La ce sa te uiti inainte de Interstellar

Am fost sambata (parca) la Interstellar cu sotia. Filmul banuiam ca-i bun, si dupa trailer dar si dupa recomandarile de pe la nwradu si ovidiu sirb. Daca inca nu l-ati vazut, va spun ca merita, cele 169 de minute sunt o amestecatura de „iubirea transcede tot” si cateva concepte stiintifice foarte fain transpuse in imagini. Practic, reprezentarea grafica a Gargantua – gaura neagra din cealalta galaxie, este pe moment cea acceptata de catre oamenii de stiinta ca fiind probabil cea mai apropiata de realitate. Filmul are si cateva scapari, ca sa amintesc numai una ar fi ca o planeta care orbiteaza o gaura neagra nu ar avea de unde sa fie luminata si totusi in film sunt doua planete cu un grad de iluminare comparabil cu planeta noastra.

Am zis ca eu am mers cu sotia si chiar daca noi doi suntem ca Leonard si Penny din The Big Bang Theory, am fost intrebat numai de vreo 3-4 ori pe parcursul filmului despre anumite aspecte care nu le-a inteles pe deplin. Practic, filmul e vizionabil si de catre aia care nu au nici o treaba cu stiinta, insa e mai usor de savurat daca ai cat de cat o baza.

Si cu parere de rau, trebuie sa spun ca baza nu ai cum sa o obtii de la scoala, chiar daca esti un elev normal, nu olimpic, care arunca din cand in cand un ochi prin cartea de fizica sau geografie. Tot ceea ce se invata la aceste doua materii, sau ma rog, ce se invata pana acum 9-10 ani cand am terminat eu liceul insa nu cred ca s-a schimba vreo ceva, era nivelul de intelegere a umanitatii asupra universului de acum maxim o suta de ani. Abia prin manualul de fizica de clasa a 12 se spune ca atomul e compus din electroni, protoni si neutroni de parca asta ar fi tot ce se stie si ca nu mai este nimic de aflat. Imi aduc aminte ca m-am uitat uimit sa vad daca nu cumva mai sunt cateva pagini lipsa, ca din lecturile mele extrascolare stiam de existenta quarcilor, neutrino, materiei negre si antimateriei. Chestii interesante, si destul de usor de inteles, care nu pot fi gasite decat in documentare ca Through the Wormhole cu Morgan Freeman.

Serios, daca aveti niste timp liber, in loc sa va uitati la emisiuni ca schimb de mame, uitati-va la documentarul asta si abia dupa aia la Interstellar. Si pentru aia de la Ministerul Educatiei – in loc sa introduceti religia in scoli ca dogma, sa mai bagati niste capitole acolo despre macro si microunivers.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.