Cum sa treci peste limita de 120m in UE pentru seria Mini de la DJI

DJI a publicat pe data de 30 octombrie un articol in care explica care e situatia cu limita de 120m altitudine fata de homepoint (punctul de lansare) a dronelor din clasa C0.

Dupa cum am explicat si eu intr-un articol precedent, legea care guverneaza zborul dronelor civile e un pic incurcata, pentru ca din punct de vedere al zborului, dronele clasificate C0 (sub 250g), C1 (sub 900g), C2 (sub 4kg), C3 si C4 (sub 25kg), ar trebui sa zboare sub 120m AGL (above ground level) ca sa fie legale in categoria Open/Deschise. Intr-un alt paragraf din regulament insa, se specifica faptul ca dronele C0, pentru a putea primi aceasta clasificare, trebuie sa nu poata zbura mai sus de 120m fata de homepoint, adica de punctul de lansare.

Practic, daca sunteti la baza unui deal de 500m, si lansati o drona C0 (Cum e DJI Mini 4 Pro) aceasta nu va putea urca mai sus de 120m fata de baza dealului de unde ati lansat-o, chiar daca aceasta se afla fata de nivelul solului, sus pe deal, la doar un 10m sau chiar mai putin.

Legea nu s-a schimbat, insa DJI a incercat sa vina cu o solutie pentru posesorii de drone din seria Mini (exceptie facand se pare doar Mini si Mini 2) :

Utilizatorii Mini 4 Pro care doresc să zboare mai sus de 120 de metri de la 
punctul de decolare după 31 decembrie 2023

Utilizatorii Mini 4 Pro care și-au cumpărat drona înainte de 1 ianuarie 2024 cu o etichetă C0 7 și care doresc să zboare mai sus de 120 de metri de la punctul de decolare după 31 decembrie 2023 pot urma Ghidul nostru pas cu pas de mai jos. Dar mai întâi, o prezentare generală a procedurii:

  • Elimină eticheta C0 de pe Mini 4 Pro.
  • Se aplică la un portal special DJI pentru ca limitarea tehnică de altitudine să fie extinsă la 500 de metri prin încărcarea unei dovezi foto a numărului de serie al dronei și a dronei fără etichetă și vor primi o actualizare.
  • Ei vor trebui să fie conștienți de faptul că nu vor putea zbura cu Mini 4 Pro la o înălțime mai mare de 120 m deasupra nivelului solului în categoria Open, deoarece limitează operațiunile la 120 de metri deasupra nivelului solului.
  • Aceștia vor putea zbura în Categoria Specifică la o înălțime mai mare de 120 de metri deasupra nivelului solului numai după ce vor primi permisiunea de la Autoritatea Națională a Aviației din țara în care operează. Mai multe informatii despre categoria Specific aici.

Utilizatoriii care detin Mini 3 Pro, Mini 3 și Mini 2 SE cumpărate înainte de 1 ianuarie 2024.

Utilizatorii Mini 3 Pro, Mini 3 și Mini 2 SE care și-au cumpărat dronele înainte de 1 ianuarie 2024 vor avea două opțiuni:

  • Solicitați o etichetă C0 și un firmware C0 din ianuarie 2024 printr-un portal special DJI, furnizând dovada foto a numărului de serie al dronei. Acestea vor fi apoi restricționate la o altitudine de 120 de metri de la punctul de decolare din punct de vedere tehnic și la 120 de metri deasupra nivelului solului din perspectivă operațională.
  • Continuați să utilizați drona fără etichetă C0 și firmware C0.
  • Din punct de vedere tehnic, limita lor de altitudine va rămâne la 500 de metri.
  • Din punct de vedere operațional, aceștia vor putea zbura numai până la 120 de metri altitudine deasupra nivelului solului în Subcategoriile deschise A1 și A3 sau mai mult de 120 de metri deasupra nivelului solului în Categoria specifică 8, dupa ce au primit permisiunea de la Autoritatea Națională a Aviației în cadrul lor. tara de operare.

Sincer, mie nu mi-e clar ce o sa se intampla cu DJI Mini 2 pe care il detin, dar vad eu…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.