De ce ar trebui sa renunti la Whatsapp si care e alternativa.

De ceva timp nu mai am aplicatia de Facebook. Folosesc doar din cand in cand si doar din browser. Si dupa ce mi-au curs ochii dupa influencerite dansatoare pe TikTok mi-am dezinstalat si aplicatia aia. Si-am zis si mai de mult despre Whatsapp ca nu e o idee buna, nu chiar de la inceput din 2009 cand a fost lansata, ci din momentul in care a fost achizitionata de catre Facebook in 2014.

La momentul actual Whatsapp Messenger are 2 miliarde de utilizatori, si practic a devenit serviciul de mesagerie de baza intr-o gramada de tari si domenii. E simplu de folosit, e criptat si toata lumea il are. Dar faptul ca e gratuit si detinut de Facebook inseamna un singur lucru: platesti pentru acest serviciu cu informatiile pe care le pui la dispozitie.

In ianuarie 2021, toata lumea a primit o notificare pe care multi au acceptat-o fara sa vada exact despre ce e vorba. WhatsApp a anuntat un update la politicile referitoare la datele personale, mai exact Whatsapp va incepe sa imparta date cu celelalte aplicatii de sub umbrela Facebook, incepand cu februarie 2021. Noile modificari din fericire nu se aplica in interiorul Uniunii Europene pentru ca aceasta modificare este ilegala din perspectiva GDPR. Sau nu ar trebui sa se aplice…

Informatiile care vor fi culese de catre Whatsapp si impartite cu celelalte aplicatii apartinand Facebook incepand cu 8 februarie includ urmatoarele: numarul de telefon mobil, cat de des folosesti aplicatia, ce folosesti mai mult din aplicatie, poza de profil, statusul si informatiile trecute la „despre”, dar informatii despre dispozitivul folosit, conexiunea la reteaua, adresa IP, si inclusiv locatia precisa a dispozitivului prin GPS, daca ii dai accesul.

Alternativa vine chiar de la unul dintre dezvoltatorii initiali ai Whatsapp Messenger, Brian Acton care in 2018 a fondat Signal Foundation dupa ce parasise Facebook. Aplicatia Signal (link Android / iOS) foloseste un standard open-source pentru criptarea comunicatiilor indiferent ca acestea sunt de tip text, discutii de grup, mesaje vocale, imagini sau video, indiferent daca cel care trimite si cel care primeste o face de pe iOS, Android, sau PC.

Cine recomanda folosirea Signal? Eu, dar parerea mea nu conteaza. Ar mai fi Edward Snowden, cel care a demascat actiunile USA de spionare a propriilor cetateni, CEO-ul Twitter Jack Dorsey, Comisia Europeana a trimis o nota membrilor sai spunand ca Signal este aplicatia pe care ar trebui sa o foloseasca, la fel si un detasament de militari americani apartinand 82nd Airborne’s Task Force Devil, au fost prelucrati sa foloseasca Signal in loc de alte aplicatii pe telefoanele personale. Inclusiv Elon Musk a dat un tweet pe aceasta tema spunand simplu:

Tu, de ce nu folosesti Signal?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.