Cuvantul „juvenoia” vine de la juvenil si paranoia, si a fost inventat in 2010 de catre un sociolog numit David Finkelhor si inseamna o frica exagerata declansata de ceea ce influenteza generatiile recente.
“Fiecare generatie isi imagineaza despre sine ca fiind mai inteligenta decat cea de dinainte si mai intelepta ca cea ce va veni dupa.” dupa cum a spus George Orwell, autorul cunoscutelor romane 1984 si Ferma animalelor.
Toata treaba asta duce la un conflict de idei intre generatii, la afirmatii care incep cu „Pe vremea mea…”. Pe 9gag sunt omniprezentele meme-uri cu „If you remember this, your childhood was great” si asa mai departe pentru ca generatiile mai in varsta au trecut deja prin viata, au reusit intr-un fel sau altul sa atinga anumite obiective care sunt considerate pietre de hotar in dezvoltare persoanala sau ascensiune sociala, asa ca generatiile tinere sunt prin urmare inconstiente atunci cand incearca lucruri metode sau obiective noi.
Nu mai stiu exact detaliile dar cred ca am citit undeva despre cineva din antichitate care se plangea despre aparitia scrisului, si ca usurinta cu care se pot stoca idei in relativa siguranta pentru perioade mari de timp face folosirea creierului pentru pastrarea informatiilor inutila, ceea ce va duce la o prostie generalizata. We’re not there yet.
Prosti au existat tot timpul, doar ca metodele prin care acestia se puteau exprima si afisa pentru mase mari de oameni inca nu erau inventate.
De fapt, statisticile spun ca tinerii din ziua de azi sunt mai putin violenti, mai bine educati, comit mai putine infractiuni, fac mai mult sport si consuma mai putine substante interzise.
Si da, adolescentii din ziua de azi se plang de lipsa spatiului personal, pe cand in 1949, adolescenti care minteau despre varsta ca sa se poata inrola in armata atacau plajele Normandiei.
Dar a cui este aceasta vina, daca nu a tuturor generatiilor anterioare care au creat acest climat din ce in ce mai sigur pentru generatiile noi?