Motive sa nu mai vrei acasa – Alegerile din Moldova


Cand am ajuns prima in prima zi la liceu si mi-am intalnit pentru prima data colegii si colegele, a fost un pic ciudat sa aflu ca 5 fete sunt din Basarabia. Vorbeau cu un accent oarecum ciudat si aveau un vocabular diferit fata de al romanilor, ba chiar din cand in cand o mai rupeau pe ruseste, dar in esenta lor, tot romance erau. Nascute si crescute intr-un loc nepotrivit, dar care spre deosebire de alti basarabeni, aveau o sansa in plus: sa-si continue educatia in Romania.
Una din colege cu care ma intelegeam bine, si care o mai intalnesc uneori prin dulcele targ al Iesilor, duce acum o viata frumoasa, aici in Romania. Intr-un fel ma bucur pentru ea. Insa e pacat sa-ti gasesti linistea si implinirea printre straini, fara cei care i-au fost in preajma de cand s-a nascut.
Apoi, cand m-am mutat in Iasi cu serviciul, am cunoscut alte persoane din Republica Moldova care faceau facultatea sau liceul in Iasi. Persoane inteligente, persoane visatoare, pline de sperante.
Oameni care luptau si inca lupta (ideologic) sa scoata Basarabia, pamantul romanesc de sub influenta comunista.
Cat de dureroasa trebuie sa fie situatia cand tinerii si tinerele de peste hotare se lupta sa deschida centre de votare, cheltuie timp si bani pentru a putea sa aleaga oameni de valoare care sa-i reprezinte, si cei din tara, ii dezamagesc constant votand cu PCRM.
Daca ieri era atata bucurie si speranta printre tinerii basarabeni pe facebook si twitter, astazi multi au ramas cu un gust amar: Stirea cu rezulatatele partiale a demoralizat pe multi.
O prietena (multumesc S.B.) avea status pe Facebook:

trist…noi luptam in strainatate ca sa asiguram un viitor mai bun tarii, iar cei ramasi acasa voteaza comunistii. nici nu stiu daca mai vreau acasa de Craciun…


E doar un exemplu insa aceasta dezamagire se gaseste in acest moment in inimile tuturor tinerilor basarabeni. Care spera la un viitor mai bun. Care inca se spera ca voturile din Chisinau si cele din diaspora sa mai schimbe ceva, sa-i tina pe comunisti sub 40%, macar. Insa e trist.

Latest Comments

  1. ripaila 3 decembrie 2010
  2. Mack 3 decembrie 2010
  3. ripaila 4 decembrie 2010

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.