De curand, cu ajutorul lui Pavel am primit si eu o invitatie la #DemoDays Nokia, unde au fost prezentate noile modele de Nokia cu Windows Phone si in urma discutiilor purtate cu trainerii m-am cam contrazis pe tema diferitelor sisteme de operare pentru platforme mobile si despre cine are de castigat si de pierdut cu fiecare update major.
La momentul actual, jucatorii principali de pe piata OS-urilor sunt Apple iOS, Google Android, Windows Phone si cativa mai mici care pierd teren sau se pastreza la o cota de piata destul de mica ca Blackberry OS, Bada sau Symbian despre care nu are rost sa discut.
Despre iOS nu sunt multe de spus pentru ca ruleaza doar pe telefoane si tablete Apple, iar fiecare update major inseamna de obicei investitii si pe partea de hardware. Despre personalizare nu poate fi vorba, cum l-au gandit inginerii de la Apple asa il ai, fara sa poti face modificari prea mari la nivel de interfata sau user-experience. Take-it or leave-it.
Pe de alta parte, Windows Phone este oferit de Microsoft mai multor producatori, insa modul cum este gandit, desi ofera avantajul de a primi update-urile indiferent de smartphone in (aproximativ) aceiasi zi cand a fost lansat de Microsoft, sistemul de operare este foarte simplu si posibilitatile de personalizare a interfetei sunt foarte putine. Nu-i un concept neaparat gresit, dar firea omeneasca ne impinge spre un dram de individualism si originalitate, care se poate vedea clar in fiecare aspect al vietii noastre, de la hainele care le purtam la stickerele care le lipim pe masini sau laptopuri. Daca acelasi sistem de operare ruleaza pe modele apartinand mai multor producatori, ce ne face sa alegem un model anume? In mod sigur, se tine cont de specificatii hardware, de brand, de design.
Cu totul sta altfel treaba cu Android OS, sistemul de operare a celor de la Google. Oferit in mod gratuit producatorilor de telefoane mobile, el vine din start cu tot ceea ce e nevoie, dar poseda si calitatea specifica platformelor Linux in general de a fi personalizate. Asa cum pe Linux se poate alege intre diferite desktopuri diferite ca aspect si functionalitate, asa si Android OS poate fi personalizat cu diferite asa zise Launchere, care nu stirbesc deloc din functionalitate sau din performante. Ba mai mult, aceste interfete pot fi adanc „inradacinate” in inima sistemului de operare de catre diferitii producatori, pentru a se diferentia si mai mult unii din altii, intr-o perioada in care specificatiile hardware sunt practic aceleasi.
Desi in principiu toate astea suna bine, Android OS, pe cat e de avansat, are un calcai al lui Achile cam cat China de mare. Ca exemplu, desi codul sursa al versiunii Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich e aparut din noiembrie 2011, la momentul actual doar 4.9% din telefoanele care folosesc acest sistem de operare, sunt updatate la ultima versiune, marea majoritate ruland 2.3 Gingerbread. Binenteles, sunt si cazuri de insuficiente la nivel hardware (Samsung Galaxy Spica, HTC Tatoo) dar chiar si cele care au hardware compatibil primesc update-ul cu intarziere.
Baietii de la Nokia ziceau ca vina este a Google.
Eu personal n-am vazut pe nimeni sa injure Google ca nu si-a primit inca update-ul de firmware. Pe producatori in schimb da. Am vazut clienti nemultumiti (si chiar eu am fost unul dintre ei) care aruncau vina pe Sony, Samsung, HTC sau LG pentru ca update-ul (de cele mai multe ori anuntat) intarzie sa apara. Faptul ca dispun de oarecare inside-intel de la Samsung m-a pus in nenumarate ori in situatia de fi intrebat cand apare update-ul pentru nu-stiu-care-model.
Ce ar trebui sa faca acum producatorii de smartphone-uri cu Android OS e sa faca din interfetele si serviciile proprii (Sense, TouchWiz, etc) aplicatii instalabile, care sa nu functioneze pe alte modelele altui brand, neafectand update-ul oficial Android de la Google. Sa se transforme concurenta asta intre interfete intr-o concurenta de design, de specificatii si mai ales, de servicii. Am sperat ca asta o sa se intample cu versiunea 4.0 insa din pacate m-am inselat.
acsel
In principiu, e vina producatorilor. Lanseaza multe modele si uita ca mai au cateva inainte care ruleaza fara nici o problema versiunea curenta de Android, lucru demonstrat de ROMurile custom ce se gasesc pe internete.
Ar mai fi si vina Google pentru ca nu obliga producatorii sa grabeasca updateurile. E interesul Google ca fiecare terminal sa fie cat mai up to date.