Care e legatura dintre Android OS, cyborgi si roboti autonomi

In urma cu 10 ani, in luna octombrie se infiinta in Palo Alto, California compania Android Inc, care era condusa printre altii de un anume Andy Rubin. Dupa ce a finantat compania, in 2005 Google a achizitionat Android Inc si a transformat micul proiect de care nu auzise multa lume in cel mai raspandit (81.3% market share) si cel mai avansat (parere proprie, sigur se gaseste vreun posesor de iPhone sa ma contrazica) sistem de operare mobil de pe planeta. Si cred ca acest sistem de operare e mai important decat cele de pe pc-uri si servere pentru viitor pentru ca schimba foarte mult modul in care interactionam intre noi ca oameni, dar si cum interactionam cu tehnologia.

Si ca tot vorbeam de interactionare cu tehnolgia, am sa amintesc pe scurt de Google Glass, ochelarii care ruleaza Android si permit afisarea unui Head-Up Display in partea din dreapta sus a campului vizual a celui care ii poarta, oferindu-i prin intermediul acestui display informatii in modul in care il face Google Now de pe Android pe telefoane. Totul e conectat, si in curand o sa fim si noi din ce in ce mai conectati. Technology augumented humans. Dar deja o dau in idei transumaniste.

Totusi nu pot sa nu ma intreb ce-o fi avand de gand Google daca tot au achizitionat Boston Robotics, un contractor DARPA care se ocupa de proiectarea si construirea unor roboti foarte avansati. Si acelasi tip care l-am amintit mai sus – Andy Rubin a parasit echipa care se ocupa de sistemul de operare pentru a se ocupa de proiectele Google in materie de roboti.

New York Times il citeaza pe fondatorul Boston Robotics Marc Raibert spunand „I am excited by Andy and Google’s ability to think very, very big, with the resources to make it happen.” Ce inseamna a gandi pe scara foarte, foarte mare cand e vorba de roboti si de Google?

O fi vorba de roboti autonomi care stiu de ce ai nevoie, cand ai nevoie si cum ai nevoie? Sau o fi vorba de Skynet avand in vedere ca DARPA are in vedere si niste dispozitive portabile (telefoane si tablete) care sa ruleze o versiune modificata de Android OS (Security Enhanced Android) pentru militari.

Pana cand o sa avem si raspunsul in cativa ani va invit sa urmariti urmariti clipul de mai jos care il prezinta pe Big Dog, tehnologie veche din 2008. E tulburatoare reactia bot-ului la sutul primit.

Voi ce ziceti?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.