Google I/O 2021 Live Blog.

https://events.google.com/io/?lng=en link pentru vizualizare prezentare

09.10: Ok, a inceput. E pre-show cu ceva combinatie ciudata intre niste muzicieni si un AI.

09.19: M-am razgandit. E chiar impresionant ce bine poate sa sune Ai-ul ca backing vocals.

09.32: A inceput cu un remember al prezentarilor trecute.

09.33: Sundar Pinchai a urcat pe scena. Vorbeste despre implicatiile pandemiei de Covid 19 si modul in care Google a raspuns la aceasta pandemie. Informatiile referitoare la Covid si la vaccin prin motorul de cautare Google Search.

09.36: S-au adaugat 150k de rute pentru biciclete si route prietenoase cu mediu, dar si mai sigure in Google Maps. 150 de milioane de studenti si profesori in Google Classroom. Laptop-urile Chromebooks sunt numarul unu pe undeva…

09:39: Smart Canvas e un nou serviciu care s-a ridicat pe spatele Google Workspace (Docs, Sheets si Slide.) AI ajuta prin sugestii pentru text si integrarea cu Google Meet. Se lanseaza Companion Mode pentru Google Meet. Google Meet va folosi AI pentru un sunet fara zgomot si cu setari de lumina si zoom pentru fetele celor de pe Meet.

09.45: Google Translate este din ce in ce mai aproape de a deveni un traducator universal. Google Lens e capabil sa recunoasca imagini, text, formule, etc. Live captions sunt capabile de transcrie vocea si Google Assistant e capabil sa vorbeasca cu 51 de voci diferite. LaMDA (Language Model ) e un serviciu care transforma conversatiile seci dintre om si AI intr-o conversatie care pare ca e intre doi oameni. Sundar a prezentat o discutie dintre un om si Pluto, daca ar avea o constiinta. Apoi o conversatie dintre un om si un avion de hartie, la fel, daca ar avea constiinta. Destul de impresionant cum poate un AI sa poarte o discutie. LaMDA se va integra in viitor in Google Assistant, Search, Workspace, dar pe moment este antrenat doar cu text. Imagini, sunete si idei urmeaza…

09:59: Serverele Google for fi dotate cu TPU care vor fi alimentate cu energie curata si cu 1exaflop de putere de calcul per TPU. Se incearca crearea de computere quantice, cu corectie de eroare. Se prezinta ca pentru prosti ceea ce este un qbit, si un computer quantic. Google incearca sa faca un Error correcting logical qbit si apoi un Error correcting quantum computer.

10:05: Google e lider mondial in securitatea informatica, toate conturile noi au optiunea de auto stergere a datelor conectate cu un accent pe privacy. Doua treimi din oameni folosesc aceiasi parola pentru toate conturile lor. Google incearca sa scape pe toata lumea de parole. Managerul de parole Google primeste imbunatatiri, pentru marirea securitatii. Google nu vinde datele tale. Toate produsele Google sunt Private by design. Live caption este disponibil pe serviciile Google fara a ajunge pe serverele Google. Se poate sterge cautarile din ultimele 15 minute. Se poate opri foarte usor locatia. Pozele se pot pune intr-un folder protejat in Google Photos.

10.15: Multitask Unfied Model (MUM) e o tehnologie care se va integra in Google Search. Intelege limbaj, traduce instant in 75+ limbi, intelege text, imagini si video. MUM va fi capabil sa inteleaga discutii naturale si nuantate, asa cum ar face-o un om. Indiferent de cum intrebi, MUM e capabil sa inteleaga si sa raspunda. Google Lens poate si traduce textul dintr-o imagine dar si sa ofere solutii pentru informatiile prezentate. Augumented Reality aduce si sportivi care pot fi vizualizati, pe langa animale. E din ce in ce mai usor sa verifici informatiile prin serviciul About This Result care va fi lansat in luna urmatoare pentru a putea sa te feresti de fakenews.

10.27: Google Maps a avut peste 100 de imbunatatiri conduse de AI, ca de exemplu cu AR Navigation, care vor fi disponibile in Zurich si Tokyo incepand cu saptamana viitoare. Maps va avea detalii despre semne de circulatie, pasaje, treceri si trotuare in peste 50 de orase pana la sfarsitul anului 2021. Area Business va ajunge la toata lumea in lunile urmatoare, care iti vor arata cat de aglomerat e un cartier.

10.33: Shopping Graph e o baza de date care combina imagini, review-uri, preturi, magazine, in mai multe servicii Google. Lens e capabil sa faca search in screenshot-uri. Chrome va tine cont de toate produsele puse in cos, din magazine diferite, aratandu-le pe toate, impreuna cu discount-uri. Google lucreaza impreuna cu Shopify pentru o experienta de cumparare online imbunatatita.

10.39: Photos contine 4 trilioane de poze. Little Patterns creaza povesti unice intr-un mod privat folosind AI. Cinematic Photos sunt create in mod automat din 2 sau 3 poze aproape identice. Se vor putea ascunde imagini foarte usor.

10.45: Android 12 Uuuuuuu! Material Design devine Material You care va veni in toamna pe Google Pixel si mai apoi in toate serviciile Google. Sunt 3 miliarde de dispozitive active cu Android pe glob. Color Extraction face o paleta de culori pentru UI dupa walpaperul folosit. Quick Settings a fost redesenat, la fel si notificarile, sau modul in care se aprinde ecranul in functie de modul de activare. Android e si mai rapid. Cele mai sigure device-uri sunt cu Android. Se vor adauga indicatoare pentru ce aplicatii au acces la camera, microfon, fisiere, etc. Now Playing si Smart Replay sunt servicii care se intampla doar pe dispozitiv, cu alte servicii care vor fi disponibile in viitor. Better together e o idee care va aduce impreuna dispozitivele google impreuna. Telefonul (Pixel si Samsugn) cu android va fi si telecomanda tv si cheie pentru masini BMW si altele.

11.00: WearOS e construit impreuna cu Samsung si Fitbit. WearOS si Tizen devin Wear. Mai rapid, mai prietenos cu resursele computationale si bateria. Fitbit va construi ceasuri cu Wear in viitor, probabil lansate in toamna.

11.12: Modificari in software-ul ce controleaza camerele din Google Pixel pentru a face poze oamenilor de culoare.

11.17: Google devine expert in probleme dermatologice, prin telefon sau PC si va fi capabil sa recunoasca peste 288 de probleme de piele si va fi lansat pana la finalul anului 2021.

11:20 Project Starline e un sistem care foloseste camere performante pentru a crea un model 3d si algoritmi de comprimare care comprima de 100 de ori stream-ul, pentru a crea cea mai buna experienta de comunicare la distanta.

11.22: Google vrea sa nu mai foloseasca energie „murdara” pana in 2030. Google se baga in energia geotermala pentru serverele din Nevada. Sustenabilitate e cuvantul cheie.

11.30: Aaaand it’s done

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.