Cresc un copac de avocado

Totul a pornit de la o gluma, care a dus la un pic de reseach si-am ajuns acum in situatia cand am pe balcon un copac prosper de avocado.
Si voi puteti sa faceti acelasi lucru, foarte simplu.

In primul rand am facut rost de o samanta de avocado, care se obtine foarte usor direct din fruct. Cred ca eu l-am luat din Carrefour, pentru copil. Nu mai tin minte exact. Am curatat samanta cu o carpa ca sa scap de mucusul ala alunecos si apoi i-am dat jos pielita aia maro de la suprafata cu unghiile. Dupa ce ramane samanta alb-galbuie, trebuie orientata cu partea mai ascutita in sus, si cu trei-patru scobitori, care se infing doar 5-8 milimetri in samanta la o treime de varf si la 2 treimi de fund, formand astfel un fel de suport.

Se aseaza intr-un pahar sau cana avand grija ca apa sa acopere 2 treimi din samanta, intr-o locatie insorita si calduroasa. In cateva saptamani veti observa ca samanta se crapa pe lungime si incep sa-i apara radacina si tulpina.

Chestii care trebuie stiute:

  • apa trebuie completata ca sa pastreze proportia initiala;
  • daca zona in care creste nu e foarte insorita, copacul va creste mai inalt, acesta cautand lumina soarelui;
  • atata timp cat frunzele sunt frumoase si verzi, inseamna ca acesta se dezvolta foarte bine in apa (luandu-si nutrientii din samanta) si nu trebuie plantat in pamant. Aceasta perioada poate dura chiar si un an sau mai mult.

O sa revin cu alt articol cand o sa-l plantez in ghiveci si probabil peste 5-6 ani cand o sa-i dea fructele.

Spor la gradinarit!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.