Jocurile sunt arta?

Mno, dupa ce am vazut simultorul de Battlefield 3 pe blogul lui Acsel, mi-am zis sa mai arunc o privire la widgeturile care-mi calculeaza fiecare secunda ramasa pana la cele doua momente pe care copilul din mine le asteapta de ceva vreme.
M-am uitat, am inghitit in sec, mai sunt vreo 3 (trei) zile pana cand apare Battlefield 3 si vreo 17 pana se lanseaza Modern Warfare 3.

Si ca sa faca asteptarea si mai grea, nemilosii publisheri ai celor doua jocuri ne trateaza ca pe porumbei, si-au mai aruncat cateva firmituri de informatii ca sa ne tina in priza pana la lansare…

Modern Warfare 3
Nave de lupta in New York, panica la Londra, turnul Eiffel rupt in doua, atacuri in toata Europa, pirati ai aerului  deturnand avioane, si un al treilea razboi mondial pus la cale de un singur om.

Battlefield 3
Militari tinuti prizonieri, generali islamici, avioane, tancuri, portavioane, Homeland Security, bombe nucleare, teroristi din Iran, parasutari, urmariri prin oras si cheia misterului e un soldat intemnitat.

Ceva se schimba. De fapt, ceva a continuat sa evolueze din momentul cand a aparut primul shooter (Wolfenstein 3D, daca va intrebati care era ala) si a devenit mai mult mai mult decat un joc.

Parerea mea este ca MW3 si BF3 se pot caracteriza ca filme interactive.

Detaliile grafice au evoluat atat de mult incat, daca setati trailerele pe rezolutia maxima, o sa para ca va uitati la filmari, la un trailer de block-buster, nu la grafica generata pe computer.
Muzica din aceste jocuri este compusa de oameni care compuneau inainte pentru filme (vezi Hans Zimmer, care-i cunoscut pentru colana sonora a numeroase filme de succes) iar povestea e atat de imersiva incat uiti ca de fapt joci un joc.
Sau nu, poate ca nu uiti, ca trebuie sa fii tampit sa treci prin aceiasi chestie care ca dementii aia care dupa ce s-au uitat la Avatar voiau sa traiasca in Pandora acea lume imaginara.

Nu, esti constient ca e un joc, si totusi iti trezeste reactii la fel ca un film bun. Si sa nu-mi spuneti ca n-ati avut parte de macar un film care sa va atinga la coarda sensibila.

Iti pare rau dupa cei care cu doua misiuni in urma spuneau glume si acum ii vezi cum sunt omorati in fata ochilor tai si esti lasat sa sangerezi si sa arzi.
Simti neputinta, cand dupa explozia unei bombe nucleare, te tarai din elicopter horcaind.
Simti ura cand cel care-l credeai un om integru, se dovedeste a fi un ticalos care a ucis cu buna stiinta sute de oameni.
Simti speranta cand un caracter din joc, caruia i-ai spus sa plece si sa-si salveze fundul, vine inapoi dupa tine sa te salveze sau cand cineva pe care-l credeai mort, il gasesti bine mersi intr-o inchisoare siberiana.

Arta ar trebui sa nasca emotii. Si am o intrebare, jocurile (binenteles, nu toate) sunt arta?

Latest Comments

  1. lucian 21 octombrie 2011
  2. Macku 21 octombrie 2011
  3. lucian 22 octombrie 2011
  4. Alexandru Alex 24 octombrie 2011
  5. Macku 10 noiembrie 2011
  6. dadopornano 11 noiembrie 2011
  7. Macku 14 noiembrie 2011

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.