In speranta ca cineva care are aceiasi problema va nimeri cuvintele care trebuie si Google sa-i serveasca solutia, nu cea mai eleganta, dar singura pe care am descoperit ca functioneaza, cel putin pana la momentul actual, anno domini 11 iulie 2021.
A fost o perioada, cam acum un an, cand AC-ul pe care il detin (chestiile montate de cei de la eON) era recunoscut in aplicatia Google Home cu tot cu un control rudimentar in forma unui slider circular, unde se putea schimba temperatura aerului conditionat. Acum, din motive pe care nu le cunosc, pot doar sa-l pornesc si sa-l opresc.
Dupa cateva ore de research am ajuns la concluzia am o singura solutie, si anume sa folosesc sistemul de smart home numit OpenHAB, impreuna cu un fel de plugin care prin reverse-engineering reuseste sa acceseze sistemul de control al unitatii de aer conditionat, apoi acest OpenHAB sa-l adaug in Google Home. Suna complicat, si chiar este, dar credeam ca mi-ar rezolva o problema asa ca m-am apucat de treaba.
In primul rand, OpenHAB e o solutie open source care desi ruleaza atat pe macOS, Windows si Linux, cel mai usor de instalat si rezolvat probleme e pe linux, asa ca mi-am pus Ubuntu Budgie pe laptopul meu vechi in dual boot cu Windows 10. Apoi, am instalat fisierele necesare pentru serverul OpenHAB, gasiti toate instructiunile pe pagina despre openhabian, si-am intrat in pagina de configurare, pe http://localhost:8080. Acolo a trebuit sa imi fac un cont cu parola, sa aleg locatia, si tot de acolo am adaugat plugin-ul pentru aerul conditionat Gree.
Dar asta nu e tot. Ca sa pot sa-mi controlez aerul conditionat din OpenHAB a trebuit sa-mi fac adaug butoane si slidere pentru fiecare functie suportata de catre AC, si sa-mi fac si cont pe un server extern pentru a se conecta la serverul local, care ar fi trebuit sa functioneze incontinuu. Dupa ce documentatia m-a trimis in toate folderele posibile pentru a gasi un ID si un secret pentru componenta de cloud control, si pana la urma le-am gasit din intamplare, nici de cum unde ziceau sa caut developerii pe diferite forum-uri si wiki-uri, am ajuns in situatia unde imi zicea initial ca serverul nu mergea, apoi am reusit sa il fac sa-l vada online, apoi desi aveam control total de pe serverul local, inclusiv prin aplicatia de android, nu mergea pe myopenhab. Pana la urma tot nu am reusit sa adaug serviciul in Google home iar eroarea era un 504 Gateway Timeout pe serverul lor de pe home.myopenhab.org, deci in proportie de 75% out of my reach.
Intr-un final, m-am lasat pagubas, e multa munca si bani putini, pentru ca desi OpenHAB e un soft super puternic, nu e tocmai ce-mi doresc eu, si mi-am pierdut incercand sa-l fac sa mearga aproape toata ziua.