ACTA, sau cum preferam sa nu am dreptate.

Fig.1 Proteste impotriva ACTA.

Cand am scris articolul despre SOPA, un bun prieten mi-a raspuns intr-un comentariu ca nu are rost sa ma agit degeaba, ca legea nu ne afecteaza pe noi romanii, tara europeana cu cea mai ieftina si mai mare teava de internet.
Nu-mi face placere sa zic „Ti-am zis eu!” si ca de obicei cand sunt in stari d-astea profetice imi doream la modul cel mai sincer sa ma insel.

Uite ca nu m-am inselat, ca ieri, pe 26 ianuarie 2012 in Japonia, in contextul in care internetul este ilegal in Uniunea Europeana, Romania, impreuna cu Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie au semnat un tratat numit ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) care se discuta de aproximativ 3 ani si are ca subiect protejarea drepturilor de autor cu efecte practice in eliminarea site-urilor care permit descarcarea de continut ilegal, cat si la sanctionarea celor care le folosesc, prin fortarea furnizorilor de internet sa-si monitorizeze clientii si sa ofere aceste date autoritatilor.

Cu alte cuvinte, daca te mananca in fund sa intri pe un tracker de torrente sau un site de filesharing si sa descarci ceva pentru care intr-o lume ideala ai da bani, o sa te trezesti cu politia la usa.

Cum am mai zis, sunt constient de faptul ca serviciile de informatii pot sa-mi asculte convorbirile, si sa-mi vada pozele de pe telefon si ca Facebook sau Google stocheaza informatii despre ce fac eu pe internet, ca sa-mi bage pe gat reclame targetate. Cei drept, inca nu fac o treaba prea buna, drept dovada inca vad reclame cu „marirea penisului” desi nu sufar de complexe d-astea. Revenind, stiu toate chestiile astea de mult timp si mi-am asumat acest risc stiind ca datele culese despre mine nu vor fi folosite decat de catre Google si nu de catre autoritati.

Numai ca vad ca treaba se impute din ce in ce mai tare si tare ma tem ca va veni o vreme cand internetul de care ne bucuram acum sa dispara. Am dreptate sau vad doar jumatatea goala a paharului de CocaCola care-l savurez acum?

Latest Comments

  1. Virgil Adumitroae 27 ianuarie 2012
  2. Macku 27 ianuarie 2012
  3. RaduP 30 ianuarie 2012
  4. Santaclaws 31 ianuarie 2012
  5. Macku 31 ianuarie 2012

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.