Exista o expresie intre consumatorii de internet care suna asa „Too long, didn’t read” (abreviata TLDR) si care pare cool dar nu e. De fapt, cand zici TLDR e ca si cum ai recunoaste tu, cu gurita ta, ca esti in cel mai bun caz bolnav de ADHD, daca nu prost, ignorant, nerabdator si superficial.
Stiu de unde se trage expresia asta, e vorba de modul in care este impachetata informatia in mediul online, are legatura cu inchipuita lipsa de timp si alternativa de a primi aproape aceiasi informatie, mai condensata, mai rapid, fara sa fie necesar sa citesti o gramada de text.
Ma mai gandesc ca poate are legatura si cu lecturile obligatorii din scoli, care mi-au taiat si mie uneori, un cititor feroce, placerea de a citi. Daca era sa ma iau doar dupa ce era obligatoriu in liceu, nu cred ca mai puneam vreodata mana pe o carte. Cu tot respectul pentru valorile noastre nationale, dar n-am gasit absolut nici o lectura obligatorie indeajuns de interesanta incat sa schimb impresii dupa cu colegii de suferinta liceu.
Totusi, exista cateva titluri care le-am citit de mai multe ori, si probabil o s-o mai fac, pentru ca sunt asa de fain scrise incat efectiv nu prea le pot lasa din mana. Iata care sunt:
Ubik – Philip K. Dick
O lectura sf oarecum usoara din punct de vedere al cantitatii, cu tenta de Inception.
Imperiul Ingerilor – Bernard Werber
Din nou un roman de fictiune, cu ingeri, viata de apoi, sensul vietii, dar cu talc, plin de invataturi de bun simt si usor de tras.
Frederik Forsyth – Pumnul lui Dumnezu
Un roman destul de marisor, poate fi folosit ca arma alba despre razboiul din Golf, despre spioni si forte speciale. Daca iti plac filmele de razboi, atunci o sa iubesti cartea asta.
Pendulul lui Focault – Umberto Eco
Umberto Eco e un artist al cuvintelor, al nuantelor, al expresiilor si modului de a compune o poveste. Romanul este despre Templieri, organizatii secrete, religie si culte, si are capacitatea fenomenala de transmite altceva de fiecare data cand e citit. Nu-i chiar o carte usoara, care sa o citesti in tramvai, in drum spre serviciu pentru ca e foarte complexa si necesita atentie sporita.
Jocul lui Ender – Orson Scott Card
E despre om, despre decizii, despre leadership, despre comportamente sociale, despre sentimente si ceea ce ne face sa fim oameni, impachetata frumos intr-un roman sf.
Dune – Frank Herbert
Cuprinde 6 volume care zugravesc cu lux de amanunte un univers verdic, complex despre natura umana, despre politica, relatii interumane, si multe alte lucruri care nu pot fi explicate in cateva cuvinte.
Ati citit macar una din ele?
Lady bug
Incearca Invingatorul este intotdeauna singur- Paulo Coelho
Mack
Am incercat Coelho, e prea eteric. Scrie fain dar prea…nu stiu cum. Nu socheaza.
moalesipufos
Am citit majoritatea cartilor de mai sus.Iti recomand orice carte scrisa de Giovani Papini.
Mack
Thanks, asta a scris filosofie, nu?
moalesipufos
Nu tocmai, n-are rost sa iti spun mai multe ca sa nu iti stric surpriza.