N-avem nevoie de masini electrice…

…pentru ca inca mai avem petrol, rait?

Poate ati auzit despre scandalul cu Tesla al lor Model S (desi e cam scumpa pentru buzunarele romanilor de rand) e o masina super, fiind printre primele automobile electrice de serie care incearca sa acapareze o piata dominata de automobile ICE (Internal Combustion Engine)

Prima data cand am auzit eu de Tesla, era la o emisune pe Discovery (screw-you RDS!), am impresia ca se chema Mean Green Machines si explicau ei cum e treaba cu masinile sport electrice, in speta Tesla Roadster. Desi n-am dat atentie prea multa subiectului atunci, totul a devenit interesant cand am aflat ca firma din Sillicon Valley incearca sa intre pe o piata聽dominata de automobile de tip ICE (Internal Combustion Engine) cu al lor electric Model S si intampina rezistenta nu din partea publicului consumator, ci din partea media.

Ceva-i putred in Danemarca, nu-i asa?

Uitati aici niste date: Tesla Model S este un sedan care concureaza cu masini BMW seria 5 sau Audi A6, porneste de la un pret aproximativ de 60.000$, accelereaza de la 0 la 100km/h in aproximativ 5.6 secunde. Versiunea cu cea mai mica baterie te duce minim 260km fara incarcare. De incarcat se incarca de la prize de 110V, 220V sau de la asa numitele „Supercharger” pe care Tesla Motors le-a instalat deja in SUA si urmeaza sa apara si in Europa si Asia incepand cu acest an, iar posesorii de autovehicule Tesla le vor putea folosi gratuit, pentru totdeauna. Precizez ca o parte din energia din acele Superchargere provine din lumina solara, pe viitor urmand ca absolut toate sa fie alimentate in acest fel. Si arata asa:

Arata si suna prea bine ca sa fie adevarat?

Eu cred ca-i pe bune. Si nu cred ca ma insel cand traim intr-o lume in care se duc razboaie pentru resurse care in 50 de ani n-o sa mai existe, iar doua nume mari din media incearca sa o discrediteze: Top Gear si de curand New York Times. Binenteles, cine-i in spate se subintelege…

Daca nu era ceva cu adevarat amenintator pentru industria automobilistica conservatoare, pentru marile companii petroliere, atunci de ce si-ar bate capul cineva sa-i discrediteze pe cei de la Tesla Motors?

In 2008,聽Jeremy Clarkson de la emisiunea Top Gear a testat un Roadster, si se pare ca a regizat momentul cand masina a ramas fara baterie dupa doar 55 de mile parcurse cu un „plin” facut. Episodul il puteti urmari aici. Tesla Motors a dat in judecata BBC dar din lipsa de probe, a ramas treaba in pom. Notificarea despre litigiu inca-i pe site.

Acum vreo 2 zile, a aparut pe blogul companiei un articol scris chiar de catre Elon Musk, directorul Tesla, in care combate de asta data cu dovezi un articol mincinos aparut in 10 februarie聽2013 in Times.

Saracul reporter n-avea de unde sa stie ca baietii dupa ce si-au luat-o prima data si-au montat senzori si auto-logs din care au iesit niste grafice frumoase. 馃檪

Latest Comments

  1. Clau 16 februarie 2013
    • Mack 16 februarie 2013

Leave a Reply

Acest site folose葯te Akismet pentru a reduce spamul. Afl膬 cum sunt procesate datele comentariilor tale.