Simpatie si mimetism. Sau de ce te-as calca pe cap.

In acest moment eu casc. Azi n-a fost una din cele mai grozave zile din ultima vreme si-s un pic cam obosit. Casti si tu? Daca m-ai vedea acum e foarte probabil ca ai casca si tu.

Cameleonii imita mediul, maimutele imita miscarile, papagalii repeta cuvinte, si e foarte probabil ca in tinerete vorbele ti-au fost repetate de vreun pusti de seama ta care credea ca-i interesant sa te imite cu o voce pitigaiata.
Cred ca se pune atat de mult pret pe originalitate pentru simplul fapt ca de cand ne nastem si pana murim, imitam fara nerusinare. Primele cuvinte le spunem nu pentru ca intelegem ce inseamna, ci pentru ca parintii ni le repeta obsesiv. Imitatia e motivul pentru care majoritatea isi aleg modele in viata.
Noi oamenii suntem profund mimetici, pirateria comportamentala fiind o caracteristica ce este inscrisa in ADN si-n reflexele cu care ne nastem, si privim cu neincredere (daca nu ura) pe cei care nu sunt la fel ca noi, care nu se incadreaza in comportamentul standard al turmei umanoide care-i societatea noastra…Pe langa consolidarea apartenentei la un grup, imitarea este cea mai sincera forma de flatare.

Pe de alta parte, comportamentul asta mimetic poate fi folosit, poate fi adaptat nevoilor. Unii o fac constient sau inconstient, dar ideea e ca merge in majoritatea cazurilor. E un fel de programare neurolingvistica barbara.
Lenin zicea: cine nu-i cu noi, e impotriva noastra! Lenin a murit, iar acum traim dupa percept foarte putin modificat: cine nu-i ca noi, e impotriva noastra.

Iar tu nu poti sa ai o zi atat de proasta in fiecare zi cand te vad, iar daca eu sunt destul de bine crescut incat sa zambesc si sa salut (eventual un saru’mana cand e vorba de doamne/domnisoare), ma astept sa fiu tratat cu aceiasi bunavointa macar o data pe saptamana.
Astfel poate o sa ajung sa-mi doresc sa beau o bere cu tine sau sa-ti iau o ciocolata in caz ca esti de sex feminin. (Probabil n-o s-o fac niciodata, dar totusi, faptul ca esti pe wishlist inseamna ceva)
In caz contrar sa nu ti se para iesit din comun ca devin sarcastic, pentru ca din punct de vedere a legilor in vigoare, sa te calc pe cap este ilegal. 馃檪

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.