O sa fac abastractie despre necesitatea de a avea drona inregistrata si, daca zbori cu ceva peste 250 de grame, necesitatea de a detine un certificat de operator UAV. Am discutat deja despre asta in acest articol. Aici am facut o lista simpla cu 5 pasi pe care eu ii fac de fiecare data cand vreau sa zbor undeva.
- Asigura-te ca ai cu ce din punct de vedere fizic, daca ai bateriile de drona consumate sau telecomanda consumata, telefon mort sau fara retea n-ai facut nimic din start. Cel putin la DJI Mini 2 nu mai exista problema cu bateriile, care nu trebuiau incarcate decat daca erai sigur sigur ca zbori. Daca poti sa folosesti un alt dispozitiv decat telefonul de zi cu zi pentru controlul dronei e cel mai bine.
- Verifica pe https://flightplan.romatsa.ro/init/drones daca zona in care vrei sa zbori nu se afla in una din zonele mov sau galbene. Daca esti in zona galbena nu ai voie sa zbori deloc din start, decat daca zona galbena a fost restrictionata special pentru tine de catre autoritatea aeriana, daca esti in zona mov e posibil sa zbori pana la altitudini de 120m doar cu anuntarea responsabilului, dar (ATENTIE!) exista si zone mov care pe inaltime, sunt limitate de la firul ierbii – GND pana la anumite altitudini mari (de exemplu FL285 care inseamna Flight Level 285 adica 28500 ft adica 8.6km MSL ). Atentie, zonele galbene se pot schimba de la o ora la alta, iar cele mov nu sunt permanente.
- Verifica pe https://www.dji.com/flysafe/geo-map sau direct din aplicatie daca DJI nu are limite proprii trasate. Aceste limite pot fi anulate atata timp cat se trimite la DJI dovada ca operatorul dronei are dreptul legal de a zbura in acea zona.
- Verifica pe UAV Forecast pe pagina web sau direct din aplicatie daca conditiile meteo si conexiunea la sateliti merge. Au aplicatie dedicata care iti spune dintr-o privire daca e okay sau nu sa zbori din punct de vedere a vremii.
- Daca trebuie sa notifici turnul de control (sau managerul zonei) conform punctului 2, trebuie sa ai trei informatii gata disponibile, si anume, numarul de telefon la care poti fi contactat, unde (aceasta informatie o sa includa si altitudinea care maxim este de 120 de metri) si cat o sa zbori, urmand ca dupa terminarea activitatii sa confirmi telefonic incetarea zborului.
Asta e ceea ce fac eu atunci cand vreau sa zbor cu DJI Mini 2 si sa obtin cadre cum sunt cele de pe pagina mea de TikTok.
Alex
Site-ul romatsa e destul de greu de prost optimizat pentru telefoane, ai idee daca exista o aplicație web sau o varianta mobile friendly?
Mack
Nope, nu exista asa ceva, gandeste-te ca eu am dat examinarea pentru certificatele A1/3 si A2 de pe telefon.