Protestul militarilor romani


In principiu eu nu scriu articole despre politica. Nici nu ma uit la politica (ma ajuta foarte mult faptul ca de aproape 4 ani nu am televizor) decat atunci cand vin in vizita pe la parinti si se mai uita tata la Realitatea sau pe B1 ca in rest eu ma uit doar la Discovery sau AXN SciFi. Buuun. Am stabilit asta. Nici nu aveam de gand sa ma bag in asa ceva pana cand am vazut cateva reportaje despre Ziua Armatei Romane si protestul fostilor militari organizat astazi.
Legea nr. 80/1995, Statutul cadrelor militare, la sectiunea 3, in aricolele 28,29,30 si 31 se specifica prin mai multe cuvinte ca militarii nu au voie sa se organizeze in sindicate sau sa participe la greve sau proteste desi, daca citim un extras din:

Recomandarea Consiliului Europei 1572/2002
Art. 7. De aceea, Adunarea recomanda Comitetului de Ministri sa solicite guvernelor statelor membre:
a. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa se organizeze in asociatii reprezentative cu drept de negociere in chestiuni precum salarizarea si conditiile de angajare;
b. sa inlature restrictiile actuale inutile privind dreptul de asociere al membrilor fortelor armate;
c. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa fie membri in partide politice legale;
d. sa introduca aceste drepturi in regulile si codurile militare ale statelor membre;
e. sa analizeze posibilitatea crearii unui birou al unui avocat al poporului la care personalul militar sa poata apela in caz de dispute profesionale sau de alta natura legate de serviciu.

reiese ca ar trebui sa aiba si militarii dreptul la asociere in ascociatii profesionale care sa le apere drepturile.
In Romania, de armata se bate joc. Din toate punctele de vedere.
Desi NATO a recomandat initial ca pentru armata sa se aloce un buget de 2,38% din PIB, apoi cu ingaduinta a scazut recomandarea la 2.0% acesta se afla la acest moment la 1,2% din PIB.
Planurile de modernizare cu echipamente, armament si tehnica care trebuiau sa se finalizeze in 2012 binenteles ca s-au sistat. Sa nu uitam ca militarii romani se antreneaza in tara cu echipamente de acum 40 de ani, pana si ripstopul cu care se imbraca, englezii l-au inventat in anii ’60, TAB-urile sunt aceleasi care le stia si tata, ba chiar mai proaste, ARO nu se mai produce si nu mai sunt piese de schimb, in conditiile in care americanii imbunatatesc tehnica si uniforma aproape la 2 ani. La noi, inca se gandeste ca „Lasa ca merge si asa”. Problema e ca talibanii din Afganistan nu fac diferente. Si cand frati, fii sau tati se intorc cu gradul de sublocotenent postmortem, nu mai poti zice ca „Merge si asa”.
Militarii romani sunt cei mai prost platiti din NATO, pana si Bulgarii sunt mai bine remunerati. Suntem de asemenea cei mai prost platiti si dintre toate institutiile din Sistemul National de Aparare.
Armata are tot dreptul sa protesteze dar n-o face pentru ca legea nu-i permite. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Retragere şi în Rezervă poate protesta totusi, insa protestul realizat de SCMD nu face nici o cinste uniformei militare.
Sunt pro-protest, pro-sindicate dar nu asa ar trebui sa se comporte un militar roman.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.