Te simti spionat?

Ei bine s-a descoperit ca esti!

Eu sunt constient in acest moment ca daca vrea cineva (cu destula putere) sa vada ce am pe telefon, pe cine am sunat, ce mesaje am trimis, unde sunt si alte chestii, poate s-o faca. Nu trebuie sa ai smartphone, pun pariu ca se poate face si de pe un amarat de Nokia 1100.

Acum doua saptamani a aparut un zvon pornit de la un tip, Trevor Eckhart, care a gasit pe telefonul lui o aplicatie de monitorizare produsa de compania Carrier IQ聽 (au un desclaimer tare simpatic pus pe prima pagina) care ar fi salvat nu numai date despre mesaje care nu ajung la destinatie, apeluri pierdute, dar si聽coordonatele GPS, apasarile de taste, mesajele text sau traficul internet inclusiv cel criptat.
Compania Carrier IQ a declarat ca software-ul care se gaseste la momentul actual pe 141 milioane de dispozitive mobile desi este capabila sa inregistreze anumite date sensibile, da’ nu o face.
Da, sigur, si marmota…

Aplicatia este prezenta in telefoanele cu Symbian, Android OS si iOS, si cel putin in Android OS, care este open-source NU s-au descoperit urme de cod apartinand Carrier IQ ceea ce inseamna ca aplicatia este instalata la nivel de sistemul de operare, ca un rootkit.
Deasemenea, producatorii spun ca au implementat software-ul la cererea expresa a companiilor de telefonie.

Chiar in momentul in care scriu aceste randuri am trimis mail-uri la Orange, Vodafone si Cosmote in care le ceream informatii in legatura cu prezenta Carrier IQ pe dispozitivele mobile comercializate de ei, si o sa revin cu informatii in functie de ce raspunsuri primesc. 馃槈

Ah, inca o chestie, daca vreti sa va verificati telefonul cu Android OS de prezenta aplicatiei de monitorizare, incercati asta. E free si nu necesita root. Mie nu mi-a gasit nimic pe telefonul meu.

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.