Comunicatii de voce in retea locala pe Windows 10

Nu conteaza daca e vorba de o retea prin fir, sau daca e prin wireless, daca se foloseste un router extern sau chiar un telefon/laptop cu hotspot-ul activat, daca ai nevoie de o solutie de comunicare prin voce, open source, gratuita, usor de utilizat dar si cu o gramada de optiuni, sfatul meu este sa folositi Mumble.

Eu am aflat de Mumble prima data in 2014, cand am luat contact cu comunitatile de jucatori de Eve Online, unde majoritatea aliantelor si corporatiilor folosesc Mumble pentru coordonarea prin voce a zeci sau sute de jucatori in acelasi timp. Dar abia astazi am aflat ca e de ajuns sa instalezi Murmur, care este partea de server din installer-ul de Mumble pentru a avea o solutie de comunicare pe LAN. Iata pasii:

  • Se descarca si se instaleaza Mumble (Partea de client) si Murmur (Partea de server) trecand prin minimul de configurare audio.
  • Se adauga atat Mumble cat si Murmur cu acces in Windows Firewall (sau ce firewall folositi, daca dati disable la firewall nu functioneaza)
  • Se porneste Murmur si se conecteaza Mumble la serverul nou creat.

Pentru conectarea la Mumble, se intra in Mumble, meniul Server, Add new… si acolo se completeaza la Adress cu 127.0.0.1 daca e vorba de acelasi sistem care ruleaza partea de server Murmur sau IP-ul din reteaua locala pentru clientii care trebuie sa se conecteze la server (il puteti afla cu comanda ipconfig in cmd), Port 64738 (cel default), la Username ce nick doriti, iar la Label ce nume vreti sa dati la server. (numele local, nu afecteaza setarile server-ului, cum il vad ceilalti)

Pentru configurea server-ului aveti in folder-ul de instalare a Mumble un fisier murmur.ini unde se pot modifica numele canalelor si numarul lor, cum functioneaza acestea, mesajul de bun venit, parola, etc. Pentru mai multe detalii despre configurarea Murmur intrati pe wiki aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.