Cum o sa se vaccineze aproape toata lumea si cateva idei despre Comirnaty

Din cercul meu de prieteni si ce mai vad pe facebook, trag concluzia ca vorbind despre vaccinul anti-covid populatia se imparte in trei categorii:

 • Cei care se vaccineaza in prima serie;
 • Cei care vor sa vada intai ce efecte are vaccinul si cel mai probabil o sa se vaccineze si ei;
 • Cei care cred in teoria conspiratiei si o sa faca tot posibilul sa nu se vaccineze.

Tot ce scrie in randurile urmatoare se refera la Comirnaty – numele „de scena” a vaccinului creat de catre Pfizer-BioNTech si care este folosit la momentul actual pentru imunizarea romanilor.

Cei care se vaccineaza in prima serie nu sunt din perspectiva mea nici niste inconstienti nici curajosi fara masura. Tehnologia folosita de catre Pfizer-BioNTech pentru vaccinul impotriva COVID-19 este o tehnologie mai veche, de prin anii 1990, cand primele teste in vitro pe animale au aratat ca este o tehnologie de succes. Singurul impediment major pentru acest tip de vaccinuri care foloseste mARN in nanoparticule de grasime este instabilitatea acestuia – cred ca ati auzit toti de temperaturile scazute la care trebuie transportat si pastrat, si cat este de sensibil. In mod normal, nimeni nu vrea sa faca sa produca sau cumpere un produs foarte perisabil, indiferent ca e salam sau vaccin, dar astea-s vremurile, e nevoie de imunizarea intregii populatii ca sa putem sa revenim la o viata normala si asta inseamna folosirea unui vaccin foarte sensibil dar usor de obtinut pe scara larga.

Cei care vor intai sa vada ce efecte are vaccinul sunt si acestia impartiti in doua. Sunt aia care au deja niste alergii si cel putin in cazul vaccinului produs de catre Pfizer-BioNTech persoanele cu alergii au fost subreprezentati in testele clinice, e adevarat. Imediat dupa vaccin persoanele sunt tinute sub observatie cateva minute pentru cazul in care apar reactii mai grave.

Ca orice alt vaccin, Comirnaty poate provoca reactii adverse, dupa cum urmeaza.

Reactii adverse foarte frecvente, care pot afecta mai mult de o persoana din 10:

 • Durere, umflare la locul de administrare a injectiei;
 • Oboseala;
 • Durere de cap;
 • Dureri musculare;
 • Dureri articulare;
 • Frisoane, febra.

Reactii adverse frecvente, care pot afecta pana la o persoana din 10:

 • Inrosirea locului de administrare a injectiei;
 • Greata.

Reactii adverse mai putin frecvente, care pot afecta pana la o persoana din 100:

 • Marire a ganglionilor limfatici;
 • Stare de rau;
 • Durere la nivelul unui membru;
 • Insomnie;
 • Mancarimi la locul de administrare a injectiei.

Reactii adverse rare, care pot afecta pana la o persoana din 100:

 • „cadere” temporara a fetei, pe o singura parte.

Reactii cu o frecventa necunoscuta, care nu poate fi estimata din datele disponibile.

 • reactie alergica severa – soc anafilactic.

Si mai sunt persoanele care nu au alte afectiuni sau alergii ,dar nici nu vor „sa fie cobai”, sa fie chiar primii. Asta este oricum o reactie perfect normala si omeneasca valabila in orice situatie cu rezultat oarecum incert. Acestia din cea de-a doua categorie, in functie de domeniul de activitate, se vor vaccina si ei dupa ce vor capata incredere de la prieteni, colegi, influensari, vedete, sau, in cazul celor cu alergii, dupa ce se va clarifica situatia cu motivul si conditiile in care apar socurile anafilactice.

Cei care cred in teoria conspiratiei, o sa faca tot posibilul sa nu se vaccineze, fie ca sunt antivax de la natura, fie ca s-a trezit aceasta idee in ei de cand a venit pandemia COVID-19. Si numarul lor o sa scada usor usor cand restrictii ca cele din imagine vor fi un lucru normal.

Cei care nu se vaccineaza, ar putea avea restrictie la folosirea mijloacelor de transport sau participarea la evenimente. De exemplu, in China dovada vaccinarii va fi necesara pentru cazarea la hoteluri sau pentru folosirea metroului. Conducerea orasului Los Angeles spune ca dovada vaccinarii va fi folosita pentru accesul la concerte sau la zborurile liniilor aeriene. Si e absolut normal ca acest lucru sa se intample si la noi.

In cazul in care esti printre cei care se tem de ace sau cred teoriile conspirationiste vehiculate pe anumite retele de socializare, si paragraful de mai sus va strica ziua, va atrag atentia asupra faptului ca e un lucru absolut normal ca atunci cand trimiti un copil la scoala sau gradinita, sa ti se ceara o hartie cu vaccinurile pentru intrarea in colectivitate.

Alternativa va fi simpla, nu prezinti adeverinta de vaccinare, o sa fii pus sa faci testul RT-PCR (polymerase chain reaction) care e cel mai ok la momentul actual, mai des decat o sa-ti permiti, pe banii tai. Vrei concert, faci test, vrei cinema, faci test, vrei sa zbori, faci test, etc. Ca sa nu mai zic de companii si institutii care probabil o sa ceara acest test, din nou, pe banii tai, la un anumit interval. Si pretul la testul PCR pentru COVID-19 este intre 200 si 390 de lei (ce-am gasit eu la o cautare simpla pe google in Iasi), si nu are valabilitate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.