RIP Netbook

In momentul de fata scriu acest articol de pe vechiul deja netbook Eee 901 Asus. Cand l-am luat, prin vara lui 2008 eram foarte fericit ca aveam un sistem rapid si foarte portabil, ba chiar si un sistem de operare Windows XP cu licenta.

Minilaptopul care mi-a placut mie foarte mult si-am facut tot posibilul sa mi-l iau, il folosesc acum din ce in ce mai rar ba chiar ma bate gandul sa renunt de tot la el pentru ca este depasit.聽Dar netbook-urile au murit si nu doar dintr-un singur motiv.

1.Tabletele
Sunt o gramada de optiuni in materie de tablete in acest moment care se descurca mai bine ca un netbook la mai multe capitole, de la greutate la pret ba chiar si performante. Majoritatea tabletelor aparute in 2012 au performante peste cele ale netbook-ului meu, cu ecrane mai performante, cu procesoare mai rapide, stocare mai multa si sisteme de operare de ultima generatie, fie ca-i vorba de iOS, Android sau Windows 8.

2.Sistemul de operare
Cum am zis si mai sus, al meu a venit cu Windows XP, sistem de operare destul de invechit si in 2008, ce sa mai zic acum. Problema e ca orice altceva as vrea sa-i pun, sufar din cauza lipsei de spatiu – are doua SSD-uri foarte rapide, dar foarte mici, unul de 4 si unul de 8GB.

Windows 7 nu incape pe nici unul din ele si trebuie sa folosesc o versiune modificata, si anume Windows 7 Tiny, dar si acela merge destul de greu, plus ca-i lipsesc componente fara de care nici macar nu pot sa-i instalez Chrome. Ca tot veni vorba de Chrome, am incercat sa-i pun Chromium OS, dar nu reuesc sa-l fac sa booteze. I-am pus Android OS si functioneaza chiar okay dar nu se preteaza pentru un ecran care nu-i touchscreen. Diferite arome de linux, de la Ubuntu la Meego (taticu’ lui Tizen acum), Linux Mint sau Joli OS. Acestea sunt acum ori urate sau incomplete ori nefolosibile din cauza resurselor care le cer. Joli OS care il folosesc acum se foloseste de o interfata HTML5 care arata bine dar se misca greoi. Si lovitura de gratie am primit-o de la noua versiune de Windows, care ar da o viata noua netbook-ului dar refuza sa functioneze din cauza rezolutiei.

Ce e de facut daca sunteti posesorul unui astfel de netbook?
Netbook-ul sa-l faceti cadou la un copil de gradinita, si voi sa investiti intr-un ultrabook sau tableta.

Latest Comments

  1. moalesipufos 7 ianuarie 2013
    • Mack 7 ianuarie 2013
  2. ioan t. 8 ianuarie 2013

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.