Despre H+, Limitless si Modafinil in Romania

Dupa ce-am citit Inferno de Dan Brown am aflat despre idei si initiative despre care nu stiam absolut nimic desi am citit o gramada de chestii la viata mea, unul dintre ele fiind despre transhumanism (H+), cu toate aspectele lui. Unul dintre aceste aspecte implica asa numitul biohacking, tradus in mare prin implicarea in biologie cu o etica de hacker. Practicile din acest domeniu variaza de la implanturi cibernetice pana la cure nutritioniste sau tratamente medicale pentru atingerea a noi limite, pentru evolutie. Cam ca in Limitless, daca ati vazut filmul.

Sau Lucy, care putea sa fie mai bun, dar n-a fost.

Anyway, daca gandirea asta suna a dopaj, sa stiti ca nu va inselati. Pana la urma e vorba de amplificarea anumitor capacitati deja existente folosind substante chimice, insa spre deosebire de sportivii de performanta care au nevoie in marea majoritate a cazurilor de calitati fizice, cum ar fi viteza, puterea, rezistenta, pe mine ma interesa ceva care sa ajute oamenii de rand, care in societatea noastra ar avea de beneficiat mai mult din amplificarea calitatilor senzoriale, analitice si cognitive, decat altele. Cine nu si-ar dori ca sa ia o pastila si sa reusesca sa se concentreze la un anumit curs astfel incat sa-si aduca aminte tot ce a citit, tot ce a auzit, tot ce a vazut? Sau sa ia decizii calculate mai repede si mai bine in ? Sa reziste mai mult la oboseala si la situatiile de stress fizic si emotional?

Riscuri

Vorbind din punct de vedere etic, toate aceste idei suna naspa, un fel de unfair advantage pentru cei care nu pot sau nu vor sa recurga la astfel de masuri dar de fapt, la un nivel mai mic absolut toti o facem. Inclusiv postul religios este o cura pentru atingerea unei stari de iertare sau de apropiere de Dumnezeu, nu-i asa? Cu ce este mai imorala o pastila care iti mareste perioada de atentie, sau capacitatea memoriei de scurta sau lunga durata? Va spun eu, nu este. Este exact ca si cum ati lua o aspirina sau, mai bine, un Memo Plus.

O alta problema care o pune o astfel de abordare a imbunatatirii sinelui este din punct de vedere medical, si mai exact a riscurilor asociate anumitor substante care deregleaza minunata masinarie chimica care este corpul uman. Aceasta este o problema reala si trebuie avute in vedere tot timpul problemele care pot aparea din consumul anumitor substante care amplifica anumite chestii. Ca sa intelegeti despre ce e vorba, sa facem o paralela intre motoarele normale si cele cu instalatii de protoxid de azot. Gazul mareste puterea motorului insa pe termen lung mareste uzura sau in anumite cazuri poate topi cilindrii. La fel e si cu creierul, overclcocking-ul (ca sa folosesc un termen din IT) acestuia folosind chimicale este o procedura periculoasa.

Care sunt substantele?

Din tot ce-am citit pe internet am aflat ca substanta care este asemanatoare cu pastilele din Limitless este de fapt Modafinil (sau sub numele de Alertec, Modavigil, Provigil in functie de tara) un medicament care este folosit pentru pacientii care sufera printre altele de narcolepsie, o tulburare a sistemului nervos central care se caracterizează prin necesitatea irezistibilă de a dormi oriunde si oricand. Totusi, nu este singurul medicament, de fapt exista o pagina destul de descriptiva pe reddit despre nootropice (in engleza).

In Romania

Modafinil este o substanta controlata in Romania si se pare ca o persoana care a comandat acest medicament pe internet dintr-o alta tara, a fost amendat cu 3000 de euro. Sursa aici. Daca va gandeati ca ati putea avea un avantaj la urmatorul examen, v-ati inselat.

Mai bine ramaneti la cafea si Redbull 😉

Latest Comments

  1. Paul 24 februarie 2015
    • Mack 25 februarie 2015
  2. Malin 28 iunie 2015

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.