana suge. Daca dureaza 4-5 zile EMS/Curier din China pana aici, nu-mi explic cum dureaza 3-4 zile avizul sa ajung acasa. Marog..
Cumparam, cumparam, platim, platim, dar de unde? Urmeaza sa va dau o lista cu principalii distribuitori din Asia.
http://www.wgc-shop.com – Tatal tuturor, unul dintre cele mai vechi siteuri de airsoft. Gama extraordinar de variata, de la cele mai mici la cele mai mari chestii. Totusi, nu are produse ACM/Chinezesti in materie de echipament, si chiar si replici, nu prea stocheaza.
http://www.ehobbyasia.com – La fel ca WGCul, gama variata de produse, retailer bun.
http://www.uncompany.com – La fel, are uneori piese rare.
http://www.rsov.com – Siteul chinezariilor. Tot ce e bun si ieftin sau prost si ieftin gasiti aici. Echipament, replici, piese.. de toate, dar in special firme gen Vanaras/Hornbill/Element isi deschid marfa pe siteul asta. Pret de transport mare uneori. Recent au deschis si o varianta ‘express’ care face exact ce face si ebaybannedul. Transport gratuit, dar pret putin mai mare per fiecare produs.
http://www.tokyo-model.com.hk – Site cu design foarte prost, dar care ascunde cel mai bun customer support pe care eu am avut ocazia sa-l intalnesc. Gama variata de produse, si chiar si cateva unicaturi.
http://www.redwoflairsoft.com – Magazin numai cu produse de firma, nu o sa gasiti chinezarii pe siteul asta.
http://www.gunnerairsoft.com – Magazin similar RSOVului, cu ceva stoc mai putin.
http://www.ebaybanned.com / http://www.ebairsoft.com – In principal magazin cu echipament, contine foarte multe chestii care pur si simplu nu se gasesc altundeva. Are transport gratuit, cu mici adaosuri la fiecare produs, dar trimit numai prin airmail. Customer support foarte incet.
Exista si magazine din America, dar cam nu contin nimic ce nu putem lua deja de la asiatici. Problema cu cumparatul de la americani e ca ei din variate motive, nu prea trimit in afara USA. Asta inseamna ca trebuie sa folosim o firma de forwarding care deja intra in materie de „examen” , si nu are rost sa explic aici.
Magazine din Asia/International:
PRO:
– Toata gama de produse de airsoft poate fi gasita aici, pana la cele mai unice/rare piese sau fix ‘acea’ versiune de produs
– Anumite produse pot iesi mai ieftin de aici, chiar si cu taxe si tot, decat cumparate de altundeva
– Puteti cumpara cele mai noi aparitii pe piata fara sa stati sa asteptati luni pana apar pe siteurile europene
CONS:
– Conversatia este foarte deficitara ca nu multe siteuri au un staff cunoscator de engleza coerenta
– Complicare cu vama
– Timp extraordinar de mare uneori la colete airmail
***************************************************
CAPITOLUL 5 – Terminat-am
Si cu asta am incheiat. Acum ar trebui sa stiti cam tot ce e nevoie pentru a reusi sa cumparati ceva fara sa fiti intimitati de conceptul de ‘cumparat de afara’, si fara sa va mai bazati pe unu, pe altu, pentru comenzile voastre. Si nu numai airsoft. Tot ce am scris aici poate fi folosit cu success in a cumpara de oriunde din lume, de la orice magazin online.
Mult noroc, si spor la cumparat.
Articolul original aici Tot creditul i se acorda lu’ Cosmo
nina_lupu
>Daca toriti sa faceti cumparaturi in SUA, este farte usor. Eu intotdeauna utilizez serviciul gratuit de la Viaddress.com pentru a face cumparaturi din Statele Unite deoarece acestea ofera o adresa virtuala gratuita in SUA , astfel incat sa poti face cumparaturi de la orice comerciant din Statele Unite ale Americii sau de la orice vanzator online din America, Viaddress iti aduce acasa pachetele.
Inregistrarea pe pe http://www.viaddress.com este gratuita. Veti primi un e-mail cu adresa dvs. SUA instantaneu. Puteti, de asemenea, sa cumparati produsele dorite fara comision în cazul în care vanzatorul din SUA nu accepta carti de credit internationale. Este foarte util! Puteti verifica: http://www.viaddress.com
Mack
>Multumesc, nu stiam asta.
eugen
>daca vreti sa faceti cumparaturi din sua, va recomand http://suaro.co.cc
Mack
>Mno, mersi.
dalia d
>Si eu i-am incercat pe cei de la viaddress.com, pretul a fost ok, fara taxa de inregistrare sau comisoane lunare.