Social Media reprezinta viitorul?

Mass media pana acum cativa ani se limita in mare parte la radio, televiziune, reviste si ziare. Intr-un episod din Stargate SG-1, era o faza cu un extraterestru stilat pe nume Baal care se ascundea pe Terra si si uita la televizor, si zice la un moment dat „Over 600 channels and nothing to watch„. Cat de adevarate au devenit aceste cuvinte?

Radio-ul si televiziunea au avut momentele lor de glorie, puteti sa va intrebati bunicii sau parintii de timpurile apuse cand un sat intreg se aduna in jurul unui radio sau, mai tarziu – televizor. Daca ati citit Morometii de Marin Preda, (eu am facut-o, obligat de scoala, bleah) veti afla ca Moromete, care stia sa citeasca, aduna duminica in jurul lui consatenii pentru a-i pune la curent cu noutatile din ziar. Intr-un mod primitv, aceste adunari in jurul televizorului sau ziarului au reprezentat stramosul conceptului de social-media.

Posibilitatile financiare au crescut, tehnologia s-a ieftinit si toata lumea are acum televizor. (Bine, nu chiar toata lumea, insa cei care n-au televizor au foarte probabil calculator/laptop/smartphone, asa, ca mine) insa omul, animal politic simte lipsa conexiunii cu alti semeni, si desi exista proiecte de televiziuni interactive (de fapt, stiu doar una – Google TV) si ziarele au trecut in varianta online, la ale caror articole se pot adauga comentarii, toti acesti monstri sacri ai media sunt sortiti pieirii.

Acum lumea afla ce e important citind blog-uri de nisa, urmarind oameni pe retele de microblogging sau tin legatura cu prietenii prin retele de socializare. Se uita foarte rar la televizor, citesc foarte rar ziare din hartie si totusi sunt mai bine si mai rapid informati. Social media, copilul teribil al Internetului si Mass Media il va inlocui pe cel din urma.
Eu de exemplu sunt pe Blogspot (duoh!) cu 2 bloguri (1 si 2), Facebook, Twitter, deviantArt, last.fm (abia de curand), YouTube, pe vre-o 2 forumuri (MobileWave si ASR), citesc Realitatea It si Stiinta prin RSS… Chiar si acest blog are pagina pe facebook aici ca sa puteti da un like.

Tu cum esti conectat? Chiar vreau comentarii la articolul asta! ­čÖé

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.