E musai sa vedeti Citizenfour!

In ianuarie 2013 Laura Poitras a inceput sa primeasca mail-uri criptate de la un anume CitizenFour, care s-a dovedit a fi mai tarziu Edward Snowden, un analist de infrastructura al NSA, care a dat publicitatii mai multe documente care demonstrau activitatile de supraveghere conduse de catre guvernul USA si alti parteneri asupra tuturor cetatenilor globului, fara discriminare. Documentarul prezinta filmarile din hotelul din Hong Kong in care Snowden si-a expus motivele si informatii despre PRISM, TEMPORA si alte practici de spionare si incalcare a confidentialitatii personale. Dupa ce in iulie 2013 SUA a cerut Hong Kong extradarea lui Snowden, Julian Assange (WikiLeaks) l-a ajutat pe sa paraseasca orasul pentru a ajunge in Rusia, tara care i-a oferit azil politic.

Care sunt informatiile cheie care reies din acest documentar?

  • Guvernul SUA si partenerii sai (Five Eyes din care fac parte SUA, Marea Britanie, Australia, Canada si Noua Zeelanda) este capabil sa intercepteze TOATE comunicatiile, atat la nivel de continut cat si metadata (ore, continut, durata, legaturi, etc) la milioane de persoane simultan. Surse diferite de Edward Snowden spun de 1.2 milioane.
  • Daca pentru cetatenii SUA este nevoie de un mandat pentru accesul la informatii (care este obtinut intotdeauna) pentru cetatenii altor tari nu este nevoie de absolut nimic.
  • Dreptul la intimitate este egal cu dreptul la libertate. Daca nu ai parte de una, nu poti avea parte cealalta. Refuzarea acestor drepturi de catre guverne transforma democratiile in regimuri dictatoriale.
  • Software servicii opensource fara de care nu ar fi fost posibila comunicarea: The Tor Project, Trails, Debian GNU, Off-The-Record Messaging, GNU Privacy Guard, TrueCrypt, SecureDrop.

Voi folositi vreo unul din produsele/serviciile de la ultimul punct?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.