Fa un compromis, dar citeste!

Ultima data cand am fost la Bucuresti, la ideea prietenei mele, m-am apucat, din nou, de citit.

Binenteles, trebuie sa precizez ca atunci cand ma refer la citit, ma gandesc indeosebi la citit carti, nu la facturi, bloguri, mesaje, statusuri si alte minunatenii compuse la randul lor din cuvinte si avand ca principala calitate lizibilitatea.

Din faptul ca era o vreme (cand stau sa ma gandesc cat de mult a trecut imi dau seama ca a trecut timpul fenomenal de repede) cand terminam o carte mai firava in mai putin de o saptamana nu poate sa reiasa decat doua chestii:
 1. Aveam timp sa citesc.
 2. Aveam ce sa citesc.
 3. N-aveam internet.
Da, am zis ca se pot extrage doar doua concluzii, si pana la urma am gasit vreo trei, ceea ce nu-i bai, acest mic neajuns numerologic ma ajuta sa analizez problema din mai multe puncte de vedere.

Timpul
In acest moment, timpul e o problema pentru mine. Ma rog, nu timpul e o problema, asa cum nici banii nu sunt o problema. Lipsa lor, in schimb, e alta treaba. De fapt, cred ca v-am mai povestit eu (desi nu cred ca-si mai aduce cineva aminte) de singura mea cauza pentru tensiune sanguina marita, aceea fiind lipsa timpului…

Cartile
Cand citesti toata seria Dune sau cartile lui Dan Brown, se formeaza undeva in cap o idee fixa (si deloc corecta) ca pe orice ai pune mana, nu se compara cu o capodopera gen „Imperiul Ingerilor” si brusc pierzi interesul de a te apuca de o carte chiar inainte de a o incepe.

Internetul
E atat de complex si de abuziv de acaparant prin toate aspectele lui, incat pierzi orice interes spre alte canale de transmitere a informatiei. Daca inainte nu lasam o carte din mana cand eram cate un pasaj interesant, acum dau click in prostie pe 9gag.co sau meh.ro de ma apuca ore tarzii de noapte si imi blestem diminetile. Internetul m-a scapat de televiziune, dar am pierdut si dorinta de a citi carti. Ceea ce nu-mi convine.
Ideea e ca se poate face un compromis. Cel mai probabil, ai un telefon destept, o tableta ceva pe care iti poti trage carti in format digital, daca ti-e atat de greu sa cumperi o carte old school, care miroase a hartie cruda si a cerneala care inca nu s-a uscat.
Formatul cel mai popular la ora actuala pentru cartile digitale e formatul .epub si chiar daca e greu de gasit o carte in formatul acesta, exista software free care converteste din rtf,pdf,txt in epub. 
In materie de readere pentru telefon (cu Android OS), exista Aldiko sau FBreader deci nu exista motive sa nu te mai culturalizezi din cand in cand. Macar.
Eu asa m-am reapucat de Xenocid de Orson Scott Card, continuarea la Vorbitor in numele mortilor si Jocul lui Ender. Ca fapt divers, daca n-ati citit cartile astea trei, e mare, foaaarte mare pacat.

Latest Comments

 1. Coca Marcel 25 octombrie 2011
 2. Claudiu 27 octombrie 2011
 3. Radu Barba Oancea 27 octombrie 2011
 4. Andera Y 27 octombrie 2011
 5. Macku 30 octombrie 2011
 6. Macku 30 octombrie 2011
 7. Macku 30 octombrie 2011
 8. Mioara 31 octombrie 2011
 9. Macku 1 noiembrie 2011

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.